Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie F&V 803 i W-803 - czy to ten sam statyw?

Witam, chcę się tylko upewnić. Na zdjęciach wyglądają dość podobnie, z nazwy również, ale parametry odmienne - to są różne statywy, tak?

Który z nich wydaje się rozsądniejszym wyborem pod systemową błyskotkę?
    F&V vs W803. Zastanawia mnie który trzpień jest popularniejszym wariantem - 12mm, czy 16? Dla przykładu ciekawi mnie też uchwyt pod blendę, ale jest info: "specjalny adapter pozwalający na zastosowanie uchwytu z praktycznie każdym rodzajem statywu (średnice 18-27 mm)". Czyli ani 12, ani 16? Chociaż teraz sobie myślę, że on nie jest do głowicy statywu montowany, tylko do samej "rury" statywu, a ta ma większą średnicę.
    Ostatnio edytowane przez Sculptoris ; 31-01-2011 o 22:38
    pozdrawiam

Domyślnie

tak to to samo
    podobnie jest z modelami F&V 806 i W-806
    najlepiej jest wybrać model z końcówką 16mm+1/4" (do montowania różnych pierdółek) - taki statyw jest w Eltecu - http://eltec.alpha.pl/produkt.php?id=2985
    NinoVeron |==========[> | IG | Flickr | BLOG | MM | FB
    "na co sprzętu qpa gdy fotograf d..."

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Tu i tam...

Domyślnie

odświeżę temat bo mam pytanie związane z tym statywem (803):

wiadomo już jaką końcówkę ale czy może ktoś podpowiedzieć jaki uchwyt do tego kupić aby można było podłączyć lampę nikona na stopkę i przymocować parasolkę? (z możliwością regulacji kąta nachylenia w pionie)

oraz przy okazji: co sądzicie o parasolce: Quantuum Parasolka transparentna 91 cm (19zł)
    za mała? na początek moze byc? jak z rozproszeniem swiatła i odcieniem? inne uwagi o których nie pomyślałem...

ps. zależy mi na cenie wiec przydalo by sie cos niedrogiego...

co do ELTECu lepiej przez allegro czy przez sklep www kupować?

z góry dziękuję za pomoc
    Ostatnio edytowane przez yozz84 ; 05-03-2011 o 13:36

Domyślnie

Co do parasolki - największa jaką ma sens brać do lampy systemowej. Większy sens ma zastanawianie się czy brać taką, czy mniejszą
    Mocowanie - polecają 3117 ale ja zdecyduję się raczej na VAROSa , bo więcej w niej metalu.
    pozdrawiam

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Tu i tam...

Domyślnie

a co powiesz o tym uchwycie?

http://allegro.pl/d-uchwyt-reporters...474902156.html

zastanawia mnie długość sanek... i czy musze dokupowac tu jeszcze jakies elementy aby umocować Sb900/600 ?

pozycja varosa jest dla mnie za droga na moje potrzeby a 3117 jest dosc podobny do tego wyzej a droższy...

Domyślnie

Myślę, że Ty kupisz kilka takich w czasie, po którym ja będę musiał zmienić VAROSa
    pozdrawiam

Domyślnie

Kupiłeś już ten statyw?
    Moim zdaniem zupełnie nie opłaca się inwestować w w803. w806 kosztuje niewiele drożej a jest znacznie bardziej stabilny i solidniejszy.
    Niebo a ziemia. W803 wygląda jak jakiś młodszy brat ze wschodu.
    Z pozdrowieniami,
    Ink.
    Instagram

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Tu i tam...

Domyślnie

jeszcze nie... na razie się rozglądam i czytam opinie o całości... + rady/wskazówki...

rozglądam sie po cenach i możliwościach... najlepiej kupno w jednym miejscu (co by na transporcie zaoszczedzić)

interesuje na poczatek zestaw: statyw + uchwyt + 2 parasolki (1x trans i 1x srebr)

ps. dziękuję za info

Domyślnie

uchwyt 3117 o którym piszesz jest dla mnie porażką. Używałem go przez kilka sesji i wywaliłem do szuflady. Lampa jest mocowana na trzpieniu - który przykręcasz śrubą. Drugi trzpień masz do mocowania do statywu. Z czasem te śruby bardzo słabo trzymają i powodują "przekręcanie" wzdłuż własnej osi zestawu lampy z parasolką. Czym mniej takich dupereli - tym stabiliniejszy zestaw. Od ponad roku używam uchwytu jak z alle i większych zastrzeżeń nie mam.
    pzdr
    tomisiek

Uprawnienia umieszczania postów