chcę zakupić tą Tokinę, czy ktoś miał ją z aparatem d300/s lub d90 i mógłby napisać coś o abarecjach czy są dobrze korygowane z tymi aparatami programowo? i ogólnie jak się obiektyw sprawuje? oczywiście starsza wersja
Szukaj
chcę zakupić tą Tokinę, czy ktoś miał ją z aparatem d300/s lub d90 i mógłby napisać coś o abarecjach czy są dobrze korygowane z tymi aparatami programowo? i ogólnie jak się obiektyw sprawuje? oczywiście starsza wersja
Ostatnio edytowane przez krisko ; 02-03-2011 o 20:59
Używałem tego szkła (1sza wersja) z D300. Aberracja wcale mi nie przeszkadzała, było dużo lepiej niż to było opisywane w testach. Ale za to miałem rozmytą lewą część kadru dla ogniskowych 12-15, nie pomagało przymykanie.
The name of the game is to fill the frame.
Mam taki zestaw, Tokina faktycznie nieco aberruje (w specyficznym świetle), ale nie na tyle, żeby nie można było jej nazwać udanym obiektywem szerokokątnym.
To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.
Mam nowszą wersję tej Tokiny+ D300s . Niezła budowa, ostrzy równo w całym kadrze. Aberracji nie zauważyłem.
Na razie nie za dużo jej używałem. Może z wiosną coś więcej popstrykam.
Nawet bez korekty CA szkło sie sprawdza. W praktyce nie jest łatwo trafic na warunki, przy których aberracja bedzie "monstrualna" (cyt.optyczne).
Moim najwiekszym zastrzezeniem jest spadek ostrosci w rogach przy 24mm. Trzeba przymknąć chocby do 5.6.
W sumie nie znajduję argumentów żeby wymienic go np na Nikkora 10-24.
Też mam II wersje i D300s. Potwierdzam, że przy 24 mm jest minimalny spadek ostrości w rogach, ale przy 12mm "miód i malina".Abberacji nie zauważam - może dlatego, że nie oglądam cropów a zdjęcia.
A jak wygląda sprawa ostrzenia na D300(s) ?? Mam na myśli szybkość / celność / głośność (priorytety właśnie w tej kolejności)
FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR
Skontaktuj się z nami