Szukaj
Jeśli ta klamra jest cała ze stali to może być ciekawe . Jeśli z chromowanego mosiadzu to pewnego dnia aparat może walnać o ziemię gdy ten metalowy łącznik za bardzo się wytrze . Miałem taki brelok i na nim klucze , kiedyś cały pęk zgubiłem , dobrze że nie odchodzilem daleko , ale brelok z takim łączeniem z chromowanego mosiądzu juz w dwóch kawałkach wywaliłem pośpiesznie
Ciekawe spostrzezenie![]()
Ten pasek znalazlem "przy okazji" nie patrzylem czy sa jeszcze tego typu rozwiazania z innym mocowaniem. Ogolnie chodzilo mi bardziej od strony praktycznej - zamiast obciazac szyje obciazyc barki tylko czy aparat nie bedzie wtedy za bardzo "fruwal"
Nikon D700 + N 16mm Fish + N 24-70 2.8 + Sigma 50 1.4 + N 105 Micro Vr + N 70-200 2.8 Vr II
Sb-900 + Sb-R1C1 + Pierścienie z auto
fruwał na pewno mniej niż noszeniu na szyi, ale patrząc jak to wszystko jest skonstruowane, to odnoszę wrażenie, że raczej będzie sobie dyndał jak jakiś wielki breloczek.
a aparat na standardowym pasku przecież też można przerzucić przez bark
W tym rozwiazaniu mozesz miec go na barku przez caly czas i bez problemu przykladasz do oka robiac zdjecie. Raczej ciezkie jest to do wykonania przy standardowym pasku
Przyklad wykorzystaniaTyle ze pewnie ten film to reklama paska a ja bym bardziej chcial sie dowiedziec cos od uzytkownikow.
http://www.youtube.com/watch?v=8zqKmS5ucFE
Ostatnio edytowane przez teo_ost ; 05-03-2011 o 17:01
Nikon D700 + N 16mm Fish + N 24-70 2.8 + Sigma 50 1.4 + N 105 Micro Vr + N 70-200 2.8 Vr II
Wlasnie grzebiac w internecie znalazlem ciekawe rozwiazanie.
http://www.reporterstrap.com/
Wybor roznych paskow. Pisza ze z porzadnego materialu, dodatkowe zabezpieczenie gdyby (nie daj boze) jedno puscilo
Ktos z was ma doswiadczenie z tymi paskami ?
na forum już kiedyś mówiono o tych paskach i nie wypowiadali się o nich najlepiej, gdyby to rzeczywiście było dość wytrzymałe to to ma sens ale tak samo ten pasek i jak i reportera mają to mocowanie jakieś tak cinkie jak dla mnie i nie godne zaufania bo przykręcane do gwintu a z doświadczenia wiem, że wszystko może się samo wykręcić ;] ogółem gdyby te paski były solidniejsze w mocowaniu to bym kupiła duala bo samo chodzenie z tym czy też pracowanie musi być dość wygodne moim zdaniem
Używałem paska "quick strap". Nie ufałem pojedynczemu mocowaniu i na wszelki wypadek dorobiłem drugie, asekuracyjne mocowanie.
Pasek okazał się niezbyt wygodny i szybko wróciłem do standardowego.
w tych wszystkich paskach mocowanie jest do gwintu statywowego. Nie obawiałbym się wykręcenia, bo to można wyeliminować kontrnakrętką. Bardziej martwi mnie wytrzymałość samego gwintu. On raczej nie był projektowany na obciążenia typu wyrywanie. A co, gdy dokręcony jest grip? I jeszcze na body wisi ciężki obiektyw bez gniazda statywowego. Osobiście nie zaufałbym tej śrubce z gripa.
Tylko jeden pasek reportera, ten amatorski, ma mocowanie do klamry paska. I to jest moim zdaniem lepsze rozwiązanie.
Tez jestem tego zdania.w tych wszystkich paskach mocowanie jest do gwintu statywowego. Nie obawiałbym się wykręcenia, bo to można wyeliminować kontrnakrętką.
Nad tym tez sie zastanawialem dopoki nie trafilem na ten film:Bardziej martwi mnie wytrzymałość samego gwintu.
http://www.youtube.com/watch?v=L7SJ0XdXWqU
Wynika z niego ze mocowanie statywowe jest KILKA RAZY bardziej wytrzymale i stabilniej zamontowane w aparacie niz klamry do paska. A nawet na filmie twierdza ze mocowanie statywowe jest najbardziej pewnym miejscem co do bezpieczenstwa z calego aparatu.
Poza tym jak juz pisalem w calym tym pasku jest jeszcze dodatkowe zabezpieczenie ktore montuje sie do klamry od standardowego paska.
Dzieki za wpis. A czy mozesz opisac cos bardziej szczegolowo ? Co konkretnie bylo mniej wygodne bo w tej chwili jak zakladam na szyje d700 + grip + 70-200 szyja po 5 minutach odpada wiec zastanawia mnie jak to rozwiazanie moze byc mniej wygodne.Pasek okazał się niezbyt wygodny i szybko wróciłem do standardowego.
Ostatnio edytowane przez teo_ost ; 06-03-2011 o 13:52
Skontaktuj się z nami