A wyłączacie "sharpening on export", czy jak to się tam nazywa w zakładce "batch convert"?
Ja jeszcze walczę z tym programikiem, ale myśslę, że da się okiełznać. Co do ostrzenia, to ma opinię, że ostrzy agresywnie.
P.
Szukaj
A wyłączacie "sharpening on export", czy jak to się tam nazywa w zakładce "batch convert"?
Ja jeszcze walczę z tym programikiem, ale myśslę, że da się okiełznać. Co do ostrzenia, to ma opinię, że ostrzy agresywnie.
P.
Fiat Lux
jest tam coś jakby apply sharpening no i tego raczej nie włanczamy mimo to przy przesunięciu suwaków ostrości i wydobywania szczegółu po zapisaniu do jpg rawshooter wyostrza fotki i to za bardzo.Zauważyłem że przy zapisaniu zdjęc jako tiff i odhaczeniu apply sharpening nie ma tego kłopotu, ot dotatkowa czynność,potem sobie można w innym programie przepisać do jpg i po kłopocie. No i jak ktoś już wspomniał sprawdziłem i to nie jest taka dziwna intepolacja lecz po prostu rawhooter rzeczywiście odzczytuje więcej na brzegach matrycy stąd rozmiar zdjęcia jest nieco większy.
W programie Rawshooter ustwienie "0" to nie jest brak wyostrzania - ustaw na -50% i usuń zaznaczenie "apply sharpening" - wyjdzie podobnie jak w PS. Co do zapisu tiff czy jpg - nie ma to znaczenia dla ostrości.Napisał blekota
problem najwiékszy z rawshooterem wg mnie to to ze nawet jak sié przesunie suwak ostrosci na -50 wydobywanie szczególu to i tak te zdjecia sa przeostrzone po wywolaniu na jpg, jezeli sie wywola do tiff nie ma tego problemu, cos tu jest nie tak i zdjecia wygladaja gorzej niz nx czy silkypix. ustawienie zerowe ostrosci daje w jpg zdjeciaprzeostrzone okropnie .
Andrzej
Skontaktuj się z nami