U mnie w D90 jest tak samo.
Szukaj
U mnie w D90 jest tak samo.
.
D5,1k jest też moją pierwszą lustrzanką cyfrową. Ale jak tak patrzę na ten aparat i jego obsługę to mam wrażenie, że produkcją tych puszek zajmuje się jakaś firma „Krzak”
Tak jak zauważyłeś, ten wskaźnik pola ustawienia ostrości. Ja osobiście muszę po kilka razy wciskać spust migawki, aby być pewny, które pole jest aktywne. A że według Nikona kontrola ustawienia ostrości jest zbędna, świadczy fakt ustawienia całkowicie po lewej stronie w wizjerze wskaźnika ustawienia ostrości. Podczas normalnego pstrykania, wskaźnik ten jest całkowicie nie widoczny. Trzeba specjalnie na niego spojrzeć. Ale takich udogodnień jest cała masa.
Pewnie założyciele Nikona, w grobach się przewracają jak widzą jak na psy schodzi ich firma.
D5100 (Okrojony do swojej ceny (nie wartości)) +Grip + N18-105 +N35/1.8G
oj nie chcę wprowadzić w błąd, ale z tego co pamiętam, to w d90 jest obrys aktualnego pola AF, a podświetla się po złapaniu ostrości. Zresztą na górnym ekraniku można też sprawdzić. W d5100 na pewno nie ma obrysu, żeby sprawdzić aktywne pole trzeba wcisnąć spust i łapać ostrość.
Takie słowo jeszcze odnośnie Polikona. Tak czytam w różnych miejscach twoje wypowiedzi i mam wrażenie że myślałeś że kupisz lustrzankę i nagle wszystkie zdjęcia będą pro... a najlepszy tekst na optycznych - że na ustawieniach auto czy domyślnych zdjęcia wychodzą nieostre itp. I jaka to niewygodna puszka (niby nie miałeś innej) i jakie wszystko w menu jest be... Jeszcze zaraz dojdzie rozgoryczenie że pewnie kupiłeś za 3500 a zaraz będzie za 2500 i jesteś 1000zł w plecy.
No ludzie... Ja wiem że powinni d700 sprzedawać po 2000 i powinien mieć komorę na dodatkowe ciężarki (jak myszki logitecha kiedyś) żeby wybierać ciężar w zakresie 100g - 1kg w zależności od upodobania ale bez przesady. Nie jestem jakimś wyznawcą d5100, ale miałem jak już kiedyś pisałem d40, d80, d90, nexa i d3100 i wg mnie ten robi najładniejsze fotki. Czekam tylko na grip, bo na planowane wycieczki po Egipcie potrzebuje mala puszkę, ale pewnie za jakiś czas będę chciał założyć jakieś tele i się przyda. Może zmień przeglądarkę plików bo jak oglądasz 16 megapixeli przekadrowane na monitor 15 cali jeszcze pewnie pod przeglądarką windowsową to faktycznie możesz mieć mydłoBez obrazy, ale gdzie nie wejdę to widzę jak marudzisz... Idź zdjęcia porób.
Jak już coś cytujesz to, chociaż przeczytaj, co ktoś napisał, tylko dokładnie i w tedy się wypowiadaj. Jeśli ci pasuje, że puszka jest ustawiona w programach tematycznych tak, że to ona wybiera, co ma być ostre, to powinieneś się cieszyć. Mi to nie pasuje i o tym piszę. To, że puszkę źle się trzyma. Fakt pisałem, ale też napisałem, że żonie i synowi pasuje jak ulał a ja nie zarabiam na życie tą puszką i nie jestem zmuszony mieć jej przyklejonej do dłoni, więc przeżyję. Menu jest be…? Ano jest be… Bo jak widzę, że 1/3 menu to pozycje zdublowane, to jest be… A jak widzę jakiś komunikat wyskakujący jak próbuję coś uruchomić, a w instrukcji i pisanej i w PDFie nawet słowa o tym nie ma, to krew człowieka zalewa. A jeśli chodzi o cenę, to ta puszka może teraz kosztować nawet 500 złociszy, nie rusza mnie to. Ja nie kupuję takich rzeczy, aby się tym chwalić lub wymieniać, co chwilę na nowszy, i nie ważne czy nowszy jest lepszy, ważne, że najnowszy model. U mnie to ma działać i mam zamiar wyciągnąć z tej puszki ile tylko się da.
Zapomniałeś jeszcze dodać, że monitor kineskopowy 15 cali.
A jak się chwalić to się chwalimy. Fotki oglądam na 21calowym Laptopie.
A jeśli chodzi o marudzenie, to po marudzę jeszcze trochę.
Brak możliwości zapisu fotek w dwóch katalogach NEFy w jednym JPG w drugim.
Brak możliwości sterowania puszką z pilota podczas oglądania fotek bezpośrednio z puszki na TV
Ostatnio edytowane przez Polikon ; 27-06-2011 o 20:14
D5100 (Okrojony do swojej ceny (nie wartości)) +Grip + N18-105 +N35/1.8G
Zeby to jeszcze po polsku umial napisac (Polikon)... Niewiele da sie zrozumiec z tego belkotu.
Ode mnie - oferta aparatow jest bardzo bogata i mozna powybrzydzac, ale wypada to robic w trakcie zakupow, a nie po.
To nie piaskownica Panowie, a teraz może coś konkretnego na temat D5100 bo już się cieszyłem, że ktoś napisał coś ciekawego.![]()
NEX- 5R
Ja jestem przed zakupem![]()
I jeżeli faktycznie w wyższych modelach pola AF są podświetlane to dla mnie określenie "kastrat" nabiera nowego znaczenia. Bo o ile modele D3100/D5100 są pozbawione przysłowiowego śrubokręta czy CLS to zwyczajny użytkownik dla którego wymyślono te aparaty, nawet nie zauważy ich braku, ale zupełnie inną obsługę aparatu (chociażby podświetlanie punktów AF czy "utratę" ustawień użytkownika o której była mowa w tym wątku) zauważy każdy świadomy użytkownik, który będzie chciał wykorzystać aparat zgodnie z hasłem jakim opisuje je sam producent na swojej stronie: "D5100 to zaawansowana lustrzanka cyfrowa, zaprojektowana w celu stymulowania kreatywności użytkownika, pomagająca w tworzeniu wyjątkowych zdjęć i filmów."
Ergonomia w tym body żadna, robiąc w rawach, w trybie A, przypisując sobie ISO do funkcyjnego da się przeżyć, wizjer słabiutki, te kropeczki od AF śmieszne, LCD odchylany - no nawet się sprawdził ostatnio w zdjęciach nad tłumem. Zalety - waga - D5100 z 35/1,8 - prawie nie czuć że sie ma aparat w ręce i najważniejsze - wszystkie wady wynagradza jakość zdjęć - rozpiętość tonalna, ostrość, kolory i używalne wysokie ISO - przeglądam teraz wcześniejsze zdjęcia z D300, D200 - ta wydmuszka bije ich na głowę. Podsumowując - polecam.
A może lepiej trochę pofocić nową puszką niż narzekać
Nikon
Polikon ja się pytam po co? po co kupiłeś ten aparat? ja rozumiem, że jeśli ktoś kupuje puszkę przez net to może nie mieć możliwości jej sprawdzić ale nawet w ten sposób można ją zwyczajnie oddać jeśli nie pasuje. A ty się chłopie męczysz i męczysz z tym aparatem, i narzekasz, i narzekasz!
Kupiłeś "wartburga" a miauczysz, że nie ma wyposażenia jak w TDI innej znanej marki
A tak z innej beczki, znalazł/testował ktoś z kolegów coś ciekawego do osłony LCD. tak żeby oglądania zdjęć nie pogarszało i wielki lol nadal na gębie był?![]()
Ostatnio edytowane przez eBarciu ; 27-06-2011 o 22:49 Powód: brak logiki w zdaniu :)
zawsze jest czas żeby zacząć marnować swoje życie
D5100 + N18-105. N35 f/1,8. N50 f/1.8G
Skontaktuj się z nami