Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie British Airways + statyw

Nie wiem, czy lepiej tu, czy w Pozostałych Akcesoriach... zaryzykuję tutaj

Wybieram się ze znajomymi za ok. 3 tygodnie do Japonii, przelot w obie strony British Airways na trasie Warszawa - London Heathrow - Tokyo Haneda (z powrotem to samo).
    Haczyk jest taki, że w drodze "do" mamy nockę w Londynie (przylot 18:30, wylot 8. rano). Plan jest, żeby iść pofocić a potem gdzieś się zadekować na parę godzin. W związku z tym pytanie tytułowe:
    czy ktoś miał sposobność wozić na liniach BA statyw? Jak do tego podchodzą?
    Wysyłałem maila i dostałem odpowiedź, że można na pokład, ale musi się mieścić w standardowym limicie na bagaż podręczny (max. 56cm długości), aczkolwiek w tym samym zdaniu było o limicie wagi 23kg, więc już sam nie wiem, a do biura BA na lotnisku jest mi mocno nie po drodze.

A jeśli faktycznie owe 56cm jest prawdą, to możecie polecić coś do D300 + 18-200 mieszczące się w tym wymiarze i cenie do 400-500zł?
    D300 | S 10-20 | N 18-200 VR | N50/1.4 AI | T 17-50/2.8 | S 105macro | N 70-300VR | SB600

Domyślnie

Bierzesz statyw jako bagaż podręczny, nie może mieć więcej niż 56 cm złożony, nie może też mieć założonych ostróg na nogi.
    Limit bagażu podręcznego to 23 kg, statyw żeby ważył 56kg to musiało by być coś pod M2 albo mały moździerz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ramzey Zobacz posta
    Bierzesz statyw jako bagaż podręczny, nie może mieć więcej niż 56 cm złożony, nie może też mieć założonych ostróg na nogi.
    To nie jest reguła. Ja latałem z statywem w pokrowcu o długości 67cm i nikt się nie przyczepił. Do środka nikt nigdy nie zaglądał. Szło to tylko przez prześwietlenie i tyle.

Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

Statyw zawsze dawałem do bagażu rejestrowanego, nie chciało mi się później tłumaczyć jakiemuś nadgorliwemu służbiście. Cała reszta do podręcznego. W BA podręcznego nikt mi nigdy nie ważył, chociaż czasami na luzie przekraczał 15 kg.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rsz Zobacz posta
    Statyw zawsze dawałem do bagażu rejestrowanego, (.....) cała reszta do podręcznego. W BA podręcznego nikt mi nigdy nie ważył, chociaż czasami na luzie przekraczał 15 kg.
    potwierdzam
    biorąc pod uwagę obecne przepisy bhp na lotnisku przypuszczam że z niektórymi
    statywami wejście do samolotu było by niemożliwe

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Władca Pixeli Zobacz posta
    To nie jest reguła. Ja latałem z statywem w pokrowcu o długości 67cm i nikt się nie przyczepił. Do środka nikt nigdy nie zaglądał. Szło to tylko przez prześwietlenie i tyle.

To tez nie jest reguła.

Ostatnio na lotnisku w Paryżu kazali mi wyjąć wszystko z plecaka, tylko po to żeby go prześwietlić.

Z reguły bagaż podręczny ma wyznaczony limit rozmiarowy AxBxC nie może być większe niż D. I od tego masz te skrzeczki w których czasami sprawdzają rozmiar bagażu podręcznego.
    Faktem jest że raz ci robią problemy raz nie, zależy jakie masz szczęście.

Ja również wolę wozić statyw w walizce a sprzęt w podręcznym.

Domyślnie

Jakoś ciężko mi uwierzyc że te 23kg to chodzi o bagaż podręczny. Raczej o ten drugi. A statyw jak ładnie złożony to powinien być luz. czego ludzie nie wnosza na pokład...

edit
    Spojrzałem na stronie na przepisy. 23kg to bagaż checked czyli tobołki. A podręczny nie ma podanej wagi.
    Ostatnio edytowane przez maki ; 08-03-2011 o 00:22
    D800

Domyślnie

Ano właśnie, dlatego wietrzę odpowiedź z automatu... postaram się do nich podjechać jeszcze i zapytać kogoś żywego, bo np. na instrumenty muzyczne jest limit do 126cm...
    D300 | S 10-20 | N 18-200 VR | N50/1.4 AI | T 17-50/2.8 | S 105macro | N 70-300VR | SB600

Domyślnie

Statyw to nie obiektyw czy aparat, tylko kupa aluminium. Pakuj do jakiegoś pokrowca (owiń głowicę ręcznikiem, bo jest najważniejsza) i wrzucaj jako bagaż rejestrowany. Nic mu nie będzie.

Parę ładnych lat temu miałem jako bagaż podręczny dużą torbę z aparatami, ogromny plecak z zapakowanym doń skanerem (duża klapa) i akcesoriami, jeszcze jakaś torba na inne rzeczy podręczne i nikt na lotnisku nawet nie pisnął. Teraz to nawet i długopis Ci zabiorą
    Ostatnio edytowane przez Michał Jędrak ; 10-03-2011 o 11:57

Domyślnie

Ja nie mam problemu z zapakowaniem go do rejestrowanego (szczególnie, że mowa o Goldphoto, które jest raczej solidne), tylko miałem nadzieję na jakieś wieczorno-nocne foty w mieście nad Tamizą. No nic, wykombinuje się coś innego.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów