Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Domyślnie Adapter na gwint 42

Witam.
    Mam poważne pytanie. Do tej pory biegałem z moją Practiką MTL5. Chcę się przesiąść na Nikona D 80, przynajmniej częściowo. I teraz czy jest sens kupowania adepteru z Nikona D80 na 42 gwint bo obiektywów mam trochę i nie najgorsze.
    Proszę o radę bo sam nie wiem czy to najlepszy pomysł. I czy zdjęcia będą wychodzić co najmniej dobre?
    Z góry dzięki.

Domyślnie

Nie chce być złośliwy ale:
    1- nie ten dział
    2- czy kolega zadał sobie choć trochę trudu i poszukał czego kolwiek - temat przewałkowany już n-razy
    a żeby nie było że jestem złosliwy:http://forum.nikon.org.pl/showthread...&highlight=m42
    Moja galeria: www.darko.cal.pl, zapraszam na FB

Domyślnie

np tu jest test takiego adaptera http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=11300
    Pozdr. Darek
    D200|F70D|Naf-s:12-24/4,50/1.4|To:20-35/3.5-4.5,28-70/2.6-2.8,100/2.8|Zenitar16/2.8|SB-900/600|SlikPro700DX

Domyślnie

Jeżeli nie będzie Ci przeszkadzać brak nieskończoności z obiektywami m42 oraz brak pomiaru światła w trybie preselekcji przysłony to będziesz mógł używać d80 z m42. Chyba najlepszym wyborem jeżeli chodzi o Nikona do użytkowania z optyką manualną jest Nikon d200.

Jeżeli jeszcze nie kupiłeś to:
    Jeżeli zależy Ci głównie na wykorzystaniu obiektywów m42 ( manualnych) to chyba najlepszym wyborem będzie zakup Pentaxa k10D w pierwszej kolejności (tu masz wszystkie funkcje, pomiar światła i potwierdzenie ostrości oraz stabilizację) w drugiej kolejności dobrze sprawdza się Canon EOS. Działa pomiar światła a potwierdzenie ostrości można dokupić razem z przejściówką.

Abstrahując od wyboru najlepszej puszki to z obiektywów m42 warto korzystać jeżeli nie stać Cię na optykę systemową. Efekty są bardzo dobre.

Domyślnie

Obiektywy radzieckie, np. Heliosa, są faktycznie niesamowite. Myślę, że nie będzie nadużyciem, jeśli powiem, że ostrość bije na głowę wiele całkiem drogich Nikkorowskich. Oczywiście mam na myśli zmiennoogniskowe - no bo już stałka Nikkora 50mm jest jednak lepsza od Heliosa 50mm. Tylko Helios kosztuje tyle, ile ma ogniskowej, a Nikkor 10x więcej

Ktoś kiedyś opisywał swoje doświadczenia z takim sprzętem, powiem Ci jak przedmówca: warto skorzystać z opcji szukaj.

I tylko jeszcze małe sprostowanie do poprzedniego postu kolegi: ostrzą na nieskończoność, jeśli kupisz adapter z soczewką. Na allegro chodzą po 130zł i ponoć są jak najbardziej w porządku. Kwestia kalkulacji, czy Ci się opłaci, moim zdaniem 130zł to nie jest specjalnie wygórowana cena. Temat też już był nieraz poruszany na forum.

Pozdrawiam!

whoops.. to właśnie m.in. informacje z postu, do którego link podany wyżej przez kolegę. niestety, fotki testowe nie wskakują. pzdr
    Ostatnio edytowane przez einsicht ; 22-01-2007 o 19:28
    D70s | F75 | Nikkor 28-80G

Domyślnie

Dziękuję wszystkim za opinię i wyrozumiałość.

Domyślnie

einsicht - 50zł za Heliosa? Swojego sprzedałem za niecałe 40zł i byłem bardzo zadowolony. Za 25-30zł kupisz bez problemu. 50mm Nikona bije na głowę Heliosa, ale powiedzmy Pancolar, Plannar lub Takumar SMC to już równi przeciwnicy.

MZ lepiej zaopatrzyć się w szkła P-sixa, są może i droższego, ale nie trzeba soczewki aby ostrzył na +OO i gdyby do łapy wpadł Pentacon Six to będzie jak znalazł.

Domyślnie

Przejściówka z soczewka sprawdza sie ale przy wyższych przysłonach typu 4 - 5.6 i więcej. Przy przysłonach typu 1.4; 1.8, 2 to porażka i ostrość naprawdę kiepska. Z moim znajomym porównywaliśmy przejściówke od TIPa z allegro dostępną na Allegro. Przy 1.4 obraz był wyraźnie mydlany nawet na wyświetlaczu. Natomiast ten sam obiektyw w moim Canonie 300D ze zwykłą przejściówką dawał bardzo dobre rezultaty. Część obiektywów można przerobić tak żebu miały nieskończoność z Nikonem. Osobiście przerabiałem Heliosa 2/58mm, Pancolara 1.8/50mm, Tair 3S 4.5/300mm oraz MC Sonnara 3.5/135mm. Myślę że da sie tro zrobić też z innymi obiektywami.

Generalnie moja rada jest taka. Jak Cię stać to kupuj szkła systemowe. A jak Cię nie stać to m42 jest bardzo dobre, Pentacon SIX jeszcze lepsze.

Domyślnie

Silwe, to są dopiero przydatne informacje!!

A jakieś szczegóły co do przeróbek? Robiłeś z własnej inwencji, czy też są jakieś tutoriale w necie, które możesz polecić?

pozdrawiam!
    D70s | F75 | Nikkor 28-80G

Domyślnie

Silwe - to chyba się umocniłem w przekonaniu, że lepiej jest inwestować w p-six'a bo wtedy nie ma utraty jakości. Jeśli się mylę to niech mnie ktoś uprzedzi

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów