Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 40

Wątek: Akredytacja

Domyślnie

Ja najpierw pisze maila do organizatora a gdy w odpowiedzi jest pytanie o legitymację wtedy dopiero podaje numer.
    Michaelg poszukaj na różnych portalach (np. MMWrocław) akcji typu "relacja za akredytacje" i wchodź na każda taką imprezę jaką się da; nie ważne kto, co i o czym. Buduj portfolio!
    http://fuckartletsfart.blogspot.com/ - to nie jest portfolio!

Domyślnie

Odkopuję wątek jako jeden z najświeższych.
    Mam pytanie odnośnie Meczu Gwiazd Tauron Basket Ligi, który odbył się 14 stycznia w katowickim Spodku. Czy ciężko było otrzymać plakietkę FOTO na tą imprezę??
    W sumie miałem miejsce w pierwszym rzędzie i zdjęcia udało mi się zrobić ale praktycznie nie mogłem ruszyć się z miejsca bo zaraz ochroniarz zagradzał mi drogę, a ludki z różowymi smyczami i nieraz zwykłymi małpkami czy telefonami w rękach mogli poruszać się bez żadnych ograniczeń. Nie chodzi mi o rodzaj sprzętu jakim robili zdjęcia(nie chcę być źle zrozumianym) tylko o fakt czy ciężko było zdobyć odpowiednią plakietkę na akurat tą imprezę?
    Wiem że następnym razem wyślę stosowny wniosek akredytacyjny, może się uda. Tym razem nie wysłałem bo myślałem że trzeba mieć poparcie jakichś "dużych" mediów a widok niektórych fotoreporterów mnie trochę zdziwił(wiem również że nie powinno się oceniać ludzi na podstawie wyglądu).
    Jak to więc było podczas tego meczu???

Domyślnie

ale to wcale nie musieli byc fotoreportezy tylko np. znajomi prezesa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marszull Zobacz posta
    ale to wcale nie musieli byc fotoreportezy tylko np. znajomi prezesa
    Szczerze powiedziawszy nawet nie pomyślałem o takiej ewentualności. Może i tak było.
    Może ktoś jednak miał plakietkę i napisze coś o jej przyznawaniu. Widziałem tam trochę nikoniarzy.

Domyślnie

Niestety zbyt łatwo zdobywa się akredytacje na tego typu imprezy, selekcji praktycznie nie ma. W związku z tym praca fotoreportera staje się coraz trudniejsza bo pracuje się w tłoku. Nie wspominam o tym że coraz trudniej cokolwiek sprzedać bo bardzo wielu "posiadaczy aparatów" jest skłonna oddawać swoje zdjęcia za darmo ... a wiadomo że "lepsze" coraz częściej przegrywa z "darmowym".

eles
    [F100] [D3]

Domyślnie

Pablos, miałem w wakacje podobną sytuację. Na polach rekonstrukcji historycznej bitwy pod Mławą udało mi się zając miejsce od razu przy barierce, więc miałem ten komfort, że nie musiałem balansować z puchą i 70-300 między głowami widzów. Do czasu. Gdy się zaczęło, przed barierkami w pasie dla fotoreporterów pojawili się oczywiście fotoreporterzy, a wraz z nimi znajomi/rodziny kogoś z organizatorów z plakietkami prasy na szyi.
    Na pierwszy rzut oka widać kto jest kto, żaden reporter nie zasłonił mi kadru ani razu, wiedzieli kiedy przykucnąć i jak nie zasłaniać widoku innym fotografującym. Za to ci 'drudzy' - wręcz przeciwnie. Oj napatrzyłem się tam... Koleś w słomkowym kapeluszu robiący zdjęcia małpką dopalając wbudowanym fleszem scenę odległą o pół kilometra to tylko jeden z wielu motywów nadający się do jakiegoś forumowego kabaretu... Były tam też kilkunastoletnie dzieciaki, z akredytacją na szyi, a jakże.
    Anyway, oczywiste było, że musieli oni sobie akredytację jakoś załatwić, przez znajomego/rodzinę itd, bo raczej nie w zamian za zdjęcia (przykład pana z małpką). Dwa lata temu sam sobie załatwiłem tak wejściówkę przez znajomego z magistratu, jeszcze za czasów Canona Zrobiłem swoje, odwdzięczyłem się mini reportażem z jakichś 30stu zdjęć i wszyscy byli zadowoleni.
    Sporo było Nikoniarzy, w tym jeden długowłosy pan z brodą z broszką Zenita przyklejoną na D3 (lub D2, nie pamiętam)

Kiedyś zadzwoniłem do organizatora koncertu Perfectu z zapytaniem czy możliwe jest otrzymanie akredytacji jeśli nie jestem nigdzie zrzeszony. Odpowiedź brzmiała nie, a co więcej, nie mogę przynieść aparatu na koncert. Rzecz jasna nie posłuchałem pana impresario i zabrałem 40d z 55-250IS pod kurtkę, przy wejściu zero problemów, w trakcie koncertu oprócz mnie pstrykało chyba jeszcze ze 20 osób a ochrona stała sobie bo chyba za to im tylko zapłacili Pod sceną było dwóch reporterów z lokalnej prasy z mniej lub bardziej zaawansowanym sprzętem foto (z naciskiem na to pierwsze raczej ).

Pewnie takich historii każdy z nas w zanadrzu ma wiele, ale moim zdaniem zawsze warto dowiedzieć się, spróbować, bez tego samo się nie stanie
    FF + szkła

Domyślnie

a jaki ma interes organizator koncertu Perfectu w tym żebyś stał w fosie i cykał zdjęcia? ŻADEN, a potencjalnych problemów jest kilka:

jako człowiek z ulicy możesz nie wiedzieć jak trzeba się zachować, aby nie przeszkadzać grającym, fotografującym i bawiącym się na koncercie
    skąd ma wiedzieć, że nie zaczniesz krzyczeć, błyskać lampą po oczach albo nie zrobisz innej głupoty ??

Domyślnie

Nie mam żalu do pana organizatora, podałem sytuację jako przykład 'akredytacyjnego lotto'. Rozumiem gościa i myślałem, że nie trzeba pisać tego co Ty napisałeś, więc o tym nie wspominałem w poprzednim poście.
    Kilkanaście zdjęć wylądowało na oficjalnej stronie zespołu, myślę, że organizator się nie gniewa
    FF + szkła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mariaczi666 Zobacz posta
    Kilkanaście zdjęć wylądowało na oficjalnej stronie zespołu, myślę, że organizator się nie gniewa
    a zespol zaplacil za te zdjecia?
    mamy tu taki watek o ciezkich czasach dla fotoreporterow

Domyślnie

Słuchajcie, nie chciałem wywoływać wojny. Spokojnie. Ja na meczu byłem jako fan tej dyscypliny, a przy okazji miałem nadzieję że coś pstryknę. Nie chce nigdzie zdjęć sprzedawać. Po prostu sytuacja która wystąpiła podczas meczu zastanowiła mnie jak to jest i postanowiłem zapytać bo napewno ktoś z Was tam był. Z zachowania niektórych osób wynikało to co napisał krolewicz. Nie potrafili się zachować. Jednak większość z "profi" sprzętem przed zajęciem pozycji potrafiła się obrócić do tyłu i wykazać zainteresowanie czy będzie komuś przeszkadzać.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów