Szukaj
Witaj.
Ładne sikorki, jednakże poruszone, ponadto silna aberracja + dość dużo chaosu z gałęzi dookoła, myślę że przydałoby się poprawić
Pozdrawiam.
No tak, to że są poruszone to prawda, robione były z ręki i przy maksymalnej ogniskowej, a z niezbyt bliskiej odległości.
Jeśli chodzi o gałęzie i chaos no to na razie skupiam się na nauce robienia zdjęć ostrych a kadr czy ewentualne usuwanie śmieci zostawiam na potem.
Aberracja to szczerze powiem nie bardzo rozumiane przeze mnie pojęcie.
Aberacja- popatrz na zdjęcie nr 1, lewy górny róg , obwódki kolorystyczne wokół gałęzi, nieostrość, pogorszenie jakości.
Czy to wynika z małej głębi ostrości ? Tzn. ustawienia małej wartości przysłony ? Robiłem z f 6,3 oraz 1/1000 sekundy. ISO 200.
Poczytaj test tego obiektywu.
Nigdy nie rób na pełnym zoomie, zawsze przykręć trochę tele, przynajmniej do tych 270. Różnica niewielka a mydło zniknie.
Pozdrawiam: Artur | www.foto-karbulot.com | www.borg.website.pl
Nikon D90 | MB-D80 | N 16-85 | N 70-300 | N 35 | T 90 | SB-700 | 055XPROB
to, niestety, nie są udane zdjęcia...
D300 | T 17-50 | SB-600 | N 300/4 AF-S | N 35/1.8G AF-S| N 85/1.8G AF-S | N 70-210/4 AF
Waldemar Woźniak www.waldemarwozniak.pl
lhttp://wld-art.pl
Tak, zdjęcia były robione przy maksymalnym zoomie. Przeczytałem opinie o moim obiektywie. Sigma 70-300 f4,6-6 DG Macro. I wyczytałem że ostrzy dość dobrze do 200 mm a powyżej to bywa już różnie.
No cóż, budżetowy zestaw ( razem z nikonem D40x ) ale wiem, że to raczej moje umiejętności są winneBędę pracował na lepszy wynik na tym sprzęcie
I dziękuję za wszystkie porady.
Skontaktuj się z nami