Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Moszna Nikonem

Domyślnie Moszna Nikonem

Wczesno-wiosenna wycieczka do Mosznej z Nikonem D-90, kitem 18-105 i Sigmą 18-50 z Makro HSM. Posiadany zestaw wykorzystałem wg swoich preferencji, ciekawi mnie opinia innych odnośnie fotografii. Sprzęt jako dla amatora ma u mnie wysoki pozytyw. Ponizej moje fotografie.

1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10

Domyślnie

a gdzie klasyczny widoczek - zameczek szerokim katem przez jeziorko

Domyślnie

Przeczytałem tytuł i myślałem przez moment, że ktoś ortograficzny inaczej chciał napisać "Można Nikonem". Drugie skojarzenie, to "Moszna z Nikonem" Heh... coś mi mój umysł dziś figle płata...

Co do zdjęć, podobają mi się 2 i 3 oraz 4, choć MZ leci lekko w lewo, tzn. sprawia wrażenie, że leci w lewo, bo ogólnie wszystko tam leci w różne strony Ciekawie wygląda tez odbicie na 5 i wieża na 8, ale tutaj obróciłbym odrobinę w lewo.
    clusca
    Fufu X

Domyślnie

Przez jeziorko to o tej porze było by idealnie pod słońce. Co do leci w lewo, prawo to nie jestem aż takim aptekarzem. Budowla duża i często trzeba prostować perspektywę a nie zawsze można fotografować z idealnej pozycji (fotka 4). Chciałem jak najmniej korzystać z funkcji zniekształcania obrazu.
    Dodatkowe prostowanie skutkowało by utracą ostrości rusunku, a jednym z celów było sprawdzenie obiektywów co ostrości rysowania.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vifoto Zobacz posta
    Przez jeziorko to o tej porze było by idealnie pod słońce. Co do leci w lewo, prawo to nie jestem aż takim aptekarzem. Budowla duża i często trzeba prostować perspektywę a nie zawsze można fotografować z idealnej pozycji (fotka 4). Chciałem jak najmniej korzystać z funkcji zniekształcania obrazu.
    Dodatkowe prostowanie skutkowało by utracą ostrości rusunku, a jednym z celów było sprawdzenie obiektywów co ostrości rysowania.
    Na zdjęciu nr 4 widać nie naturalną perspektywę, moim zdaniem niema co na sile prostować budowli bo nie wyszło to w tym przypadku korzystnie, jak na zdjęcia które miały być tylko testem dla szkła wyszło znośnie.

Uprawnienia umieszczania postów