Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Tokina 12-24 DX + d300s

chcę zakupić tą Tokinę, czy ktoś miał ją z aparatem d300/s lub d90 i mógłby napisać coś o abarecjach czy są dobrze korygowane z tymi aparatami programowo? i ogólnie jak się obiektyw sprawuje? oczywiście starsza wersja
    Ostatnio edytowane przez krisko ; 02-03-2011 o 20:59

Domyślnie

Używałem tego szkła (1sza wersja) z D300. Aberracja wcale mi nie przeszkadzała, było dużo lepiej niż to było opisywane w testach. Ale za to miałem rozmytą lewą część kadru dla ogniskowych 12-15, nie pomagało przymykanie.
    The name of the game is to fill the frame.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zakwas Zobacz posta
    Ale za to miałem rozmytą lewą część kadru dla ogniskowych 12-15, nie pomagało przymykanie.
    czy to jest jakaś wada często spotykana tego szkła?

Domyślnie

Również używam tego zestawu (jak zakwas) i nie zauważyłem żadnego rozmycia. Jeśli chodzi o aberrację to też nie mam z tym problemów, ale może ja nie zwracam na to uwagi.

Domyślnie

Mam taki zestaw, Tokina faktycznie nieco aberruje (w specyficznym świetle), ale nie na tyle, żeby nie można było jej nazwać udanym obiektywem szerokokątnym.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Strzelce Opolskie

Domyślnie

Mam nowszą wersję tej Tokiny+ D300s . Niezła budowa, ostrzy równo w całym kadrze. Aberracji nie zauważyłem.
    Na razie nie za dużo jej używałem. Może z wiosną coś więcej popstrykam.

Domyślnie

Nawet bez korekty CA szkło sie sprawdza. W praktyce nie jest łatwo trafic na warunki, przy których aberracja bedzie "monstrualna" (cyt.optyczne).
    Moim najwiekszym zastrzezeniem jest spadek ostrosci w rogach przy 24mm. Trzeba przymknąć chocby do 5.6.
    W sumie nie znajduję argumentów żeby wymienic go np na Nikkora 10-24.

Domyślnie

Też mam II wersje i D300s. Potwierdzam, że przy 24 mm jest minimalny spadek ostrości w rogach, ale przy 12mm "miód i malina". Abberacji nie zauważam - może dlatego, że nie oglądam cropów a zdjęcia.

Domyślnie

A jak wygląda sprawa ostrzenia na D300(s) ?? Mam na myśli szybkość / celność / głośność (priorytety właśnie w tej kolejności)
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez coroner Zobacz posta
    A jak wygląda sprawa ostrzenia na D300(s) ?? Mam na myśli szybkość / celność / głośność (priorytety właśnie w tej kolejności)
    Wersja II, którą mam, posiada silnik i z D300s ostrzy szybko, dokładnie i cicho.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów