Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Ufo

Domyślnie

MarkB dzięki za podpowiedź, to moze polepszyć jakość (ostrosc)?

Domyślnie

Oczywiście. Dzięki temu unikniesz lekkiego drgnięcia aparatu na statywie w momencie wyzwolenia migawki. Pamietaj także, aby wyłączyć stabilizację w obiektywie.
    Pozdrawiam: Artur | www.foto-karbulot.com | www.borg.website.pl
    Nikon D90 | MB-D80 | N 16-85 | N 70-300 | N 35 | T 90 | SB-700 | 055XPROB

Domyślnie

Dziękuje Jestem mądrzejszy już

Domyślnie

Tylko, że w moim d60 chyba nie ma możliwości uniesienia lustra i zrobienia zdjęcia. Jak włącze uniesienie lustra to pojawia sie komunikat, że aby opuścić lustro wyłącz aparat. Wiec nie wiem czy służy to tylko do czyszczenia matrycy ?

Domyślnie

Faktycznie, sprawdziłem w necie i piszą, że nie ma wstępnego podnoszenia lustra w D60. Inną możliwością polepszenia obrazu byłoby użycie lepszej jakości soczewki - dwusoczewkowego achromatu. Taka soczewka jest jednak droga.

Domyślnie

No właśnie Tutaj głównie wina leży po stronie soczewki... Nie zastąpi dobrego obiektywu makro, ale pobawić się mozna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michaelgsxr Zobacz posta
    Tylko, że w moim d60 chyba nie ma możliwości uniesienia lustra i zrobienia zdjęcia. Jak włącze uniesienie lustra to pojawia sie komunikat, że aby opuścić lustro wyłącz aparat. Wiec nie wiem czy służy to tylko do czyszczenia matrycy ?
    Sprawdź, czy nie ma funkcji opóźnienia wyzwalania migawki po naciśnięciu spustu (ułamek sekundy po podniesieniu lusterka). U mnie jest i zwykle się sprawdza.
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michaelgsxr Zobacz posta
    No właśnie Tutaj głównie wina leży po stronie soczewki... Nie zastąpi dobrego obiektywu makro, ale pobawić się mozna
    Ale... Po co? Jak coś jest do niczego, to po co sie tym bawić? Foty dobrej nie zrobisz, wstawisz co najwyżej kolejnego gniota i będziesz czytał same negatywne komentarze.

Kiedyś zanim dorobiłem sie porządnego szkła makro, też bawiłem się w soczewki. Miedzy innymi spróbowałem tego - http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=95414 . Po zrobieniu testu rzuciłem to do kąta. Nie chciałem sie tym więcej bawić, bo wiedziałem, że dobrego zdjęcia tym nigdy nie zrobię.

Raynox jest jeszcze z tego badziewia najlepszy. Ale tani nie jest, po czym strasznie upierdliwy w stosowaniu. W sumie nadaje się chyba tylko do pracy ze statywem, z ręki foty raczej nie cykniesz.
    Pozdrawiam: Artur | www.foto-karbulot.com | www.borg.website.pl
    Nikon D90 | MB-D80 | N 16-85 | N 70-300 | N 35 | T 90 | SB-700 | 055XPROB

Domyślnie

Karbulot, zgadzam się z Tobą, ale uwierz, że tyle co zrobie dupiatych zdjęć za jednym podejściem z taką soczewką i jedno mi sie spodoba to w celu dowartosciowania sie je chcę pokazac heh. Uzylem moze z 5 razy tej soczewki, wiec uwarzam takie makro jako zabawe a jezeli chcialbym faktycznie zrobic dobre zdjecie to potrzebowalbym jakiegos lepszego obiektywu do makro albo chocby jakiegos zestawu na co mnie nie stac narazie Ale dzięki za podsuniecie pomyslu z tą soczewka co posiadasz

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów