Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Lampy studyjne

Domyślnie Lampy studyjne

Witam Wszystkich

Jestem amatorem fotografii i traktuję ją jako dobrą zabawę. Zamierzam teraz kupić lampy do prywatnego niewielkiego studia. Chcę mieć dobry i niezawodny sprzęt, pomimo, że jest to tylko hobby.

Zastanawiam się na Broncolorem lub Bowensem.

Poradźcie, który system polecacie. Zupełnie się na tym nie znam. A może jakiś inny system?

Pozdrawiam
    rook

sailor
    Gość

Domyślnie

jesl sie nie myle to nei ma chyba drozszego systemu niz broncolor. ale jesli potrzebujesz drogich zabawek i cie na to stac to hulaj dusza piekla nie ma.
    jesli nie wykorzystujesz sprzetu zawodowo to czy kupisz broncolora czy elinchrome'a bowensa czy tez duzo tansze elfo czy markolflasha - nie zauwazysz roznicy. poza gruboscia portfela oczywiscie.

Domyślnie

nie znam sie na lampach, ale w zakładce Szukaj wpisałem "lampy studyjne"
    wyrzuciło mi 54 wątki z odpowiedziami
    Tobie też polecam tak zrobić
    zanim zadasz pytanie, sprawdź czy odpowiedź na nie nie znajduje się już na forum
    pozdrawiam
    PS używam profesjonalnych elfo , więc inaczej nie pomogę

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź.

Zrobiłem już wcześniej tak jak sugerujecie i wpisałem "lampy studyjne".
    Ale znalazłem dużo wątków o Elfo, Elinchrom, Sun-Boxach itd., ale bardzo mało informacji o Bowensie, a już żadnych o Brocolorze.
    Stąd moja prośba o pomoc.

Pozdrawiam
    rook

Domyślnie

Bowensa używa np. Sailor, są to lampki cieszące się doskonałą opinią. Do Broncolorów nie przyznawał się tutaj nikt, możliwe że ponieważ jest to b. kosztowny system nikt ich tutaj nie używa. Proponuję popytać na dpreview, amerykanów stać na najbardziej wymyślne zabawki...

Smile

Dziękuję za radę, czornyj. Popytam na dpreview.
    Sugestia sailora, że kupując tańsze zestawy nie zauważę różnicy też daje do myślenia.
    Ale muszę zauważyć, że na jednym z forum pozytywnie oceniałeś chińskie lampy, ale też zaznaczyłeś, że w przyszłości
    przymierzarz się do kupna Bowensa. To też daje do myślenia
    Wychodzę z założenia, że nie stać mnie na kupno dwa razy.
    Dlatego chcę zdecydować się na jeden system, nawet drogi, ale sukcesywnie dokupywać inne akcesoria. Oczywiście w miarę możliwości i zdobywanego, mam nadzieję, doświadczenia.

Pozdrawiam
    rook

Domyślnie

jak duzy ten system planujesz mieć?
    to co w przypadku chińszczyzny zakupisz za około 4 tysiące (zestaw całkiem spory) zapłacisz u broncolora około 20 tys jak nie więcej. oczywiście będzie więcej mozliwości , solidniej itd.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Na początek chcę kupić nie za duży zestaw.
    Np. zestaw Bowensa 2 x 500 Esprit Gemini, reflektor Spill Kill, parasol fi 90, Softbox 60, przewód synchro, przewody sieciowe, 2 statywy i torba.
    Zestaw kosztuje 6235.- minus 10% rabatu, a więc 5611.- zł.
    Jest to więc tylko 1600.-zł więcej od chińskich zestawów. Ale jakość chyba lepsza?

Zestaw Broncolor rzeczywiście jest droższy: Minicom Basic Kit - 1 x Minicom 80 (600 J), teraz przepisuję z angielskiego katalogu: flash tubes, modelling lamps, protecting glasses, protection caps, 1 P-Travel reflectors, 1 umbrella reflector, 1 sync cable, 1 bag, 1 stand bag, 1 stands.

Wszystko razem 6.526.-zł. + drugi Minicom 80 (dla porównania z Bowensem, jako że w zestawie jest tylko 1 Minicom): 3.871.- to razem daje - 10.397.- zł.

Więc Bowens jest 4.786.- zł tańszy.

Dla mnie laika, na pierwszy rzut oka oba zestawy wydają się być w parametrach porównywalne. Więc wskazanie na Bowensa z uwagi na dużo niższą cenę.

Jeżeli coś przeoczyłem, to sprostujcie.

Pozdrawiam
    rook

Domyślnie

Rozumiem zatem, że nie masz raczej ambicji robić studia o powierzchni 500m wypsażonego w światło o mocy kilku tyś. Ws, które będzie intensywnie wykorzystywane do najdzikszych projektów dla megakorporacji?

Bo jeśli tak, to spokojnie wystarczy ci Bowens.

Domyślnie

Nie mam ambicji robić studia dla megakorporacji.
    Aczkolwiek zastanawiałem się nad ewentualnością wynajmowania studia. Dlatego też chcę kupić lepszy sprzęt.
    Na razie mam z czego żyć, ale dlaczego nie pomóc innym, którzy borykają się z brakiem sprzętu i lokalu.
    A jak wspomniałem, przy okazji coś podpatrzę, nauczę się czegoś.
    Pytanie tylko czy Bowens się wynajmuje i czy są chętni do pracy na tym sprzęcie?

pozdrawiam rook

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów