Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 49

Wątek: Nowy komputer

Domyślnie Nowy komputer

Witam. Idzie wiosna a wraz z nią postanowiłem złożyć nowy komputer, który będzie sobie radził w tematach graficznych (obróbka itp.). Wstępnie wymyśliłem coś takiego:

MOBO: Asus M4A88T-V EVO/USB3
    CPU: AMD Phenom II X4 955 3,2GHz
    RAM: Patriot PGS AMD DDR3 2x2GB 1600MHz CL8 LLK
    HDD: Samsung 1000 GB, 1TB, SATA/300, 32MB, NCQ Spin Point F3
    Zasilacz: OCZ ModXStream Pro 500W
    GPU: Sapphire Radeon 5770 1GB

Mógłby się wypowiedzieć ktoś, kto ma styczność z takimi gadżetami na co dzień, na temat powyższego zestawu? Finansowo to ma się to zamknąć w 2k. Zasilacz nie jest przy mały?

Proszę o wypowiedzi.

Domyślnie

Mała poprawka. Grafika to GeForce gtx460

Domyślnie

Mam bardzo podobną konfigurację i nic blaszakowi zarzucić nie mogę.
    Procek mam identyczny, co można powiedzieć - działa, wydajność jak dla mnie, aż nadto.
    MOBO też asusa, tylko że wersja ze zintegrowanym GPU, obrabiam tylko foto więc nic więcej nie było mi trzeba. Grafiki zewnętrznej nie posiadam, ale wymienioną przez Ciebie posiada mój syn, on ceni sobie jej wydajność, a dla mnie najważniejszą zaletą jest cisza(wersja sapphire z chłodzeniem vapor-x). Sam w najbliższym czasie takową zanabędę, aby od czasu do czasu pograć w coś na dużym ekranie.
    Ram mam kingstona, ale tutaj raczej wielkich różnic bym nie upatrywał, z ramem jest tak, że powinien być firmowy i dużo(choć 4GB chyba nie udało mi się nigdy wykorzystać). Zasilacz rewelacja, wielkie śmigło, chyba 140mm więc błoga cisza, a do tego modularne okablowanie więc porządek w obudowie, no i napewno spokojnie te 500W da radę z twoją konfiguracją(liczyłem na kilku kalkulatorach i w stresie spożycie nie osiągało nawet 400W). Dysk, ten wymieniony przez Ciebie mam na magazyn, system postawiłem na mniejszym samsungu Spinpoint F4, 320 GB na jednym talerzu więc powinno być troszeczkę szybciej, ssd to nie jest, ale jako budżetowa wersja sprawdza się świetnie. Co najważniejsze, chyba nie zdażyło mi się usłyszeć żadnego z dysków, a to dla mnie bardzo duży plus.
    Generalnie, ja ze swojej konfiguracji jestem mega zadowolony, jedyne co w najbliższym czasie zmienię to boxowy cooler na procku, super głośny może nie jest, ale cichym też bym go nie nazwał.

Domyślnie

Dzięki wielkie za taką wartościową wypowiedź.

Rozmowny Awatar Articool
    Miasto
    Tomaszów Mazowiecki/Radomsko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piter123789 Zobacz posta
    Zasilacz nie jest przy mały?
    Powiedziałbym że zbyt duży.
    Co do reszty:
    Jeżeli tylko obróbka foto bez giercowania to najtańsza na rynku wystarczy w zupełności.
    Dysk może wpadać w wibracje wiec wybrałbym coś z WD
    Pamięc bym brał Kingstona

Co do AMD się nie wypowiadam bo nigdy nie miałem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Articool Zobacz posta
    Powiedziałbym że zbyt duży.
    Co do reszty:
    Jeżeli tylko obróbka foto bez giercowania to najtańsza na rynku wystarczy w zupełności.
    Dysk może wpadać w wibracje wiec wybrałbym coś z WD
    Pamięc bym brał Kingstona

Co do AMD się nie wypowiadam bo nigdy nie miałem
    Właśnie się tym dyskiem zainteresowałem (mowa o WD). O zasilacz zapytałem bo znam pewnego "speca", który twierdzi że przy tak skonfigurowanym zestawie 500W nie starczy. Teraz jestem pewien, zasilacz jest OK i ten już zostanie.

Domyślnie

Szkoda tylko że te Phenomy II źrą prąd jak smoki. Większa szansa że Buldozer w wersji dwumodułowej będzie wypadał tutaj dopiero dobrze. Pozostaje ew. SandyBridge, ale z grafiką mogą być problemy by się zmieścić w 2K.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kyle Zobacz posta
    Szkoda tylko że te Phenomy II źrą prąd jak smoki.
    Hmmm... Możesz powiedzieć na co się powołujesz mówiąc że żrą prąd jak smoki???

Rozmowny Awatar Articool
    Miasto
    Tomaszów Mazowiecki/Radomsko

Domyślnie

AMD 125W
    Intela i5 2500K 95W

Myślę że różnica ogromna. Cenowo 300zł na korzyść AMD. Wybierając i5tkę bez K można do 100zł zaoszczędzić. Do tego płytę główną na czipsecie H67 z wbudowaną grafiką Gigusia za 400zł można już dostać i ja bym w tym kierunku podążał.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Articool Zobacz posta
    AMD 125W
    Intela i5 2500K 95W
    Akurat Ja nie powoływałem się na podawane TDP tylko na pomiary np.:
    http://www.tomshardware.com/charts/d...Peak,2435.html
    - oczywiście są to pomiary nie samego CPU ... ale tak czy inaczej pokazują przepaść pomiędzy SandyBridge a Phenom II X4.

i5 750 pobiera tylko 13W mniej w stresie od Phenom II X4, więc przepaści nie ma.

Ciekawie dopiero będzie kiedy pojawią się Bulldozery od AMD ... pod warunkiem że wersje 4-rdzeniowe (dwumodułowe) nie będą blokowanymi 8-rdzeniówkami (z doświadczenia Phenomowego II można się domyślać, że "blokowanie" jest nieekonomiczne pod wzgl. poboru energii).

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów