Szukaj
pod warunkiem, ze jest dostateczny kontrast zeby czujniki af zlapaly
w pochmurny dzien, przy slabym swietle i malo kontrastowym motywie nie bedzie tak rozowo, albo nie ustawil w ogole, albo bedzie szukal
dobrze zeby kupujacy konwerter mial swiadomosc, ze Nikon niczego nie gwarantuje, gdy bedziemy uzywali szkiel ciemniejszym niz f5.6, a takim 70-300 VR z konwerterem sie stanie
jednym slowem jesli bedzie chodzic to fajnie, ale jesli nie to Twoj (w sensie uzytkownika) problem, my ostrzegalismy
i kolejna sprawa, jesli szklo klasy supertele, trzeba o ta dzialke przymknac, zeby wyeliminowac wplyw konwertera na ostrosc obrazka, to co dostaniemy z takim 70-300
z f5.6, na f8 po uzyciu konwertera i zeby troche doostrzyc przymykamy na f11
wiec po uzyciu konwertera kolega dostanie szklo uzywalne w dobrej pogodzie, z wolnym af i uzywalnym zakresem przeslon od f11 w gore
o ile stacjonarne motywy da sie tak focic, o tyle w ruchu to raczej pomylka
o tym tez go warto uswiadomic, nieprawdaz ??
Ostatnio edytowane przez JURAS12 ; 17-03-2011 o 00:41
D90 | MB-D80 | N50/1,8 | N18-105VR | N70-300VR | H58/2,0 | Metz 58 AF2 .
bardzo ogolnie... a jesli ktos pyta o takie pdostawowe rzeczy zwiazane z konwerterami to znaczy ze raczej doswiadczenia w temacie nie ma... wiec poszerzenie informacji nie zaszkodzi...
jak juz ktos ma wydac 7-8 stow na konwerter to lepiej zeby podejmowal decyzje na podstawie konkretnych informacji a nie "rąk i nóg"
podstawowe pytanie jakie powinno pasc tutaj to po co konwerter, znaczy co chce kolega focic i tak naprawde w zaleznosci od tematu mozna sugerowac
albo TC (jako rozwiazanie prawie ze najgorsze z mozliwych) albo kupno innego obiektywu
Ostatnio edytowane przez kichu ; 17-03-2011 o 01:14
niekoniecznie zaraz kilkunastu tys... alternatywa do w zasadzie malo uzywalnego zestawu pt. 70-300VR + TC moze byc Sigma 120-400 ze stabilizacja
sprzedajesz 70-300VR za 1000-1200PLN, dokladasz kase na TC czyli masz juz 2 tys
nowa Sigma to ok 3 tys zl, wiec albo dozbierasz do nowego, albo szukasz uzywki, ktora miedzy 2 a 2,5 tys powinna stac
zakres bedziesz mial ten sam jak 70-300 z TC (w sensie mm), a uzywalnosc wieksza (swiatlo)
Dziękuje wszystkim za podpowiedzi
Chyba jednak zrezygnuję z zakupy TC, ogólnie chodzi o fotografowanie leśnych zwierząt, do których bardzo blisko podejść nie można i samolocików na sportowym lotnisku. Wiec raczej pozostanę przy 70-300 bo na dłuższy i jaśniejszy na razie mnie nie stać.
Jeszcze raz dzięki za rozjaśnienie tematu![]()
To ja dzisiaj odświeżę wątek.
Jestem właścicielem Tamrona 70-300 VC USD w połączeniu z d5100. Fotografuję między innymi samoloty na wysokościach przelotowych, jednak te 300mm to oczywiście za mało (choć ten tamron świetnie sobie z nimi mimo wszystko radzi).
Kiedyś pewnie przyjdzie czas na zakup Synty 8" aczkolwiek na ten moment nie mam ochoty bawić się z 20kg sprzętu. Myślałam o czymś zdecydowanie lżejszym... I tym tropem trafiłam na coś takiego jak telekonwerter. Znalazłam np. coś takiego - TELEKONWERTER 2X 62MM LENSSO SUPER HD. Czy możecie coś na ten temat powiedzieć?
Pozdrawiam
Skontaktuj się z nami