Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 40

Wątek: Akredytacja

Question Akredytacja

Witam,

czy jeśli jest jakaś impreza organizowana oficjalnie- czy to koncert w klubie lub plenerze, tudzież zawody sportowe lub pokazy w halii np to z prośbą o pozwolenie na fotografowanie i dostęp BLIŻEJ ,niż gdzieś tam z tłumu , pisać bezpośrednio do danego klubu, hali i/lub organizatora? Pisze się taką prośbę w formie "zwykłej" tzn opisuje mniej więcej o co mi chodzi, co chcę robić, ale że jestem osobą prywatną nie reporterem z jakiejś gazety/ czy portalu- czy muszę wysłać od razu jakiś wniosek? Szukałem w necie trochę i znalazłem pełno wniosków ale już jakby przygotowanych przez dane imprezę- wyścigi żużlowe, mecz piłkarski i inne.
    D750, D700, MB D10, Z 16 2.8, N 35 1.8G, N 50 1.8G, N 85 1.8D, SB-800

Domyślnie

musisz wypełnić wniosek o akredytację - bez tego ani rusz
    Nikon FX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michaelg Zobacz posta
    Witam,

czy jeśli jest jakaś impreza organizowana oficjalnie- czy to koncert w klubie lub plenerze, tudzież zawody sportowe lub pokazy w halii np to z prośbą o pozwolenie na fotografowanie i dostęp BLIŻEJ ,niż gdzieś tam z tłumu , pisać bezpośrednio do danego klubu, hali i/lub organizatora? Pisze się taką prośbę w formie "zwykłej" tzn opisuje mniej więcej o co mi chodzi, co chcę robić, ale że jestem osobą prywatną nie reporterem z jakiejś gazety/ czy portalu- czy muszę wysłać od razu jakiś wniosek? Szukałem w necie trochę i znalazłem pełno wniosków ale już jakby przygotowanych przez dane imprezę- wyścigi żużlowe, mecz piłkarski i inne.
    To zależy raczej od danego klubu.
    Na pewno łatwiej jest dostać akredytacje, mając legitymacje prasową danego medium (tv, net, prasa).
    Jeśli nie masz to idź do danego klubu, powiedz, że jesteś fotografem, możesz pokazać swoje portfolio i zapytaj o możliwość fotografowania. Możesz zaproponować np. jakieś zdjęcia w zamian za akredytacje.

Domyślnie

Z legitymacją zdaję sobie sprawę że problemu by większego nie było. Czy kontaktując się z danym klubem/organizatorem/itp/itd drogą mailową już na wstępie muszę jako załącznik wysłać im oficjalny wniosek o akredytację?

Możesz zaproponować np. jakieś zdjęcia w zamian za akredytacje.
    czy jakoś zaznaczać, że zdjęcia okej , ale np TYLKO na ich stronę, albo jako relacja z imprezy, ale nic dalej czyli bez możliwość obróbki i korzyści majątkowych?
    D750, D700, MB D10, Z 16 2.8, N 35 1.8G, N 50 1.8G, N 85 1.8D, SB-800

Domyślnie

Z legitymacją zdaję sobie sprawę że problemu by większego nie było. Czy kontaktując się z danym klubem/organizatorem/itp/itd drogą mailową już na wstępie muszę jako załącznik wysłać im oficjalny wniosek o akredytację?
    Jeśli na stronie klubu nie ma wniosku o akredytację do pobrania to zadzwoń i zapytaj co i jak.

czy jakoś zaznaczać, że zdjęcia okej , ale np TYLKO na ich stronę, albo jako relacja z imprezy, ale nic dalej czyli bez możliwość obróbki i korzyści majątkowych?
    Najpierw spróbuj otrzymać akredytację bez oddawania im zdjęć

Domyślnie

Z legitymacją zdaję sobie sprawę że problemu by większego nie było.
    jeżeli planujesz częste wejścia na takie imprezy, spróbuj dołączyć do jakiegoś portalu dziennikarzy obywatelskich. Tak to się chyba nazywa. Po spełnieniu warunków, dostaniesz legitymację prasową. Ja miałem z Wiadomości24.pl

Domyślnie

Witam,

Legitymacja prasowa z jednej strony może pomóc ale z drugiej zaszkodzić. Jest cała masa imprez gdzie dziennikarze a w tym przypadku fotoreporterzy nie są mile widzianymi gośćmi i po okazaniu tejże w najlepszym razie pocałują klamkę. Bycie w strefie zero nie oznacza ani nie gwarantuje zrobienia dobrych zdjęć. Ja jestem zdania aby wytworzyć sytuację aby organizator imprezy pukał do Ciebie a nie Ty do organizatora.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiuszone Zobacz posta
    Ja jestem zdania aby wytworzyć sytuację aby organizator imprezy pukał do Ciebie a nie Ty do organizatora.
    ale do tego trzeba "mieć nazwisko".
    A jak ma je zrobić, jeżeli nie będzie chodził na imprezy i budował portfolio. Zakładając nawet, że robi najlepsze zdjęcia pod słońcem, to kiedy i gdzie ma je robić?
    Po za tym, na większych imprezach organizator ma swojego fotografa/reportera i innych ma w d...użym poważaniu. I dlatego trzeba go prosić o wejściówkę, czyli występować o akredytację. A do tego przydaje się legitymacja prasowa. Na wiele imprez bez LP nawet nie ma co marzyć o wejściu. Myślę oczywiście o wejściu do sektorów niedostępnych dla publiczności, a tam się robi ciekawsze zdjęcia.

Domyślnie

Jeśli prowadzisz działalność gospodarczą to wpisz sobie działalność prasową w GUSie i sam sobie wyrób legitymację prasową swojego 'wydawnictwa'. Mas prawo prowadzić działalność wydawniczą (na przykład internetową) i masz prawo wyrobić sobie dokument z danymi swojej firmy. Proste.

Domyślnie

Żeby móc wydać legitymację prasową trzeba zarejestrować tytuł prasowy. Nie jest do tego potrzebna działalność gospodarcza, można zarejestrować tytuł na osobę fizyczną. Co do akredytacji to różne kluby, agencje stosują różne zasady. Często jest tak, że bardziej znani artyści wyznaczają redakcje z których może być fotoreporter. To jest zastrzeżenie w umowach z organizatorem koncertu. Punkty typu: Koncert może fotografować 10 fotoreporterów przez pierwsze 15 minut z następujących redakcji. Za każdym razem w zasadzie trzeba się dowiadywać jakie są zasady. W klubach sportowych też może być różnie. Mecz ligowy zespołu z II ligi, wpuszczą każdego, mecz pucharowy już tylko wybranych, bo jest duże zainteresowanie.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów