Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Domyślnie Topca 330 ttl/topca 330 ctx + d90

Mam niebywały problem jak się okazało. Posiadając lampę topca 330 ctx i pracując z nią bez żadnych problemów zakupiłem podobną lampę na serwisie aukcyjnym - topca 330 ttl. Z opisu wynika, ze ta druga jest dedykowana pod pentaxa, minoltę i nikona z ttl-em. Po podłączeniu lampy do aparatu brak wyzwolenia migawki. Cały czas miga ramka od lampy błyskowej. Przy topce 330 ctx problem nie występuje i pstryka aż miło. Dlaczego tak się dzieje? Dodam, że w aparacie ustawiałem już lampę TTL i Manual i nic to nie zmienia. Ustawi ostrość, a w wizjerze tylko kropka potwierdzenia ostrości. Ręcznie mogę lampę wyzwolić bez problemu. W czym problem? Czyżby lampa była uszkodzona?

Domyślnie

Lampa w M i zaklej styki poza środkowym, bo czasem się właśnie takie cuda dzieją.
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Domyślnie

Metodą łopatologiczną szybko zauważyłem, że obie stopki różnią się ilością styków. CTX ma 4 piny, TTL 6 pinów. Przykładając lampę z boku do stopki zauważyłem, ze za bardzo ją wpycham. Jeżeli jest cofnięta o ok 1mm zaczęła współpracować. Przepraszam za banał i można zamknąć/usunąć.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hipcio_stg Zobacz posta
    Metodą łopatologiczną szybko zauważyłem, że obie stopki różnią się ilością styków. CTX ma 4 piny, TTL 6 pinów. Przykładając lampę z boku do stopki zauważyłem, ze za bardzo ją wpycham. Jeżeli jest cofnięta o ok 1mm zaczęła współpracować. Przepraszam za banał i można zamknąć/usunąć.
    Hmm, czyli co - centralny za daleko wchodził (co byłoby dziwne), czy dodatkowe coś broiły na stopce?
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Domyślnie

Wydaje mi się, że ten wysunięty najdalej w stronę obiektywu wychodził za daleko. Przez to aparat wariował. Co mnie dziwi to ten ttl to tylko działa na zasadzie ustawienia w puszce. Jak ustawię na ttl to lampa też działa, bo nic więcej z niego nie ma Ale jako doświetlanie do domowego amatorskiego studia powinno wystarczyć.

Uprawnienia umieszczania postów