Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: LR

Domyślnie

Jak nie masz opanowanych podstaw angielskiego to zainstaluj spolszczenie:
    http://www.wimal.com.pl/polski_inter...ightroom_3.xml

Żeby wszystkie opcje w menu górnym były aktywne musisz mieć zaimportowane jakieś zdjęcia do biblioteki.
    Tak jak kolega wyżej proponuję Ci zakup tej książki. Będzie Ci łatwiej zrozumieć zasady działania tego programu.

Domyślnie

Przemyślałem i zamówiłem, a Co do Spolszcznia mam wersje portable a tam nie działa ; (

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez look Zobacz posta
    nie ma sprawy...btw jeśli przy eksporcie zależy Ci na tym, żeby dłuższy bok niezależnie od formatu zdjęcia miał określoną wielkość np 1000 pix to w miejscu gdzie wpisujesz wymiary obrazu wynikowego w oknie dialogowym dotyczącym eksportu podaj jako oba wymiary 1000 pix. Wtedy niezależnie od formatu obrazu (w sensie zdjęcie poziome lub pionowe) program zachowa oryginalne stosunki boków w ten sposób, aby dłuższy bok miał 1000 pix.
    Look nie wiem czy napisałeś tak przez skrót myślowy czy z innego powodu ale przy eksporcie JPG i wyborze "Long Edge" wpisujesz ile px ma mieć TYLKO dłuższy bok. LR sam dobierze długość krótszego (z zachowaniem proporcji) i bez znaczenia będzie czy to zdjęcie pionowe czy poziome, zawsze jeden bok jest dłuższy.
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Domyślnie

Michale, jeśli nie lubisz czytać (naprawdę, bez żadnej złośliwości z mojej strony) to do zapoznania się z urokami LR polecam video - kurs Lightrooma z polskiego EduWeba.
    Nie podaję linka, żeby nie było, że reklamuję, bo nie mam u nich udziału, ale warto zwłaszcza że jest oczywiście po polsku (przy czym LR w wersji angielskiej) i niezbyt drogo. Całość dość łopatologicznie podana, kilka podpowiedzi, których nie znałem. Nauczysz sie w zasadzie całego LR- a, a jedynym minusem jest tylko lektor, który ma mało "estradowy głos" i jak filmiki oglądałem wieczorem to usypiałem przed ekranem . Ale ogólnie jest OK.

Domyślnie

Mateo912 bałem się już wchodzić w dodatkową listę wybieralną, więc napisałem to tak jak się wyświetla okno eksportu czyli opcja width&height. Przy wpisaniu w oba okienka dłuższego boku działa identycznie. Natomiast masz rację, że "zgodnie ze sztuką" jest opcja wyboru dotycząca definiowania dłuższego boku

Domyślnie

Haha, to akurat lubię robić ;P
    Poradziłem już sobie, ściągnąłem spolszczenie do LR 3.2 <-- Wcześniej myślałem że nie będzie ono mi potrzebne... a jednak ! : P
    Dziękuje wam bardzo za pomoc !!

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów