Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: pasek na reke

Domyślnie pasek na reke

pasek na reke mocujacy aparat
    czy warto? Uzywacie ? Jaki ?

Pytam, poniewaz po godzinie czy dwoch trzymania aparatu, troche mdleja rece. A d90 z gripem i np.17-55 oraz lampa i do tego np zalozonym na nia beauty dish ciutke wazy.
    Zdazylo mi sie nawet ze aparat wyslizgnal mi sie z reki. Cale szczescie upadl na wykladzine, nic sie nie stalo. Pasek na szyje oczywiscie mam, ale czasem mnie bardzo denerwuje, szczegolnie przy pionowych kadrach wlazi w wizjer, wiec czesto aparat trzymam w reku z zawinietym paskiem na nadgarstku.
    A to nie jest wygodne...
    Macie? Polecacie? Moze nie warto?
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

Miałem kiedyś Hand grip bodajże Matin'a.
    Wszystko było fajnie, póki nie kupiłem do swojego body gripa.
    Samo body trzyma się wygodnie i daje to uczucie komfortu "umysłowego", że aparat nam się nie wyślizgnie.

Ale niestety, robienie kadrów w pionie nie jest już tak wygodne.
    Jeśli masz gripa, to już nie weźmiesz go za "bok", bo cały czas masz do ręki doczepiony ten handgrip i żeby zrobić zdjęcie w pionie, musisz trzymać rękę przy czole.

Druga rzecz, to że ten mój handgrip miał trochę za krótki pasek i po podpięciu go do body z gripem był naprężony na max.

Mój wyglądał dokładnie tak:
    http://www.matin.com.pl/produkt,53.html

Ale teraz pokazał się nowy pasek tej że firmy, może ta wersja jest lepiej dopracowana.

Ja osobiście zrezygnowałem i zostałem przy starym, dobrym pasku neoprenowym na szyję.

Domyślnie

wlasnie glownie chodzi o te kadry pionowe...
    Mowisz ze nie bylo za fajnie...
    Jak nie pasek wlazi w wizjer, to reka na czolo.
    Czyli zostane chyba przy pasku, bo taniej bedzie jako ze go mam. Tylko szkoda ze nie wymyslono nic innego, co by rece odciazylo troche.
    Jak to sie mowi trudno, i trza z tym zyc jakos w takim razie.
    Chyba ze...
    -... Moze celowanie z czola jest wygodniejsze niz ciagle odslanianie paska z wizjera ?
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

A może te (już nie tak bardzo) nowe wynalazki typu Quick Strap?
    Daje to swobodę w rękach, a przy okazji dość szybki dostęp do sprzętu.

Domyślnie

ale przecież istnieje nie tylko Matin.
    Ja mam jakiś pasek, nie pamiętam czyj, może Hamy. Jest to w zasadzie taka szersza, pogrubiona opaska na dłoń. Jestem bardzo zadowolony. Mam podpięty grip do D300, nic nie przeszkadza. Nawet w pionie. Nie wyobrażam sobie dłuższego fotografowania bez tego paska, naszyjny odpinam.

PS dokładnie to mam tego.
    Dociągnięty na tyle mocno, że trzyma aparat. A na tyle lekko, że mogę swobodnie wyciągnąć dłoń do zdjęć pionowych.
    Dłużej trwa włączenie gripa
    Ostatnio edytowane przez miron19j ; 13-03-2011 o 23:19

Domyślnie

Przytaczane wyżej paski nadgarstkowe są kiepskie. Polecam (bo mam) Camdapter KLIK. Część przykręcana do body jest jednoczeście płytką mocującą do statywu (ja mam z odpowiednikiem płytki Manfrotto 200PL). Nie blokuje toto klapki baterii. Wykonane bardzo solidnie. Sam pasek z przyjemnej skóry. Ich sklep akceptuje płatność PayPalem.
    D90, N18-200 VR, N50 1.4, S10-20, Samyang8 i masa innych gratów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wuel Zobacz posta
    Przytaczane wyżej paski nadgarstkowe są kiepskie.
    czemu tak uważasz? Używałeś pozostałych?
    Mnie np. nie jest potrzebne mocowanie statywowe. Albo używam paska albo statywu. Do statywu odłączam nawet gripa.
    Cena też ma znaczenie, Janis kosztuje 39 PLN a Twój pasek 39 USD. (+ wysyłka).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miron19j Zobacz posta
    czemu tak uważasz?
    A popatrz TUTAJ. Blokuje klapkę baterii. Do naładowania akumulatora potrzeba mocowanie paska przynajmniej poluzować. To, plus konieczność odpinania paska żeby skorzystać ze statywu, czyni ten sprzęt (jak dla mnie) upierdliwym. Camdapter tych wad nie ma. Jest solidnie przykręcony do aparatu raz na zawsze.
    D90, N18-200 VR, N50 1.4, S10-20, Samyang8 i masa innych gratów

Domyślnie

kiedyś kupiłem takie coś do poprzedniego aparatu (hybryda panasonica) i w sumie nie było takie złe, ale do aparatu z gripem mz bez sensu... po to mam grip, żeby nie męczyć nadgarstka i całego ramienia trzymając aparat z góry... dla bezpieczeństwa wolę już zawinąć standardowy pasek na przedramieniu niż bawić się w coś takiego... aha, tylko ręka obrzydliwie mi się w tym pociła...
    jeden nowy Nikon i kilka starych Minolt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wuel Zobacz posta
    A popatrz TUTAJ. Blokuje klapkę baterii. Do naładowania akumulatora potrzeba mocowanie paska przynajmniej poluzować. To, plus konieczność odpinania paska żeby skorzystać ze statywu, czyni ten sprzęt (jak dla mnie) upierdliwym. Camdapter tych wad nie ma. Jest solidnie przykręcony do aparatu raz na zawsze.
    to jest Twoje zdanie.
    Jak pisałem, używam paska z gripem, a tu baterię wkłada się z boku. A do statywu i tak odkręcam gripa, więc i pasek też.
    Reasumując - każdemu według potrzeb. Wymienione przez Ciebie wady są dla mnie nieistotne. Pasek spełnia swoje zadanie i mnie to wystarcza.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów