Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Domyślnie Jaka przestrzen barwna

Czesc.

Oddalem ostatnio do labu pierwsze zdjecia z D70 i okazalo sie ze niestety kolory sa blade. Lab jest sprawdzony robie w nim odbitki od dawna, monitor mam zprofilowany zgodnie z plikami jakie od nich otrzymalem. Wydaje mi sie ze jest to wina niewlasciwego ustawienia przestrzeni barwnej. Wiem ze powinna to byc przestrzen sRGB ale w Nikon Capture jest kilka takich. I tutaj pytanie do Was: ktora jest wlasciwa? A moze powinienem cos zmienic w ustawieniach samego aparatu?
    Pozdrawiam Karol

Domyślnie

Ja osobiście używam Adobe RGB, ustawione w aparacie. Chyba że NEF to można w NC4 przerobić.

Tomek
    deczysta

Domyślnie

No wlasnie ponoc nie ma to byc Adobe tylko sRGB ale nie wiem ktora bo jest takich kilka. Ktos moze sie orientuje?
    Pozdrawiam Karol

Domyślnie

No wiesz ,po pierwsze, przy odpowiednim procesie przetwarzania zdjęcia (z grubsza rzecz biorąc, bo choćby gammut monitora etc. ...) powinieneś mieć przy skalibrowanym monitorze WYSIWYG niezależnie od przestrzeni barwnej...

A jeśli tak nie jest: skoro skarżysz się na "mdłe zdjęcia", ustaw sobie póki co mode IIIa (sRGB) i życzę miłej lektury materiałów dot. pracy z kolorem , ja to robię od dwóch lat i ciągle nie czuję się całkiem pewny siebie (pewnie tępy jestem )

Reasumując: jeśli bez żadnych konwersji oddasz do LABu zdjęcia w Ia, wyjdą "bardziej wyprane" niż IIIa; Adobe wyjdzie JESZCZE BARDZIEJ wyprany - i w ogóle nie polecam Adobe, dopóki ktoś doskonale nie wie, co i po co robi.

BTW: tych "kilka takich" to raptem dwie przestrzenie: Adobe i sRGB (oba tryby Ia i IIIa prowadzą do tej samej przestrzeni "na wylocie"). Różnica jest w mapowaniu - Ia jest bardziej wierny i neutralny, IIIa ma podbite nasycenie - zwłaszcza R i G, ciut inaczej ustawione cienie i takie tam drobiazgi co by krajobrazy były "słodsze".

Domyślnie

Może ten link coś pomoże (lewy, górny róg)

http://aldico.webpark.pl/str4.jpg

Jak jest nieczytelne, to dajcie znać a sfocę wieczorem jeszcze raz.

Domyślnie

A co to za pozycja Maroo?!

Domyślnie

W jakim sensie - pozycja?

Domyślnie

W sensie podrzecznika, ksiazki, poradnika, itp, nie zas tym o ktorym Ty myslisz

Domyślnie

To jest FOTO sprzed kilku miesięcy (nie pamiętam numeru) z testem D70.
    Prezentowałem już te zdjęcia kiedyś na forum.

Domyślnie

Dzieki bardzo!!! Troszke mi sie wyjasnilo. Tak to jest jak czlowiek cale zycie tylko powiekszalniki, negatywy i slajdy. Troszke jestem zagubiony w tej cyfrowej technologii. Ale mam nadzieje ze to tylko kwestia czasu.
    Pozdrawiam Karol

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów