Close

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 46 z 46

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

ale akurat ta glowica w Sherpie nie jest zla. nie jest to kulka, fakt, ale BH-2 to nadal jest kulka
    z jedna sruba, wiec tez nie jakies nie wiadomo co.

Domyślnie

No, to już w sumie kwestia, co komu bardziej przypasuje. Na pewno kupując statyw wziąłbym pod uwagę tego Velbona. pewnie decyzję podjąłbym po wymacaniu obydwu Teraz to takie teoretyzowanie.

Domyślnie

Ja osobiście wychodze z założenia że lepiej troche wydać i mieć spokój na lata (nawet jak dla amatora który ma zamiar się rozwijac w fotografii, a w moim przypadku właśnie tak jest Obecnie przymierzam się do kupna statywu Manfrotto 190XProB wraz z głowica kulową 488RC4, wcześniej użytkowałem Slika PRO 500DX z głowicą ABLE 300DX i nie moge na taki zestaw narzekać choć przyznam że głowice kulowe są dla mnie znacznie wygodniejsze niż 3D, co do "made in china" to miałem kilka, problemy z takimi statywami były różne, najczęściej odpadały gumowe stopki ale i z latajacymi elementami mocowań lub zacisków też miałem doczynienia

Question

Witajcie,

mam taki problem z chińczykiem : posiadam od 4 lat statyw benro A-500EX z głowicą kulową BH-1. czyli taki lepszy chińczyk, jak czytam.

Statyw sprawdza się dobrze, ale wystąpił właśnie problem z głowicą- ma luzy, nawet mocno dociśnięta nie trzyma się i "kula" pod ciężarem aparatu przechyla się.
    Czy to oznacza, że nastąpił kres jej życia i trzeba kupić nową głowicę czy też jakaś naprawa jest możliwa? (jestem techniczną blondynką, ale mam kolegów, tylko pytanie, czy warto zawracać im głowę). Ktoś ma doświadczenia z tym typem głowicy?

Zwracam się do Was z prośba o radę:
    Czy szukać sposobu naprawy , czy do kosza i kupować taką samą głowicę na kolejne 4 lata ? (koszt około 175 zł ) czy coś innego, lepszego do tegoż statywu- który jest solidny i stabilny? A może cały statyw nowy? Jeśli nowy statyw to jaki? jeśli nową głowicę inna niż moja, to co radzicie?

na decyzję wpływ mają takie czynniki:
    1.Mam kilka szybko złączek pasujących do tej głowicy benro BH-1 i szkoda by było kupować taką głowicę, która wymaga nowych szybko złączek, bo one nie są tanie. Przynajmniej ja płaciłam 4 lata temu po 50 zł za jedną szybko złączkę, a potrzebuje kilku do kilku aparatów :/ Nie wiem , czy szybko-złączki są kompatybilne we wszystkich głowicach firmy benro?
    2.ale w planach mam kupno FX cięższego o 200 gram niż mój obecny , będę używać z zestawem np. nikkor 85 1.8 dodać 3 pierścienie makro, albo + przejściówka+obiektywy od pentacona, w tym 180, który jest b. ciężki. zdarzało mi się przeciążać tę głowicę graflexem, hasselem (ten akurat jest dość lekki) i chcę aby to wszystko nadal dawało radę. (no darujmy sobie może tego graflexa ) Do czasu dawało radę, choć wymagało mega cierpliwości przy ustawieniu kadru. Dodam, że ten statyw był na tymczasem i został na 4 lata. tak to jest.

4. Z powodu pilnej potrzeby kupna FX mam bardzo ograniczony budżet, bo ten FX mnie dosłownie zabije, zbieram na niego dość długo, a tu statyw padł tuż przed metą :/ Dlatego aktualnie o statywie za kilka tyś nawet nie ma co marzyć, to może potem ^^. Chodzi o przetrwanie przynajmniej roku, dwóch.

5. Koniecznie potrzebuję głowicy kulowej, bo charakter moich fot wymaga płynnych przejść przy kadrowaniu, pełnej swobody ustawienia aparatu pod każdym możliwym kątem.

Jakieś rady? Byłabym wdzięczna za pomoc, bo zaskoczyła mnie ta nagła niedyspozycja głowicy, wczoraj odkryłam te luzy, statyw ma za sobą podróż lotnicza, mam wrażenie, ze przed zapakowaniem do walizki jeszcze trzymał się, teraz już absolutnie nie...Trzeba szybko coś zadziałać.

pozdrawiam!

Domyślnie

Moje doświadczenia są takie, że jeśli głowica złapie luzu to niewiele da się*zrobić. Możesz spróbować rozkręcić głowicę*od dołu, po odkręceniu śruby w uchwycie płytki i zdjęciu uchwytu powinieneś dać radę wyjąć kule. Może znajdziesz wtedy przyczynę. Cóż, jeśli głowica jest kluczowa dla twoich fotografii, to może warto poszukać czegoś co przetrwa lata (choć to pewnie nie będzie tania opcja). Może jest jakiś powód dla którego są głowice kosztujące 300 USD i takie, które kosztują 100 złotych. Mój chińczyk nie wytrzymywał nawet 70-200, a przy wielkim formacie dygotał jak staremu dziadowi broda. Ale może miałem niefarta.
    Płytki mają standardy, jeśli masz płytkę*RC2 (RC0, RC4) będzie pasowała do innych głowic z taką stopką.
    R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez doktor Zobacz posta
    Moje doświadczenia są takie, że jeśli głowica złapie luzu to niewiele da się*zrobić. Możesz spróbować rozkręcić głowicę*od dołu, po odkręceniu śruby w uchwycie płytki i zdjęciu uchwytu powinieneś dać radę wyjąć kule. Może znajdziesz wtedy przyczynę. Cóż, jeśli głowica jest kluczowa dla twoich fotografii, to może warto poszukać czegoś co przetrwa lata (choć to pewnie nie będzie tania opcja). Może jest jakiś powód dla którego są głowice kosztujące 300 USD i takie, które kosztują 100 złotych. Mój chińczyk nie wytrzymywał nawet 70-200, a przy wielkim formacie dygotał jak staremu dziadowi broda. Ale może miałem niefarta.
    Płytki mają standardy, jeśli masz płytkę*RC2 (RC0, RC4) będzie pasowała do innych głowic z taką stopką.
    dzięki za odpowiedź
    nie odpisywałam, bo po rozkręceniu głowicy okazało się, ze straszna ilość oleistej mazi skądsiś wypłynęła i stąd takie niekontrolowane obsuwanie się głowicy. Po wytarciu znów działa należycie, więc na razie temat kupna nowego statywu wygasł. Póki co da się wyżyć z tym statywem, w zasadzie po tym co on u mnie przeszedł, można powiedzieć, że zły nie jest.

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów