Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Domyślnie Problem s lampą Quantuum R+ Dual Power 600Ws

Dziś otrzymałem o to taki zestaw tj. Quantuum R+ Dual Power 600Ws + Quantuum softbox 80x120 , dopiero zaczynam zabawę z fotografią studyjną więc mam kilka pytań dot. tego sprzętu. Po podłączeniu zestawu do sieci i włączeniu światła modelującego (oczywiście rozkręcone na 1/1) zdziwiło mnie to, że jest ono takie słabe jak zwykła żarówka 40W czy w tym przypadku ma tak być, poniżej dołączam zdjęcie jakie jest to światło. Drugie pytanie, co zrobiłem źle wykonując zdjęcie, ustawiłem lampę na pełną moc 1/1 , odległość od manekina ok 1,2 m , wyzwalana za pomocą fotoceli, f/3,5 czs 1/50 efekt widać poniżej czyli prawie nic nie widać. Jeśli ktoś miał podobny problem proszę o informację lub wskazówki. Pozdrawiam

Domyślnie

Fotocela wyzwalana z lampy w aparacie? w jakim trybie?
    Lampa wysyla przedblyski zeby zmierzyc swiatlo wiec to co zarejestrowala matryca to blysk z lampy w aparacie a lampa studyjna blysnela wczesniej

Domyślnie

Dziękuję za sugestię , przełączyłem na tryb M i już wszystko działa jak powinno choć trochę dziwi mnie moc światła modelującego.

Domyślnie

a jak ustawione modelujace? (nie mam tej lampy, ale znalazlem zdjecie panelu w sieci zapoznaj sie z instrukcja )
    I- chyba proporcjonalnie (albo minimu jak modelujace nie jest regulowane)
    II - moc na max
    Sprobuj II i jak bedzie tak samo to cos jest nie tak

Znalazlem instrukcje lampa 150 i I to proporcjonalnie
    wiec rozkrecona na max powinna dawac wiecej swiatla
    Ostatnio edytowane przez marszull ; 22-03-2011 o 18:31

Domyślnie

Dzięki marszull. Przełączyłem na II i na szczęście dało więcej światła .

Domyślnie

sqmark, juz sie zaczalem przerazac tym co piszesz, bo sam mysle o tych lampach, ale Ty po prostu nie przeczytales instrukcji .........

Domyślnie

Instrukcja dobra rzecz, latwiej na forum pisac niz ksiege otworzyc. A swoja droga tez sie przymierzam do tej lampki.

Domyślnie

Może jakiś mod zmieni temat wątku na bliższy prawdy: "problem z użytkownikiem lampy Quantuum..."

Domyślnie

lukiii i vASQ w tym wątku nie proszę was o krytykę tylko o wskazówki, cytuję "dopiero zaczynam zabawę z fotografią studyjną więc mam kilka pytań dot. tego sprzętu." czyżby tylko marszull wykazał się dobrą wolą i mi to wytłumaczył, jak widać pomoc może się obyć bez zbędnych komentarzy mądralińscy.

Domyślnie

"- Why don't you read a book?

- A what?"

Sqmark jedyna rada, to czytać, czytać i czytać. Bo rzadko kiedy ma się pod ręką kogoś, kogo można spytać wprost.

Zaś jeśli chodzi o lampy pilotujące, to ich światło ma jedynie orientacyjnie wskazać rozkład świateł i cieni, i po za nielicznymi modelami, np. Fomei (Aurora) w wyższych modelach, Quantuum Fomex i jeszcze paru innych mających światła pilotujące po 1000 i więcej Wat, "piloty" mają się nijak do światła błysku. To normalne i znane.

Powiem więcej - tak naprawdę sterowanie mocą pilota częściej przeszkadza niż pomaga w ocenie oświetlenia. Tu musi działać wyobraźnia. I doświadczenie.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów