Witajcie,
Nieśmiało postanawiam wreszcie zacząć udzielać się na forum. Ogólnie interesuje się transportem, zwłaszcza w komunikacji miejskiej. Na pierwszy rzut poddaję krytyce taki kadr pociągu:
Szukaj
Witajcie,
Nieśmiało postanawiam wreszcie zacząć udzielać się na forum. Ogólnie interesuje się transportem, zwłaszcza w komunikacji miejskiej. Na pierwszy rzut poddaję krytyce taki kadr pociągu:
| Nikon D5500 + Nikkor AF-S 18-105 mm f/3.5-5.6G ED VR + Nikkor AF-S 50mm f/1.8G |
Wow!Ładne cudo dorwałeś - podobno póki co jeżdżą tylko dwa takie "Acatusy II" w Polsce.
Gdybym był ortodoksem fotografii kolejowej:
- piony w kadrze zachowane - plus,
- na zdjęciu zmieścił się cały skład - plus,
- zachowana zasada "złotego podziału" - plus,
- pociąg w momencie przejazdu przez bramkę - plus,
- widoczny jest tył, a nie przód pociągu - to akurat na minus.
Ale nie jestemOsobiście uważam, że złapać taki sprzęt na szlaku to sukces sam w sobie (chyba, że przejeżdża pod Twoimi oknami pięć razy dziennie i wtedy myślisz: Ooo, znowu ten EN77...). Może tym razem światło trochę mało ciekawe ("białe" niebo). Ale ogólnie cieszy mnie widok tej fotki.
Dzięki za uwagi.Tak, są tylko dwa - ten kursuje na trasie Wieliczka Rynek - Oświęcim, a drugi pląta się po trasach Kraków - Tarnów i Kraków - Nowy Sącz.
Akurat tak się właśnie składa, że codziennie przejeżdża pod moimi oknami (uroki mieszkania przy torach kolejowych), ale nie znudził mi się i raczej nie znudzi - taką reakcję mam gdy widzę po raz n-ty starego, zdezelowanego kibla. Jeszcze nie raz na niego zapoluję.
Co do światła, to tutaj rzuciłem bodajże lekkim filtrem pomarańczowym, niebo było zupełnie białe. Nie chciałem zbytnio przesadzić.![]()
| Nikon D5500 + Nikkor AF-S 18-105 mm f/3.5-5.6G ED VR + Nikkor AF-S 50mm f/1.8G |
Hmmm... może nie będę obiektywny, bo nie potrafię zachwycać się pociągiem, no moze starą ciuchcią, ale skoro to jest takie nowe cudo, to dlaczego fotografujesz mało ciekawy tył składu, a po drugie czemu taka duża głębia ostrości? Nie jestem zwolennikiem zupełnego rozmyawnia tła, ale tu rażą mnie te rusztowania i fragment budynku po prawej i naprawdę nijakie tło.
Skoro możesz sesję powtórzyć, to może warto poprowadzić go aparatem, by pokazać, że to cudo jeździ a nie stoi na bocznicy.
Głębia ostrości jak i sposób uchwycenia pociągu zamierzony. Nic przypadkowego tutaj nie było. Rzecz w tym, że gdy fotografuje się dany środek transportu, to warto by było też uwzględnić infrastrukturę wokół niego, w tym przypadku wszystkie trakcje. W tle także warsztaty BUMAR Fablok, więc nie do końca jest 'nijakie'. Oczywiście, że można uchwycić go od przodu, co także uczyniłem:
Co za potworna różnica pomiędzy tymi dwoma fotkami na korzyść nr 2 - chyba lepsze światełko i czyściejsze powietrze miałeś... No i spora różnica kolorów - jak to w naturze jest z tym żółtopomarańczowym - na dwójce nic nie "kombinowałeś" z obróbką? Nie widzę EXIF, ale zgaduję, że to pierwsze to z 70-300, a drugie z kitowego 18-55?
P.S. Osobiście też mogę mieszkać przy kolei, porcie lub lotnisku i wcale mi to nie przeszkadza - zwłaszcza jeśli jako alternatywę miałbym ruchliwą szosę, dzwonnicę, kotłownię czy całodobowy sklep z alkoholem![]()
Ostatnio edytowane przez Jacenty Z. ; 18-03-2011 o 23:09
Między tymi zdjęciami było może z 30 sekund różnicy.Obydwa cykane Sigmą. Jedynka była tuningowana, dwójka naturalna.
![]()
Skontaktuj się z nami