Szukaj
Fotki oceniać nie zamierzam. Dodam tylko komentarz do wypowiedzi kolegi Mistrzucieczki.
Dla mnie cytat powyżej zabrzmiał tak:
"Przejrzałem twoje portfolio. Masz kiepskie zdjęcia! Jakim prawem komentujesz Moje fotografie!"
Bardzo powszechne na naszym forum.
Przez takie podejście wielu ludzi nie komentuje żadnych fotografii na forum.
Ostatnio edytowane przez ekonet ; 24-03-2011 o 10:45 Powód: orto! ("przejżałem")
Ja ze swej strony nie widze nic dziwnego w takim podejsciu do krytyki otrzymywanej. Aby wyniesc cos wartosciowego z otrzymanej krytyki, musi ona pochodzic od kogos kto jest lepszy niz my w danej dziedzinie, czy to fotografi czy czymkolwiek innym. Jesli krytykuje mnie ktos kto w moich oczach robi gorsze, lub tym bardziej o wiele gorsze zdjecia niz ja, czego moge sie wtedy nauczyc ? Wiem ze brzmi to nieco zarozumiale, ale taka jest prawda.
Nie wiem czy autor watku to wlasnie mial na mysli co sugerujesz, ale nawet jesli, ja osobiscie nie widze nic w tym zdroznego i sam popieram, jak dlugo przybralo by nieco odmienna forme, np. "Przejrzałem twoje portfolio. Niestety Twoje zdjecia nie imponuja mi poziomem i nie uwazam ze moge sie czegos od ciebie nauczyc, jednakze dziekuje za krytyke jesli byla szczera"
Ostatnio edytowane przez ekonet ; 24-03-2011 o 10:45 Powód: orto. ("przejżałem")
Nie razi "cięcie".To nie matematyka. Zdjęcie mnie się podoba ale mniej nastawienie autora do komentujących. To forum otwarte, choć w podpisie zdjęcia albo stopce można(na próbę) napisać, że komentować mogą tylko lepsi w dyscyplinie, w zawodach. Mario, zastanów się
.
. . . - - - . . .
Bla, bla, bla
Niektórzy to traktują fotografię jak matematykę, w sposób ścisły.
Może co niektórzy mają listę "błędów" które dyskwalifikują zdjęcie. I tak przykładowo:
Krzywe i centralne - kosz
Przepał i nieostre
Ucięte w kolanie (no a przecież miał kontrolowane warunki...) - kosz!
Itd, itd...
I tak sobie co niektórzy patrzą na zdjęcie i szukają błędów, które przekreślają wartość zdjęcia w sposób absolutny.
Możesz mieć rację... ale i nie
Sytuacje bywają różne. Mario jest jednym ze starszych użytkowników tego forum. Co więcej jest użytkownikiem publikującym swoje prace. A każdy ma swoją wytrzymałość. W sumie ma mój szacunek za to, że w ogóle jeszcze tu publikuje, co w obliczu pewnych wypowiedzi, jak np. w tym wątku, nie jest łatwe. Jego nerwy w tym wątku kompletnie mnie nie drażnią. Natomiast pewne wypowiedzi oponentów - owszem.
To jest niestety specyfika internetu. Dostajemy wiatru w żagle i łatwiej uderzyć w klawiaturę. Opory znikają, a gdy do tego jest wielka wiara w własną nieomylność, to mamy co mamy.
Czytajac takie komentarze zastanawiam czy moze wszystkim podoba siie to samo a jedynie spiecia i konflikty wynikaja z faktu ze nie wszyscy potrafia czytac ze zrozumieniem
No wiec jeszcze raz
Nie napisalem - robisz zle zdjecia wiec nie komentuj
Ktos, kto w portfolio ma zdjęcia studyjne i krajobrazy nie jest dla mnie ekspertem w dziedzinie fotografii ulicznej, co dobitnie udowodnil tekstem o tym, ze poziom trudnosci zrobienia zdjecia 6 osobom zajmujacym sie swoimi codziennymi zajeciami jest rowny pstrykowi swojej dziewczyny na spacerze w parku
Ostatnio edytowane przez ekonet ; 24-03-2011 o 20:03 Powód: orto. ("dziecinie", "stydyjne", "expertem", "zdjenia")
Road to Manila
To wstawiaj swoje fotografie we właściwych działach, masz dział fotografii ulicznej. Jeśli szukasz EKSPERTÓW ( bo nie potrafisz sam ocenić swoje zdjęcia ) to nie na tym forum. Tu masz samych niedoucznych fotoamatorów czyt. wieprzów co perełek nie zauważają, za wyjątkiem członków TWA oczywista. Zastanów się jeszcze dlaczego inni zawodowcy nigdy nie pokazali swojego zdjęcia tu na tym forum.
Hm, ja chyba czegos nie rozumiem. Czy nie mozna poprostu podzielic sie swym zdjeciem na tym forum, z ktorego jestesmy po prostu zadowoleni ? Czy to jest forum tylko dla tych ktorzy nie umieja robic zdjec i potrzebuja krytyki? Jest cala masa ludzi ktorzy robia zdjecia bardzo swiadomie, i wedle swych gustow czy talentow - czy tacy ludzie nie powinni pokazywac zdjec tu? Tylko ci liczacy na "krytyke" ? Bo jesli ktos swiadomie robi zdjecia i jest w tym dobry, zdjecie pokazane najczesciej jest gotowym dzielem i opinie typu "niepotrzebnie uciales nogi" czy "ja kadrowal bym to tak czy siak" sa jak najbardziej na miejscu na forum publicznym, ale nieco malo przydatne dla kogos kto wie co robi i robi to celowo. Nie rozumiem co w tym zlego jest, ze trzeba kogos zaraz pietnowac i uznawac za wywyzszajacego sie bufona.
Chyba ze tu nie powinno sie po prostu pokazywac zdjec aby sie nimi podzielic, wtedy moj blad, swiezy jestemCzujmy wiecej i cieszmy sie tym, miast za duzo myslec i jeszcze wiecej analizowac
![]()
Ostatnio edytowane przez ekonet ; 24-03-2011 o 20:04 Powód: pis. ("poprostu", Ci----->ci)
Skontaktuj się z nami