Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Książki Blurb

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Książki Blurb

Witajcie,

Projektuje swoją pierwsza książkę z http://www.blurb.com/ i mam pytanie czy ktoś z was podpowie mi jak mam przygotować pliki - bo są w sieci opinie że należy je wysyłać z odpowiedniej rozdzielczości w 300 DPI itp...

Wybrałem największy format 30x30 i większość zdjęć będzie przechodziła przez środek książki w ten sposób:

Będę wdzięczny za wszelkie porady tych którzy już tam zamawiali na co zwrócić uwagę itp...

Domyślnie

robiłem 33x28cm i na okładkę, oraz na kilka "pełnych" stron powiększałem delikatnie zdjęcia - brakowało pixeli na wysokość z matrycy d700.
    ale rozmawiałem z inną osobą, która robi często blurby i mówiła, że nic nie powiększa i wychodzi bardzo dobrze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slon Zobacz posta
    robiłem 33x28cm i na okładkę, oraz na kilka "pełnych" stron powiększałem delikatnie zdjęcia - brakowało pixeli na wysokość z matrycy d700.
    ale rozmawiałem z inną osobą, która robi często blurby i mówiła, że nic nie powiększa i wychodzi bardzo dobrze
    no właśnie o to mi chodziło że D700 po prostu brakuje pixeli chyba zaryzykuję i poślę bez zmieniania bo każda stronę dostosowywać to jakiś koszmar by był

GL
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Radek Radziszewski Zobacz posta
    no właśnie o to mi chodziło że D700 po prostu brakuje pixeli chyba zaryzykuję i poślę bez zmieniania bo każda stronę dostosowywać to jakiś koszmar by był
    Brakuje pixeli?? Ja robiłem wydruki metr na 70 cm 200 dpi i wyszły zajeb..., ba nawet z Sony R1 (10 Mpix) wychodziły świetnie. Jak się umiejętnie podpompuje zdjęcie, to nie ma to praktycznie żadnego wpływu na jakość obrazu.

Domyślnie

Czy ktoś ma może gdzieś zdjęcia blurba w miękkiej okładce ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Łukasz Gniadek Zobacz posta
    Brakuje pixeli?? Ja robiłem wydruki metr na 70 cm 200 dpi i wyszły zajeb..., ba nawet z Sony R1 (10 Mpix) wychodziły świetnie. Jak się umiejętnie podpompuje zdjęcie, to nie ma to praktycznie żadnego wpływu na jakość obrazu.
    do druku blurba wymagaja 300dpi...
    inna sprawa, ze wiekszych wydrokow i tak nie oglada sie z 10-15cm, wiec praktycznie nie ma sie czym przejmowac

Domyślnie

Nie rób takich składek. Książka nie jest szyta, jest klejona i nie rozkłada się tak ładnie, żeby zdjęcia na sąsiednich stronach wyglądały dobrze. Ja się w każdym razie na tym zawiodłem. Po drugie, nie wiem jak chcesz przygotowywać pliki, więc nie bardzo wiem, na co Ci zwrócić uwagę. Ja zrobiłem sobie layout w programie który lubię i przygotowałem pdfy; wyszły dobrze.

Jedyne, na co powinieneś zwrócić baczną uwagę, to podchwytliwy szczegół okładki, jeśli wybierzesz twardą oprawę: okładka nie otwiera się w całości, jak w miękkiej oprawie... Słowem nie tak, jak otwiera się pismo typy Polityka, Wprost, czy podobne - że cała powierzchnia przedniej kartki odchyla się do tyłu... W twardej oprawie otwiera się tylko część strony; po lewej stronie patrząc na przód okładki zostaje margines o szerokości ok 8 mm, który się nie otwiera...

Pytasz może: i co z tego? Ano to, że umieszczając na okładce tytuł i inne rzeczy, jeśli zamierzasz imieścić je symetrycznie - trzeba wziąć to pod uwagę. Należy umieścić elementy symetrycznie nie na całeości, tylko na tej przestrzeni, która się otwiera.

Mam nadzieję, że wiesz o czym mówię. Jeśli nie, postaram się zrobić zdjęcie, czy jakiś szkic...
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    Nie rób takich składek. Książka nie jest szyta, jest klejona i nie rozkłada się tak ładnie, żeby zdjęcia na sąsiednich stronach wyglądały dobrze. Ja się w każdym razie na tym zawiodłem. Po drugie, nie wiem jak chcesz przygotowywać pliki, więc nie bardzo wiem, na co Ci zwrócić uwagę. Ja zrobiłem sobie layout w programie który lubię i przygotowałem pdfy; wyszły dobrze.

Jedyne, na co powinieneś zwrócić baczną uwagę, to podchwytliwy szczegół okładki, jeśli wybierzesz twardą oprawę: okładka nie otwiera się w całości, jak w miękkiej oprawie... Słowem nie tak, jak otwiera się pismo typy Polityka, Wprost, czy podobne - że cała powierzchnia przedniej kartki odchyla się do tyłu... W twardej oprawie otwiera się tylko część strony; po lewej stronie patrząc na przód okładki zostaje margines o szerokości ok 8 mm, który się nie otwiera...

Pytasz może: i co z tego? Ano to, że umieszczając na okładce tytuł i inne rzeczy, jeśli zamierzasz imieścić je symetrycznie - trzeba wziąć to pod uwagę. Należy umieścić elementy symetrycznie nie na całeości, tylko na tej przestrzeni, która się otwiera.

Mam nadzieję, że wiesz o czym mówię. Jeśli nie, postaram się zrobić zdjęcie, czy jakiś szkic...
    Kurde to nie dobrze bo w tej wielkości mam tylko twardą okładkę teraz nie wiem co zrobić może zrobię mniejszą książkę z miękką okładką ??

Domyślnie

po prostu weź to pod uwagę przy rozmieszczaniu napisów na okładce. Te 'obcięcie' to nic innego jak zakładka, żeby móc nakleić okładkę (drukowaną na papierze jak reszta książki) na tekturę, która tworzy tą twardą okładkę
    Zdjęcie (o ile jest na cała stronę okładki) zostanie przycięte na brzegach, wiec trzeba pamiętać, żeby nic ważnego nie umieszczać na brzegu zdjęcia

Domyślnie

Właśnie - nie pękaj!

Nie mówiłem, żeby tego nie robić - mówiłem, żeby wziąć pod uwagę ten szczegół! Jeśli zrobisz to świadomie, unikniesz brzydkiej niespodzianki. Po drugie, zawsze możesz rozmieścić elementy niesymetrycznie - a jak zrobi się to przyzwoicie, efekt będzie jeszcze bardziej powalający, niż pełna symetria.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów