Close

Strona 99 z 104 PierwszyPierwszy ... 4989979899100101 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 981 do 990 z 1040

Wątek: D5100

Domyślnie

A powiedzcie mi Panowie czy w moim D5100 da się tak ustawić, aby przy zmienianiu np. przysłony lub ISO (które mam pod Fn) NIE załączał się automatycznie ekranik LCD? wartości zmieniane widzę przecież w wizjerze. Mam ustawione, że gaśnie po chyba 4 sek., ale zawsze by to trochę oszczędziło jednak baterii... no i nie świeciło niepotrzebnie jak tego nie chcę i w danym momencie nie potrzebuję.

Domyślnie

Zamknij ekranik i po kłopocie
    D5100 (Okrojony do swojej ceny (nie wartości)) +Grip + N18-105 +N35/1.8G

Domyślnie

aaaa o tym nie pomyślałem przeważnie najprostsze rzeczy są najlepsze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sunnyluk Zobacz posta
    A powiedzcie mi Panowie czy w moim D5100 da się tak ustawić, aby przy zmienianiu np. przysłony lub ISO .... NIE załączał się automatycznie ekranik LCD? ....
    Zamykany ekranik to proste rozwiązanie ale niepraktyczne, czasem jednak z LCD się korzysta a wtedy trzeba go znowu otwierać

Możesz to ustawić w menu : wejdź w MENU USTAWIEŃ (ikona klucza do śrub) i opcję "Autom. wyświetlanie informacji" ustaw na OFF.

Ekranik zgaśnie i nie będzie więcej denerwował bez powodu choć akurat przy zmianie ISO dalej będzie się zapalał.
    Ja wyłączyłem sobie także podgląd zdjęć, ze względu na oszczędność ale i wygodę, w słabych warunkach oświetleniowych świecący się LCD generował poświatę, która przeszkadza przy korzystaniu z wizjera.

Pozdrawiam

Domyślnie

No właśnie i w tym momencie pukam się w głowę czemu jednak nie wziąłem d90 z jego górnym LCD... ale potem pukam się po raz drugi i mówię, że przecież co chwilę nagrywam filmik "przy podłodze" i nie muszę na niej leżeć by patrzeć w wizjer

Wracając do tematu: mam chyba właśnie tę opcję również na OFF (sprawdzę jak wrócę z pracy) a i tak przy zmianie np. ISO ekranik się włącza, cóż najwyżej tak zostanie.
    Muszę się jeszcze oduczyć spoglądać na LCD po każdorazowym pstryknięciu fotki, by "sprawdzić jak wyszło..." i zrezygnować z podglądu zdjęć
    D5100, SB-910, N35 1.8G, N18-105, A500ex+BH2

Domyślnie

Górny LCD bardzo by się przydał, choć ja kupiłem D5100 ze względu na matrycę, odchylany LCD rzadko używam dlatego pierwotnie miałem kupić D7000 ale jego problemy z AF skutecznie mnie zniechęciły. Właściwie kolejną sensowną puszką po D5100 w chwili obecnej jest dopiero D700 i blisko byłem jego kupna ale samym body bez szkieł raczej zdjęć nie porobię a na te już by mi pieniędzy nie starczyło. Było by idealnie gdyby na rynku pojawił się następca D300, no ale to już temat na oddzielny wątek.
    D700 | D7000 | N35 1.8 | N50 1.8 | S85 1.4 | T12-24 4 | N28-105 3.5-4.5 | T17-50 2.8 | N75-150 3.5 | S70-220 3.5 www.facebook.com/SwiechowskiStudio

Domyślnie

Matryca jak najbardziej u mnie też przeważyła, nawet kosztem ergonomii d90. Trzeba cykać zdjęcia i cieszyć się z aparatu, a kolejną puszką tak jak mówisz, będzie dopiero coś z już konkretnie wyższej półki
    D5100, SB-910, N35 1.8G, N18-105, A500ex+BH2

Domyślnie

Witam
    Czy ktoś z plusikami w oczach (+2d albo więcej) używa D5100 bez okularków? Czy korekcja wizjera się wyrobi, czy raczej nie ma szans?
    Nie mam w tej chwili możliwości samemu się przekonać, stąd to pytanie.

Domyślnie

Ja używam +2.5d jak np. korzystam z telefonu, +1.5d jak korzystam z komputera, powyżej 1.5m nie muszę mieć okularów. I jak trzymam puszkę i chcę spojrzeć na ekranik to muszę ubrać okulary +2.5d ale aby patrzeć przez wizjer to muszę je zdjąć, bo przez okulary to żaden podgląd. Regulację wizjera mam ustawioną miej więcej na środku i wszystko widzę idealnie ostro bez okularów.
    Najlepiej sprawdzić to w sklepie.
    D5100 (Okrojony do swojej ceny (nie wartości)) +Grip + N18-105 +N35/1.8G

Domyślnie

Ja podobnie jak mój przedmówca do czytania mam okulary +2.5, do komputera 1.5 (niestety "latka lecą") a do patrzenia w wizjer D5100, czy D90 nie używam okularów. Korekcja wizjera mi wystarczy, jeszcze troszke pozostaje na dalsze"+" Myślę że Ty też bez okularów możesz spokojnie patrzeć w wizjer D5100.
    Miałem w życiu wiele...różnych marek, ale zatrzymałem się na "NIKON"

Strona 99 z 104 PierwszyPierwszy ... 4989979899100101 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów