Close

Strona 10 z 11 PierwszyPierwszy ... 891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 104

Wątek: Koniec D90

Domyślnie

Jak miło, że nie mieli towaru w EURO RTV AGD i kupiłem w MM, gdzie poinfmowano mnie o ubezpieczeniu, podziękowałem. Pan przedstawił zalety tego ubezpiecznienia, ale trzymałem się swojej wersji i tak też zostało. Płacę tyle ile mam na umowie. Sprawdzając neta oferta w MM była droższa o 150zł od najtańszej w necie. Warto było.

Domyślnie

Pozostaje gratulować ... ja nie miałem tego szczęścia ale mam nauczkę na przyszłość.

Domyślnie

Witam, widzę, że mieszacie tutaj trochę dwie sprawy. Mianowicie ubezpieczenie kredytu i ubezpieczenie przedmiotu kredytu. Na obydwa ubezpieczenie sprzedawcy chcą "naciągnąć" klientów np. przez nieinformowanie, że są one dobrowolne i nie mają tak naprawdę wpływu na określanie zdolności kredytowej przez bank.

Ubezpieczenie kredytu jest oferowane przez bank kredytujący i ma nas "chronić" w wypadku np. utraty pracy czy śmierci (kredyt nie jest dziedziczony przez spadkobierców). Z tego co mi wiadomo z tego ubezpieczenia nie możemy zrezygnować w czasie umowy, bo jest ono integralną częścią umowy kredytowej.

Inną sprawą jest ubezpieczenie przedmiotu zakupu. Jest to swego rodzaju AC na kupowany przedmiot i ma nas zabezpieczyć w przypadku niezamierzonego zniszczenia/uszkodzenia przedmiotu w okresie objętym ochroną oraz pokrywać koszty naprawy po okresie gwarancji producenta a przed zakończeniem okresu ubezpieczenia. Wartość tego ubezpieczenia jest dosyć spora. Gdy kupowałem TV ubezpieczenie na 5 lat miało kosztować 30% ceny telewizora. Godząc się na taką umowę w sklepie mamy później 30 dni na ewentualne odstąpienie od tej umowy. Wtedy ubezpieczyciel (nie sklep czy bank) zwraca pieniądze. Jeśli zakupiony sprzęt wraz z tym ubezpieczeniem bierzemy na raty, to raty w podniesionej o koszt ubezpieczenia wysokości musimy płacić do końca umowy kredytowej (wiąże nas umowa z bankiem). Jednak firma ubezpieczeniowa zwraca bezpośrednio nam od razu całą kwotę ubezpieczenia. Ja z tego skorzystałem co dało mi dodatkowe 900 zł nieoprocentowanej pożyczki. TV za 3000 wziąłem na 30 rat 0% i do tego ubezpieczenie przedmiotu za 900 zł. Rata jaką płacę to 129,90 zł. Z ubezpieczenia zrezygnowałem po 2 tygodniach. Hestia odesłała mi na konto 900 zł. a ratę w niezmienionej wysokości płacę sobie nadal. Całość załatwiana w EURO RTV AGD.

Podsumowując: jeśli nie chcemy to nie dawajmy się naciągać na dodatkowe ubezpieczenia czy to kredytu czy przedmiotu. Jak chcemy to możemy sobie zafundować ewentualnie dodatkowe nieoprocentowane pieniądze (za 900 zł. zawsze można kupić np. na forum jakieś dodatkowe szkiełko).
    NIKON & NIKKOR

Domyślnie

Ja nie mieszałem pojęć

Przy składaniu wniosku o kredyt chciano sprzedać go z ubezpieczeniem. Mogłem wziąć i chyba do miesiąca odstąpić od niego bez ponoszenia dodatkowych kosztów. Podziękowałem, bo byłem przygotowany na próbę namawiania.

Dodatkowo, gdy odbierałem aparat sprzedawca pytał się czy chcę ubezpieczenie od zniszczenia itp za coś ok 400zł. Również podziękowałem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez NIKOLAY Zobacz posta
    Oczekując te kilka minut w sklepie na decyzję kredytową ... pracownicy w sklepie gdzie chcesz nabyć towar informują , że jego przyznanie "system w centrali" uzależnił od UBEZPIECZENIA tego kredytu (a jego kwota o co zwyczajnie nie pytamy to kilkaset złotych wliczane / powiększające kwotę kredytu w chwili podpisania umowy - już na umowie masz wpisane np. NIKON za 3000zł plus ubezpieczenie 1000zł i na całą kwotę dostajesz kredyt czyli rata równa się zero procent, a oni kasują Cie na dzień dobry na tym ubezpieczeniu ). Nic nie da jakaś tam rezygnacja skoro otrzymujesz kredyt już powiększony o ubezpieczenie np. na 36 rat - nie ma znaczenia czy kredyt chcesz spłacić już po 2 miesiącach. Takie cwaniactwo RATY ZERO % - a płacisz jak głupi. Oczywiście "zgodnie z prawem" mówisz, że nie chcesz żadnego ubezpieczenia, że chcesz kierownika itd. na co oni mówią, że sorry ale "system w centrali" odmówił przyznania Tobie kredytu ... i czekają na następnego napalonego na sprzęt klienta. / tak mnie pojechali w EURO-AGD więc uprzedzam/.
    Zależy w jakim banku ten kredyt był brany. Z tego co pamiętam w RTV-EURO-AGD masz do wyboru dwa banki: Lukas i Sygma. W tym pierwszym nie ma szans na kredyt bez ubezpieczenia, choćby skały s.ały -- sytuacja musiałaby być nader wyjątkowa. Ale w Sygma banku, sytuacja jest już inna. Spokojnie można odstąpić od ubezpieczenia. Po otrzymaniu pierwszych blankietów do spłaty kredytu, wysyłasz do ich centrali króciutkie pisemko, oni przeliczają raz jeszcze raty, wysyłają ponownie (zaktualizowane -- już bez wliczonego ubezpieczenia) druczki i tyle.
    Ostatnio edytowane przez swider ; 19-04-2011 o 00:13
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swider Zobacz posta
    Zależy w jakim banku ten kredyt był brany. Z tego co pamiętam w RTV-EURO-AGD masz do wyboru dwa banki: Lukas i Sygma. W tym pierwszym nie ma szans na kredyt bez ubezpieczenia, choćby skały s.ały -- sytuacja musiałaby być nader wyjątkowa.

Nie masz racji - brałem w EuroRTVAgd trzy rzeczy i za każdym razem dostałem raty 0% bez żadnych dodatkowych kosztów (cena towaru/ilość rat) - wszystko zależy od historii klienta (ja jestem istnym weteranem w Lukasie)

A tak w ogóle to zrobił się wątek o kredytach, a miał być o D90 (i jego końcu)
    MISTER
    ------------------------------------

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mister Zobacz posta
    Nie masz racji - brałem w EuroRTVAgd trzy rzeczy i za każdym razem dostałem raty 0% bez żadnych dodatkowych kosztów (cena towaru/ilość rat) - wszystko zależy od historii klienta (ja jestem istnym weteranem w Lukasie)
    Ja sobie tego nie wymyśliłem, tylko dostałem taką informację od znajomej pracującej w tym sklepie. Mało tego, jak byłem pytać osobiście -- usłyszałem taka samą odpowiedź. Także wybacz, ale ja wiem swoje.
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

[NR] Nikon D90 is now officially discontinued

D90 oficjalnie przeszedł na zasłużoną emeryturę, szkoda... ale normalna kolej losu
    D750x2|N24-70/2.8|N35/1.8|N50/1.8|N85/1.8|N180/2.8D|SB900,SB910|Lowepro

Domyślnie

To trzeba poszanować bo nowego nie będzie...
    pozdrawiam, Wojtek

Domyślnie

No niestety
    Jest co prawda następca... ale czy godny?
    D750x2|N24-70/2.8|N35/1.8|N50/1.8|N85/1.8|N180/2.8D|SB900,SB910|Lowepro

Strona 10 z 11 PierwszyPierwszy ... 891011 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów