Close

Strona 51 z 94 PierwszyPierwszy ... 41495051525361 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 501 do 510 z 1040

Wątek: D5100

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    W takim D3 kropka jest po tej samej stronie, a w 1D mark IV po przeciwnej, widocznie wszyscy mają to gdzieś A tak na poważnie, gdzie ty byś umieścił tą kropkę żeby była widoczna, w kadrze?
    Dokładnie, powinny być ciągle podświetlone te punkty w których potwierdzono ostrość, wtedy kropka jest zbędna.

Oszczędny w słowach Awatar eBarciu
    Miasto
    Galway / Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kundzior Zobacz posta
    Może wystarczy zwykłe formowanie aku, jeśli tego nie zrobiłeś zaraz po zakupie.
    dziękuje wszystkim za opd. formatowanie zrobiłem zgodnie z instrukcją tzn przed użyciem naładowałem na max a potem rozładowuje ją do końca i tak za każdym razem.
    w LV cykałem może po 4 fotki, prawie zero lampy. no chyba, że grzebanie w menu jest prądożerne ?

jak tak dalej pójdzie to przed 6 miesiącem użytkowania oddam aku do reklamacji i tyle.
    zawsze jest czas żeby zacząć marnować swoje życie
    D5100 + N18-105. N35 f/1,8. N50 f/1.8G

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eBarciu Zobacz posta
    dziękuje wszystkim za opd. formatowanie zrobiłem zgodnie z instrukcją tzn przed użyciem naładowałem na max a potem rozładowuje ją do końca i tak za każdym razem.
    w LV cykałem może po 4 fotki, prawie zero lampy. no chyba, że grzebanie w menu jest prądożerne ?

jak tak dalej pójdzie to przed 6 miesiącem użytkowania oddam aku do reklamacji i tyle.
    Dokładnie akumulator na reklamację....
    Na zdrowie!!! Dawaj mi tu na FEJS
    Gram w Totolotka i nie zawaham się wygrać!!!

Domyślnie

Jeżeli masz na myśli ładowanie do pełna i rozładowywanie do wyłączenia aparatu robiłem tak przez 4 pierwsze ładowania. Obecnie jeśli mam możliwość również do wyłączenia aparatu doprowadzam..

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sabur Zobacz posta
    Jeżeli masz na myśli ładowanie do pełna i rozładowywanie do wyłączenia aparatu robiłem tak przez 4 pierwsze ładowania. Obecnie jeśli mam możliwość również do wyłączenia aparatu doprowadzam..
    To nie jest najlepszy pomysl, bo mozna zabic baterie. Litowki maja to do siebie, ze zbyt mocno rozladowane pozniej nie daja sie naladowac i efekt jest taki, jak kolega napisal - pojemnosc drastycznie spada. Czasem do zera...
    Litowek sie nie formuje/formatuje. Nie ma takiej potrzeby. Doprowadzanie do wylaczenia aparatu to w blizszej niz dalszej perspektywie smierc ogniwa.

Oszczędny w słowach Awatar eBarciu
    Miasto
    Galway / Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pioter m Zobacz posta
    To nie jest najlepszy pomysl, bo mozna zabic baterie. Litowki maja to do siebie, ze zbyt mocno rozladowane pozniej nie daja sie naladowac i efekt jest taki, jak kolega napisal - pojemnosc drastycznie spada. Czasem do zera...
    Litowek sie nie formuje/formatuje. Nie ma takiej potrzeby. Doprowadzanie do wylaczenia aparatu to w blizszej niz dalszej perspektywie smierc ogniwa.
    jakaś metoda może być w tym szaleństwie czyli co? nie rozładowywać do końca tak jak w telefonach i lapie?
    zawsze jest czas żeby zacząć marnować swoje życie
    D5100 + N18-105. N35 f/1,8. N50 f/1.8G

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pioter m Zobacz posta
    Tu się nie zgodzę, choć by przykładem będzie praktyka, na nowym aku 400 zdjęć , w sumie sprawdzone na kilku akumulatorach, lecz z drugiej strony nie próbowałem nie formować aku, ale klienci moi próbowali, więc skutki są wiadome.

Akumulatory mają zabezpieczenie przed totalnym rozładowaniem w urządzeniu, więc bez obaw.

Domyślnie

W bateriach litowo-jonowych oraz litowo-polimerowych nie występuje efekt pamięci i ich się nie formuje, a całkowite (teoretycznie) rozładowanie może prowadzić o zmniejszenia pojemności.

Cytat Zamieszczone przez sabur Zobacz posta
    Czyli świadomie szkodzisz swojej baterii. Gratulacje!
    Ostatnio edytowane przez Mane ; 30-06-2011 o 08:31

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mane Zobacz posta
    W bateriach litowo-jonowych oraz litowo-polimerowych nie występuje efekt pamięci i ich się nie formuje, a całkowite (teoretycznie) rozładowanie może prowadzić o zmniejszenia pojemności.

Czyli świadomie szkodzisz swojej baterii. Gratulacje!
    Nie prawda. Fakty i praktyczne obserwacje/doświadczenia są zupełnie inne.

Domyślnie

Nie prawda. Fakty i praktyczne obserwacje/doświadczenia są zupełnie inne.
    ma rację w 100%. Moim głównym hobby jest modelarstwo - a tam mam do czynienia z pakietami po pół kilograma, które mają prąd zwarcia 50A i wybuchają jak granaty. Ładowarka jest droższa niż grip do D300s (oryginalny) - i po latach doświadczeń, pomiarów i innych pierdół WIEM że tych ogniw się nie formuje. Ich pojemność spada pod wpływem czasu, i nieważne czy będzie cyklowane w roku 10 czy 50 razy. Po prostu rocznie traci około 15% - o ile będzie w baterii dobra chemia.

A formowanie drodzy forumowicze to nic innego jak nauczanie elektroniki baterii. Elekronika nie wie czy podpięta jest do wielkiego jak budynek akumulatora czy małego bździucha w aparacie. Elektronika uczy się ile wchodzi do niej prądu w zakresie napięć 3.6V-4.2V na celę - i nic więcej.

Około 10 lat temu producenci sprzętu podpisali porozumienie w sprawie sprzedaży akumulatorów. Kiedyś gdy technologią wiodącą był kadm czy później Nikiel - baterie były po wyprodukowaniu hibernowane, i dopiero trzy pełne cykle pobudzały ją do osiągnięcia pełnej pojemności. Niestety powodowało to ogromne rozbieżności w kwestii czasu czuwania np komórek. I jednemu ten sam model trzymał 3 dni a drugiemu 5... Jeden wiedział o konieczności formowania - inny nie wiedział. Gdy wiodącą technologią stała się technologia litowa (li-ion i li-po) formowanie stało się zbędne. Ogniwa są formowane przez producenta w fazie produkcji i testowania - bo technologia litowa pozwala na nawet 5 letni czas magazynowania przed rozpoczęciem pracy ogniwa u konsumenta. Wcześniej było tak, że bateria po leżakowaniu przez pół roku nie nadawała się do użycia i dlatego odpowiedzialność obudzenia baterii spoczywała na kupującym. Czasy się zmieniły i formowanie kompletnie nic nie daje bo elektronika już w sklepie wie jaką ma pod sobą baterię.

Nie zaleca się natomiast rozładowywania baterii do wyłączenia się sprzętu ponieważ napięcie może spaść poniżej 3.6V a to powoduje w litowym ogniwie nieodwracalne zmiany. Wystarczy rozładować sprzęt używany w ciepłych warunkach, odczekać do ostudzenia i na stykach napięcie spadnie poniżej 3.6 a to oznacza nieodwracalne zmiany i spadek pojemności. Między innymi dlatego powstała o wiele droższa technologia polimerowa - posiada ona większy zakres sprawności temperaturowej ogniw, przez co trudniej jest ogniwo w taki sposób uszkodzić.
    D300s | N17-55 | S10-20/4-5,6 | SG3-IR | Marumi CPL Super DHG | Velbon cx-888 | Tamrac Pro 12 | Tamrac System 3

Strona 51 z 94 PierwszyPierwszy ... 41495051525361 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów