Dzieki za odpowiedź. Duszek pytam konkretnie w temacie N 5,1k , a wykłady i nawalanka o bateriach oryginalnych czy zamiennikach to w temacie.........?
Szukaj
Dzieki za odpowiedź. Duszek pytam konkretnie w temacie N 5,1k , a wykłady i nawalanka o bateriach oryginalnych czy zamiennikach to w temacie.........?
Zakupiony dzisiaj D5100. po pierwszych testach wszystko gra. Jestem zadowolony ( nawet te filmy są calkiem fajne ).
Ja właśnie przesiadam się z D40 na D5100. Z D40 zostawiam sobie obiektyw Sigma 18-200 (ze stabilizacją). Ponieważ kupuje body, mam nadzieję, że ta Sigma będzie mi równie dobrze służyła jako standardowy obiektyw jak w D40.
Do filmowania jednak (to główny powód zmiany sprzętu) chce kupić słynną stałkę NIKKOR 50mm 1,8 f. AF-S Obczaiłem jednak, że występuje w dwóch wersjach - z silnikiem (około 800 pln) i bez silnika do AF (około 500 pln).
Znalazłem też info, że D5100 może w trybie nagrywania wideo utrzymywać ostrość w trybie ciągłym AF-S. Czy to oznacza, że ze stałką NIKKOR 50mm 1,8 f AF-S (podobno bezgłośny silnik falowy) podczas nagrywnia będzie nonstop płynnie ostrzył jak to zwykle robią kamery wideo ?
Będę wdzięczny za info.
Zgadza się, będzie non stop ale niestety ani bezgłośnie ani ostrzył. A bez sarkazmu, to efekty AF w filmach z D5100 są mizerne, lepiej sobie radzi moim zdaniem P100.
Myślę, że bez zewnętrznego mikrofonu się bez głośnie nie obejdzie. Jak znajde czas to nagaram coś z moim 35mm i Tamronem czyt. wiertara
NEX- 5R
ten głos sobie podarujmy - ale śledzenie ostrości podczas nagrywania wideo ?
Szczerze to nieraz wolę ręcznie ustawiać ostrość .
NEX- 5R
ręcznie oczywiście - wszelnie followsy czy inne smaczki. Pytając o automatyczne ostrzenie mam na myśli szybkie akcje a nie zaplanowanie ujęcia z przygotowanymi zmianami ostrości.
Może poszukaj na YT?
np.
Nikon D5100 Auto Focus Test (af-s) Indoor Test
Ostatnio edytowane przez d5000 ; 10-07-2011 o 00:12
NEX- 5R
od kilku dni oglądam YT i vimeo. Ale tam wszytko jest ręcznie ostrzone a ja szukam informacji nt. sprawności działania ciągłego AF podczas nagrywania.
Skontaktuj się z nami