Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22
    Anonymous
    Gość

Domyślnie

Czy taka zmiana ma sens?
    Uwazam, że nie. Optycznie Tamron na pewno nie jest lepszy od Nikkora 24-85, mechanicznie również. Jedyna przewaga - stała jasność 2,8. Czy w dotychczasowej praktyce byla Ci ona niezbedna? Przy przyslonie 2,8 zaden obiektyw Tamrona, Sigmy czy Tokiny nie jest rewelacyjny. Niezle (ale nie doskonałe) sa Nikkor 28-70/2,8 czy Canon 24/28-70/2,8L, ale te kosztuja troszke za dużo. Miedzy bajki należy włozyc opinie o wyższosci Tamrona nad stałą 50 Nikona czy Nikkorem 28-70/2,8.
    Ja osobiście uzywam obiektywow Tokiny - mam wszystkie "analogowe" ATX poza 24-200, ale nie tylko dlatego że są bardzo dobre optycznie (choć do doskonalości im troszke brakuje) , ale rowniez ze względu na komfort użytkowania i solidność przypominajace bardzo dobre obiektywy manualne. Komfort użytkowania i solidność Tamrona na pewno nie przewyższa Nikkora 24-85 - jest na poziomie nowej Sigmy 28-70/2,8. Przyslony 2,8 uzywam niezmiernie rzadko - ale nie dlatego, że jakość zdjęć będzie zbyt slaba ( wcale nie jest taka bardzo zła), tylko rzadko tego potrzeba.
    Jezeli koniecznie chcesz zmienić na cos "bardziej profesjonalnego" pomysl może o czymś szerszym - np. nowość - Tokina ATX 17-40/4 - ponoć znakomita lub uzupelnieniu np o Tokine ATX 12-24 -obydwie bardzo solidne mechanicznie, co w dłuższym uzytkowaniu okazuje sie całkiem istotne.

Pozdrawiam:
    Andrzej

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

Andrzej100, nie zgodzę się z tobą, że optycznie nikkor i tamron to to samo...ostrością tamron przewyższa nikkora, o aberacjach nawet nie chcę mówić, bo tamron wali na głowę nikusia, dystorsje też są większe na nikusiu, więc gdzie "nie jest lepszy"?
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Użytkuje AF-S 24-85 G i również rozważałem zamianę na Tamrona 28-75 2.8. W efekcie końcowym zrezygnowałem z tego pomysłu. Jeżeli się przyłożyć 24-85 robi naprawdę świetne fotki i jak napisano wyżej cichy i bardzo szybki. Pytanie: czy po zmianie obiektywów fotki będą na tyle lepsze, czy da się to zauważyć. Oba obiektywy są w podobnych cenach i kupując nowy obiektyw prawdopodobnie zdecydował bym się na Tamrona, ale posiadając już AFS nie zamianię go na Tamrona.
    Aparat, dwie stałki i lampa.

Anonymous
    Gość

Domyślnie

Witaj Alfie.

Nie do konca rozumiem zachwyty nad Tamronem 28-75. jest to obiektyw przyzwoity, ale nie nadzwyczajny. Przyrownywalem go do obu moich Tokin - ATX 270 proII i ATX 280 pro i naprawde nie widzę jego cudowności - optycznie jest od nich odrobine slabszy, zaś mechanicznie to zupelnie inny świat. Nie wiem czy pracowales któraś z Tokin, ale możesz mi wierzyć, że potem trudno jest zaakceptowac coś mniej solidnego. Jednak zdaje sobie sprawe, że dzisiejszym wyscigowcowm trudno to zrozumieć - dla nich wazniejsze są przeczytane w internecie testy, niekoniecznie prawdziwe ( najlepszy test to wykonanie "normalnych" fotografii w formacie np 30x45 cm i porównaie wrazeń). Osobiscie nie znam żadnego profesjonalnego fotografa, ktory uzywałby Tamrona. Moze wielu to sie nie spodoba, ale wedlug mnie Tamron to tak jak Chevrolet Aveo czy Lacetti w porownaniu do Golfa, ktory ostatnimi czasy nie ma zbyt dobrej prasy, ale tak naprawde bije je na glowe.
    Co do Nikkora 24-85 - to dla znacznej wiekszosci uzytkownikow bedzie to obiektyw nie gorszy nawet od profesjonalow z jasnościa 2,8 (Tamrona 28-75, ani Sigmy EX 24/28-70 nie uważam za obiektywy profesjonalne)

Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

Z Tamronem 28-70 może być problem rozrzutu jakościowego. Na róznych forach spotyka się bardzo skrajne opinie. Na pl.rec.foto.cyfrowa niejaki Tomasz Q pisał, że przetestował sporo egzemplarzy, zanim trafił na przyzwoity. Pozostałe okazały się bardzo mydlane.

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

myślę, że tu jest pies pogrzebany...ja jestem bardzo zadowolony z mojego, choć andrzejku, nie padam na pysk nad jego jakością to w porównaniu z nikkorami i sigmami jakie miałem jest o niebo lepszy, a miałem porównanie w skrajnych warunkach - góry, śnieg, silne, południowe słońce i wyłącznie tamron sobie poradził, z sigmy miałem potężne blikowanie, a z nikkrów tragiczne pomyłki w ostrości lub przekłamanie kolorów...powiem tak tamron jest najtańszym z tych szkieł i jak porównasz sex tych szkieł to się okaże, że tamron najlepszy, ale nic nie ujmuję tokinom zwłaszcza krótkim bo to bdb szkła, gorsze są za to długie może poza 400/5,6ATX
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Anonymous
    Gość

Domyślnie

Cieszy mnie wobec tego, że masz podobne podejście do sprzetu jak ja.

Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

moj tamron byl bardzo mydlany na 75mm f2.8........bardzo mydlany

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

miałeś pecha

Domyślnie

@Icemaster: Widzialem sample z Twojego tamrona @75mm f/2.8 i faktycznie bylo zle. Bylo wrecz tragicznie, ale imho miales wadliwy egzemplarz i/lub BF dla tego szkla. Moj egzemplarz przy f/2.8 nie jest totalnie ostry, zwlaszcza na 70-75mm, ale szczyt ostrosci osiaga juz w okolicach 3,5-4, a dobrze jest juz na 3,2.
    c2h5oh
    |Bessa Voigtländer|Zenit 11|Kiev 4m|D70|T28-75|SB800|055PROB
    http://www.lisiewski.info | http://modna.pl | http://giery.eu

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów