W takim razie te wszystkie lata, wypracowanie wszystkich zasad i reguł rządzących fotografią (mowa o aspekcie technicznym) możemy sobie wsadzić w buty, bo liczy się tylko nasz gust. Smutna konstatacja.
Nie bardzo rozumiem pierwsze zdanie… zdjęcia oceniają zdjęcia, zdjęcia na dobrym poziomie czy osoby z wiedzą na odpowiednim poziomie? Naprawdę, bez ironii -- nie zrozumiałem. Ale postaram się odnieść do pozostałej części. Mianowicie wyżej o tym pisałem, nie czytałeś? Nie aspekt techniczny jest najważniejszy, ale jest integralną częścią fotografii. Bywa, że zdjęcie łamie mnóstwo reguł, a jest przefantastyczne -- ja tego nigdzie nie negowałem. Pisałem też że niekiedy sam broniłem takich prac, za co byłem jechany równo -- od góry do dołu. Ponadto nie pisałem nigdzie, że zaprezentowane zdjęcie jest absolutnie do bani, skąd taki pomysł? Ja piszę cały czas o świadomości. Choć masz rację, są osoby, którym się wydaje, że tylko idealnie naświetlone, skadrowane zdjęcie może być dobre, ale nie o tym ta dyskusja.![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami