Witajcie.
Jak sami widzicie trudno określić do której beczki wrzucić ten temat, więc zdecydowałem się umieścić go tutaj.
Jestem posiadaczem Nikona D90 + kitowy 18-105 F3,5-5,6 od prawie roku (kwiecień 2010, moja pierwsza lustrzanka). Ogólnie nie mam się do czego przyczepić jeżeli chodzi o jego użytkowanie ale jednak widzę różnicę w ostrości pomiędzy moją nową 50 mm 1,8., wiadomo dlaczego tak jest, więc pisać nie ma co.
Od dawana myślę nad jeszcze jednym obiektywem na lato aby być bardziej zabezpieczonym na ewentualne zbliżenia.
Na pewno większość z nas jest trochę leniwa, w tym ja również, i z tego co widzę po wypowiedziach na forum, nasuwają mi się takie oto pytania:
1) Czy lepiej jest zakupić 18-200 VR II i pozbyć się 18-105 (trochę w ten sposób oszczędzając) i używać go jako obiektyw spacerowy, tak jak większość z Was rekomenduje, zyskam wtedy dodatkowy zakres ogniskowej (105-200mm)
2) Czy różnica jakości zdjęć między kitowym 18-105 i 18-200 VR II jest zauważalna (zakładając ten sam przedział ogniskowej). Czytając opinie w Internecie wszyscy ogólnie zachwalają obydwa obiektywy.
Do tej pory wykonywałem zdjęcia w przedziale 35-90 mm, czasem właśnie 105 i nie ukrywam że czasem przydałoby się coś dalej. Nie ukrywam że ogniskowa 18-200 może być naprawdę przydatna biorąc także pod uwagę to że nie musiałbym wymieniać obiektywów w przypadku zakupu np 70-300 mm do posiadanego obecnie 18-105mm.
Co wy o tym sądzicie ?. Jakie rozwiązanie wydaje Wam się najbardziej racjonalne ?.
Moim innym marzeniem jest 24-70 mm 2,8 którego i tak zakupię ale jeszcze nie w tym rokuChodzi za mną ten obiektyw już od dawna. Najpierw jednak upewnię się czy taka długa ogniskowa jest mi naprawdę potrzebna. Wybieram się na kilka dni w fajne miejsca więc będę mądrzejszy.
Obiektyw chciałbym także używać do fotografowania dorastających dzieciaków a wiadomo że szerszy kąt jest bardziej przydatny aniżeli długa ogniskowa., więc 70-300 mm na pewno nie byłby wykorzystywany często lub tylko sporadycznie, więc nie ma się chyba co nad nim nawet rozwodzić.
Proszę o kilka Waszych opinii, Czy z konkurencyjnych firm jest coś warte uwagi. Czytam prawie wszystkie testy na necie ale one tylko człowieka wpędzają w większą rozterkę.
Pozdrawiam
Sebastian
Nikon D90, 18-105 mm 3,5-5,6 G ED , 50mm 1,8 D, SB-900, Phottix TR-90, ML-L3
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami