Close

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 59

Wątek: D700 pod wodą

Oszczędny w słowach
    Miasto
    jelenia góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cybermar Zobacz posta
    a jakie szkielko miales podpiete pod ta d700 - pytam z ciekawosci , ps. jak to sie stalo ze wpadles do wody?
    Na szczęście 85 1.8f, przygotowywałem się do zmiany szkła na szersze kiedy się poślizgnąłem na kamieniu nad strumieniem w którym wylądowałem.

Domyślnie

Robię foty podwodne i utopiłem już 4 puszki, większość w morskiej wodzie. A teraz recepta:

Utop puszkę jeszcze raz z premedytacją tylko teraz w "destylowanej wodzie"
    Wysusz. Ciepłe miejsce i ok 2 tyg
    Wyczyść wszelkie dostępne elementy - największy problem to wizjer i lustro doczyścić.
    Odpal powinien chulać. Na 4 utopione 3 ożyły.
    Opchnij na alledrogo.
    Kup następną puchę.

Jeżeli po wysuszeniu nie będzie gadał to najczęściej do wymiany płyta główna. Ostatnio ta przyjemność spotkała mnie w C 5D, udało się zmieścić w 1k pln.

Domyślnie

"destylowana woda" - to taka do akumulatorów, a nie wysokoprocentowa.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    jelenia góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robert4you Zobacz posta
    "destylowana woda" - to taka do akumulatorów, a nie wysokoprocentowa.
    To akurat wiem ale jakoś boje się że może się okazać że mój aparat znajdzie się w tych 25% które nie odpalą.
    Skąd w ogóle taki sposób?
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 17-03-2011 o 00:36 Powód: orto! ("z kąt")

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez afropolak Zobacz posta
    To akurat wiem ale jakoś boje się że może się okazać że mój aparat znajdzie się w tych 25% które nie odpalą.
    Z kąt w ogóle taki sposób?
    Zdjęcia podwodne robi się od wielu lat i niejeden aparat wymagał reanimacji - po prostu doświadczenie. Jak zostanie brud z wody którą go zalałeś to będzie kłopot z torem optycznym i mikrokorozja innych elementów ( mechanika, elektronika). Jak robimy foty w morzu i coś pójdzie nie tak to po wyjsciu na powierzchnię ( pokład łodzi) pierwszy ruch to wrzucenie aparatu do wiadra ze słodką wodą. Potem na brzegu destylowana i dopiero suszenie.

Domyślnie

Z tą destylowaną wodą brzmi bardzo kontrowersyjnie, i wg. mnie i tak korozja zje i tak. Woda destylowana od zwykłej różni się jedynie brakiem bakterii i minerałów, powoduje utlenianie metali.
    Na zdrowie!!! Dawaj mi tu na FEJS
    Gram w Totolotka i nie zawaham się wygrać!!!

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Szefie leć szybko do sklepu po 2 flaszki spirtu 99,5% i lej go Waś do środka do korpusu, tak aby wszędzie dotarł, tak samo do obiektywu, potem następna flaszka. Nalej zabełtaj korpusem, nalej i tak do skończenia flaszek.
    Chociaż prawdę mówiąc jak tego od razu po zalaniu aparatu nie zrobiłeś to szanse na uratowanie coraz mniejsze z godziny na godzinę.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    Szefie leć szybko do sklepu po 2 flaszki spirtu 99,5% i lej go Waś do środka do korpusu, tak aby wszędzie dotarł, tak samo do obiektywu, potem następna flaszka. Nalej zabełtaj korpusem, nalej i tak do skończenia flaszek.
    Chociaż prawdę mówiąc jak tego od razu po zalaniu aparatu nie zrobiłeś to szanse na uratowanie coraz mniejsze z godziny na godzinę.
    Bardziej prawdopodobne, a mimo wszystko i tak serwis i czyszczenie czeka.
    Na zdrowie!!! Dawaj mi tu na FEJS
    Gram w Totolotka i nie zawaham się wygrać!!!

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kundzior Zobacz posta
    Bardziej prawdopodobne, a mimo wszystko i tak serwis i czyszczenie czeka.
    No bez dwóch zdań. Po takim suszeniu spirytusem bez serwisu się nie obędzie nawet jeśli sprzęt daje oznaki życia lub chwilowo działa prawidłowo. Trzeba wszystko przeczyścić i przesmarować od nowa nowymi smarami.
    Kwestia tylko czy dać się skasować na wielkie pieniądze Podstępnym z Podsępu czy szukać alternatywy np. u Pana Bieńka

Domyślnie

Trza to wszystko w środku rozebrać, wysuszyć i umyć elektronikę np. płynem KONTAKT PCC

Cytat Zamieszczone przez robert4you Zobacz posta
    Odpal powinien chulać. Na 4 utopione 3 ożyły.
    Opchnij na alledrogo.
    Kup następną puchę.
    Jak czytam takie porady to utwierdzam się w przekonaniu, że jednak daleko nam (uogólniając Polakom) do cywilizacji, nic tylko zakombinować, oszukać i jak wyjdzie na jaw udać głupiego.
    D814 | 12-300/1.4-4

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów