Jaki konkretnie model dyfuzora polecacie i czym one się tak naprawde różnią??
Szukaj
Jaki konkretnie model dyfuzora polecacie i czym one się tak naprawde różnią??
Ja polecam FX firmy LumiQuest. Dzisiaj własnie do mnie doszedł i cieszę sie jak dzieckoGlowica lampy ustawiona pod kątem 45 stopni we wspołpracy z tym sprzetem czyni cudeńka.
Cena 180 złociszy, ale warto ze względu na funkcjonalność, wygode i estetyke
D300 + S 10-20 | T 17-50 2.8 | T 90 2.8 | S 70-200 2.8 | SB-800 | SB-600 | Cokin Hitech 0.6 1.2 |
LowePro CompuTrekker AW
http://submit.shutterstock.com/?ref=64681- zarabiaj na zdjęciach!
Jam posiadam dyfuzor firmy Stofen. Jest założony również na SB-600. Działa super, ale zauważyłem, że lekko ociepla zdjęcia dlatego korzystam z balansu w Kelwinach średnio na 5300. Trochę mnie to zastanowiło, bo firma Stofen znana jest z neutralnej barwy dyfuzorów. Ale i tak zdjęcia są o niebo lepsze! Polecam!
D90
toms73, zauważyłem że zdjęcia robione z dalszej odległości niż 2,5-3m są już za ciemne oraz potrzebna jest zmiana temperatury barwowej (zdjęcia są czerwone), czy też masz takie wrażenie? Ostatnio używałem dyfuzora tylko z bliskich odległości i z palnikiem 45st., z dlaszych zdejmowałem dyfuzor, czy to norma?
D300s D80 N18-200VRII N18-70 N50f1,8 MB-D80 MB-D10 SB-900 SB-600 YH324+YH410
Używając dyfuzora nie stosuję światła odbitego. Dyfuzor poprzez rozproszenie światła powoduje osłabienie mocy lampy na wprost, tym bardziej kierowanie jej pod kątem (a jak rozumiem chodziło o światło odbite - 45st) jeszcze bardziej ją osłabia! Ja jedynie lekko unoszę palnik, bo to daje lepszy efekt. Sytuacja ta pokazuje jedynie jak ważna jest moc lampy, i że faktycznie SB-800 znacznie lepej się pod tym względem sprawdza!
D90
Skontaktuj się z nami