Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: En77

Domyślnie En77

Witajcie,
    Nieśmiało postanawiam wreszcie zacząć udzielać się na forum. Ogólnie interesuje się transportem, zwłaszcza w komunikacji miejskiej. Na pierwszy rzut poddaję krytyce taki kadr pociągu:

| Nikon D5500 + Nikkor AF-S 18-105 mm f/3.5-5.6G ED VR + Nikkor AF-S 50mm f/1.8G |

Domyślnie

Wow! Ładne cudo dorwałeś - podobno póki co jeżdżą tylko dwa takie "Acatusy II" w Polsce.

Gdybym był ortodoksem fotografii kolejowej:
    - piony w kadrze zachowane - plus,
    - na zdjęciu zmieścił się cały skład - plus,
    - zachowana zasada "złotego podziału" - plus,
    - pociąg w momencie przejazdu przez bramkę - plus,
    - widoczny jest tył, a nie przód pociągu - to akurat na minus.

Ale nie jestem Osobiście uważam, że złapać taki sprzęt na szlaku to sukces sam w sobie (chyba, że przejeżdża pod Twoimi oknami pięć razy dziennie i wtedy myślisz: Ooo, znowu ten EN77...). Może tym razem światło trochę mało ciekawe ("białe" niebo). Ale ogólnie cieszy mnie widok tej fotki.

Domyślnie

Dzięki za uwagi. Tak, są tylko dwa - ten kursuje na trasie Wieliczka Rynek - Oświęcim, a drugi pląta się po trasach Kraków - Tarnów i Kraków - Nowy Sącz.

Akurat tak się właśnie składa, że codziennie przejeżdża pod moimi oknami (uroki mieszkania przy torach kolejowych), ale nie znudził mi się i raczej nie znudzi - taką reakcję mam gdy widzę po raz n-ty starego, zdezelowanego kibla. Jeszcze nie raz na niego zapoluję.

Co do światła, to tutaj rzuciłem bodajże lekkim filtrem pomarańczowym, niebo było zupełnie białe. Nie chciałem zbytnio przesadzić.
    | Nikon D5500 + Nikkor AF-S 18-105 mm f/3.5-5.6G ED VR + Nikkor AF-S 50mm f/1.8G |

Domyślnie

Szkoda, że nie mieszkam przy torach

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcinez Zobacz posta
    Szkoda, że nie mieszkam przy torach
    (z autopsji mieszkania przy torach) - uważaj bo marzenia się spełniają

co do foty - w takiej tonacji barw jeszcze EN77 nie widziałem - podoba się

Domyślnie

Hmmm... może nie będę obiektywny, bo nie potrafię zachwycać się pociągiem, no moze starą ciuchcią, ale skoro to jest takie nowe cudo, to dlaczego fotografujesz mało ciekawy tył składu, a po drugie czemu taka duża głębia ostrości? Nie jestem zwolennikiem zupełnego rozmyawnia tła, ale tu rażą mnie te rusztowania i fragment budynku po prawej i naprawdę nijakie tło.
    Skoro możesz sesję powtórzyć, to może warto poprowadzić go aparatem, by pokazać, że to cudo jeździ a nie stoi na bocznicy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez guti Zobacz posta
    Hmmm... może nie będę obiektywny, bo nie potrafię zachwycać się pociągiem, no moze starą ciuchcią, ale skoro to jest takie nowe cudo, to dlaczego fotografujesz mało ciekawy tył składu, a po drugie czemu taka duża głębia ostrości? Nie jestem zwolennikiem zupełnego rozmyawnia tła, ale tu rażą mnie te rusztowania i fragment budynku po prawej i naprawdę nijakie tło.
    Skoro możesz sesję powtórzyć, to może warto poprowadzić go aparatem, by pokazać, że to cudo jeździ a nie stoi na bocznicy.
    Głębia ostrości jak i sposób uchwycenia pociągu zamierzony. Nic przypadkowego tutaj nie było. Rzecz w tym, że gdy fotografuje się dany środek transportu, to warto by było też uwzględnić infrastrukturę wokół niego, w tym przypadku wszystkie trakcje. W tle także warsztaty BUMAR Fablok, więc nie do końca jest 'nijakie'. Oczywiście, że można uchwycić go od przodu, co także uczyniłem:

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez elmo Zobacz posta
    (z autopsji mieszkania przy torach) - uważaj bo marzenia się spełniają
    Wolałbym mieszkać przy torach, niż przy drodze, którą jeździ dziennie kilka tysięcy tirów

Domyślnie

Co za potworna różnica pomiędzy tymi dwoma fotkami na korzyść nr 2 - chyba lepsze światełko i czyściejsze powietrze miałeś... No i spora różnica kolorów - jak to w naturze jest z tym żółtopomarańczowym - na dwójce nic nie "kombinowałeś" z obróbką? Nie widzę EXIF, ale zgaduję, że to pierwsze to z 70-300, a drugie z kitowego 18-55?

P.S. Osobiście też mogę mieszkać przy kolei, porcie lub lotnisku i wcale mi to nie przeszkadza - zwłaszcza jeśli jako alternatywę miałbym ruchliwą szosę, dzwonnicę, kotłownię czy całodobowy sklep z alkoholem
    Ostatnio edytowane przez Jacenty Z. ; 18-03-2011 o 23:09

Domyślnie

Między tymi zdjęciami było może z 30 sekund różnicy. Obydwa cykane Sigmą. Jedynka była tuningowana, dwójka naturalna.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów