Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Rynek ślubny

Domyślnie Rynek ślubny

Witam!
    to mój pierwszy post na forum.
    Zacząłem zastanawiać się nad tym czy nie zająć się fotografią ślubną.
    Patrząc na ceny niektórych fotografów można by wysnuć, że rynek ten stanął na nogi i można normalnie zarabiać..

ale rozmawiając z niektórymi znajomymi dowiedziałem się, że wcale nie jest tak fajnie - że rynek się strasznie nasycił, że dużo ostatnio nowych fotografów co za 1000 zł idą na cały dzień a czasem nawet za free byleby mieć co na stronę wrzucić.

Pytam się, gdyż ostatnie lata spędziłem poza granicami i trochę straciłem rozeznanie co i jak się dziś w Polsce dzieje.

Zbanowany
    Miasto
    Pacyfik

Domyślnie

To co piszesz to dzieje się w prawie każdej branży, może Ty podziel się jak jest tam gdzie byłeś przez ostatnie parę razy. Może Ci na forum będą naśladować dobre wzorce, a praca poniżej godności zawodowej pójdzie do lamusa.

Domyślnie

Michał witaj
    takie posty umieszcza się raczej w cafe.
    Są dwie opcje: jesteś fotoprzeciętniakiem i faktycznie tysiaczek do pensji kasjera z hipermarketu - czy jakie tam inne podłe zajęcie tu wstaw - to dla ciebie finansowa radocha. Kupujesz byle co, focisz byle jak, zgrywasz na cd pod koniec imprezy, skasujesz fosę zanim obejrzą, flacha do ręki i z głowy.
    opcja druga: jesteś świadomym, dobrym fotografem, z własną wizją tego co chcesz i jak to osiągnąć. Spojrzałeś na ceny - jak widzisz ci którzy już na tym rynku są mogą takie podyktować. Serdecznie życzę byś mógł zarabiać tyle co oni.
    Jesteś dobry - walcz o swoje ale to nie będzie grad zamówień w drugim roku
    Jesteś kiepski też znajdziesz swoje miejsce w szeregach miernoty i tanizny dla ubogich i tych co nie widzą różnicy
    Witaj w kraju
    myślę co piszę

Domyślnie

michal- jak nie jestes 100% pewien ze chcesz to robić to odradzam .
    dzis nie jest łatwo, ale to jak napisal bercik w kazdej branzy podobnie. Eldorado bylo kilka lat temu. teraz aby tylko z tego zyc trzeba duzej determinacji, troche talentu, duzo pracy, inwestycji w sprzet, strone itd i do tego z 3 lat na rozkręcenie...

nawet bym nie liczyl na ten "tysiak". mysle ze dzis to nawet do tego "tysiaka" trzeba dojsc sporym nakladem pracy.
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Rycerz
    Gość

Domyślnie

witamy i prosze o zakładanie wątków w odpowiednich miejscach na forum ,
    a ten przeniosłem

Rozmowny Awatar McSimus
    Miasto
    Międzyrzec Podlaski / Wejherowo

Domyślnie

Michał, jak się będziesz zastanawiał zbyt długo to z głodu umrzesz
    Aparat chwytaj do ręki i do roboty
    Powodzenia
    Kliknij, nic nie stracisz www.pajacyk.pl

Domyślnie

do moda: przepraszam - jakoś rzuciło mi się tamten temat w oczy i sobie wbiłem w głowę, że mogę tam.

tam gdzie byłem pracowałem zatrudniony jako fotograf - dorobiłem się miłego zestawu - trochę odłożone na inwestycje.
    ślubów co prawda zrobiłem tylko kilka - gdyż firma robiła głównie inne rzeczy - ale coś tam jest.
    póki co to jest taka luźna myśl z tą fotografią ślubną.. chyba dlatego, że mam jakąś wiedzę i dobry sprzęt który szkoda by się zmarnował

jeśli mam pracować za tysiaka to chyba wracam... to nie jest fotografia tylko pstrykanie - bez przyszłości - tylko dorabianie sobie do wakacji
    słyszałem, że większość branży pracuje na czarno.. bez firmy, bez zgłaszania umów - ja tak nie chce -dlatego chciałbym dowiedzieć się co w trawie piszczy.

Rozmowny Awatar McSimus
    Miasto
    Międzyrzec Podlaski / Wejherowo

Domyślnie

Poczytaj nasze forum, rzuć okiem na CanonBoard, na CyberFoto jest odrębny dział.
    Jeśli potrafisz czytać między wierszami i oddzielić ziarno od plew czyli "dobre rady" od pomocnych to możesz się dowiedzieć bardzo dużo o "rynku ślubnym" w Polsce.
    Nie musisz nawet wchodzić na zakazane, sorki, zamknięte fora
    Kliknij, nic nie stracisz www.pajacyk.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RomanZWrocławia Zobacz posta
    ... czy jakie tam inne podłe zajęcie tu wstaw ...
    Są tacy, którzy uważają, że robienie ślubów to podłe zajęcie, więc radzę ostrożność w takich stwierdzeniach
    NIKON Coolpix S510

Uprawnienia umieszczania postów