Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Domyślnie Własne studio a limit miejsca - ile potrzeba od tła?

Witajcie.

Mam teoretycznie miejsce, gdzie mógłbym rozłożyć się z domowym studiem.

Teoretycznie, bo choć patrząc po podłodze miejsca jest bardzo dużo, to jest to strych i sufit jest skośny. I tutaj powstaje zasadnicze pytanie: z punktu widzenia Waszego doświadczenia ile potrzebuję miejsca OD TŁA (2,7m szerokości) DO GŁÓWNEGO ŚWIATŁA (Octa 95cm), aby pomiędzy tymi elementami zmieściła się oddalona sensownie od tegoż tła modelka, jeśli chciałbym zrobić całą sylwetkę?

I drugie pytanie istotne - na jakiej mniej więcej wysokości powinna być taka Octa ? W sensie o ile wyżej od modelki (załóżmy 175 cm wzrostu).

Domyślnie

Podobno octa najlepiej rozłożyć w odległości 4-6m po skosie wtedy ładnie modeluje. Apropo korzystając z okazji że jest to świeży post może pomożecie koledzy również i mi?

Mam problem związany z ustawieniem lamp do fotografii modowej.

Posiadam:
    Dwie lampy Quantuum PULSE 300
    Dwie lampy Quantuum PULSE 600
    Dwa softboxy Quantuum 80x120cm
    Jeden Octabox Quantuum 120cm
    Zestaw do zawieszenia tła
    Śnieżnobiałe papierowe tło fotograficzne 4m szerokości 6m wysokości
    Sterownik błysku
    Aparat NIKON D800
    obiektyw Nikkor 24-70 2:8 G
    Studio mam w pokoju 6metrów na 6metrów o wysokości 3m

Na celu mam uzyskanie takiego efektu:

https://www.facebook.com/EvaMingeMil...type=1&theater

Od dłuższego czasu staram się ładnie zarządzać światłem lecz nic mi nie wychodzi. Pomożecie? Pozdrawiam serdecznie.

Domyślnie

4-6 metrów odległości octy 95 od modelki? To jakoś podejrzanie dużo. Na różnych wideo tutorialach widziałem odległości rzędu do 1,5 metra.

To może inaczej - czy schemat:
    TŁO
    1m
    MODELKA
    1-1,5m
    OCTA 95

zda egzamin, czy to za mało?
    Będę miał ze względu na ograniczenia wysokości do 3 metrów od tła. Sam oczywiście mogę stanąć dalej ale nie zmieszczę tła i głównej lampy dalej.
    Ostatnio edytowane przez Evanduril ; 12-03-2015 o 15:40

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bitoman87 Zobacz posta
    Na celu mam uzyskanie takiego efektu:

https://www.facebook.com/EvaMingeMil...type=1&theater

Od dłuższego czasu staram się ładnie zarządzać światłem lecz nic mi nie wychodzi.
    Ok, wiemy co jest do dyspozycji, wiemy jak ma wyjść, ale nie wiemy jak Tobie wyszło (i co gdzie ustawiałeś)
    Możesz wrzucić link do swoich zdjęć i opisać swój schemat oświetlenia? (np. http://www.lightingdiagrams.com/Creator )

Domyślnie

modyfikator i zrodlo swiatla jak to mawia McNally jak najblizej modelki zeby bylo miekko
    D610|Nikkor 24-70 2.8|Nikkor 85 1.8|Sigma 50 1.4|Tamron 70-300 4-5.6|
    Panasonic DMC-LX100|24-70|1.7-2.8|

Domyślnie

Jak najbardziej. To zdjęcie jest świeże bez jakiegokolwiek retuszu. Przepraszam że bez twarzy.

www.iv.pl/images/69209296104883549019.jpg
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 13-03-2015 o 12:54

Domyślnie

Dzięki, teraz można porównywać.
    Czy na zdjęciach "wzorcowych" masz białe, "nieistniejące" tło, czy jest nieco ciemniejsze?
    W jaki sposób układają się cienie na twarzy i szyi modelki oraz na tle (na wzorcu)? Zwróć też uwagę na cienie przy stopach, co mogą mówić o rodzaju i miejscu ustawienia świateł?

Twoje zdjęcie: biała bluzka jest mocno podświetlona lampą oświetlającą tło (chyba nawet mocniej, niż główną), przez co się zlewa z tłem, nie wydaje Ci się, że zaznaczenie konturu, separacja bluzki od tła mogłaby pomóc (czarna zastawka + osłonięcie lampy na tło tak, aby nie oświetlała osoby)? "Niestety" dałeś duże zdjęcie, więc można popatrzeć na suwaki butów, lustrzane powierzchnie nie są "miłe i przyjemne w użyciu" - zależy co robisz ze zdjęciem, do internetu w małej rozdzielczości będzie ok, w dużej przypadkowe odbicia mogą przeszkadzać (a jak już patrzymy na nogi, to chyba były czarne spodnie - wyszły dość szaro, śmieci z lewego kolana można pozbyć się podczas retuszu, na każdym zdjęciu z tymi spodniami, albo w podobnym czasie, na sesji, jednorazowo dla wszystkich zdjęć ).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bitoman87 Zobacz posta
    Jak najbardziej. To zdjęcie jest świeże bez jakiegokolwiek retuszu. Przepraszam że bez twarzy.

www.iv.pl/images/69209296104883549019.jpg
    Totalna bezpłciowość. Naprawdę do tego dążycie?

Światło ustawia się tak, jak się lubi. Nie oczekujcie przepisu, że oktę ustawia się 1 m wyżej niż wzrost modelki. Bo czasem tak, a czasem inaczej, czasami ustawia sią ją na wprost, czasami pod katem 45 stopni w górę, a czasami i 60 stopni bądź więcej.

Cytat Zamieszczone przez hewirto Zobacz posta
    modyfikator i zrodlo swiatla jak to mawia McNally jak najblizej modelki zeby bylo miekko
    Zauważasz różnice w tym co robi Mc Nally, a w tym o czym tu mówimy? Nie wolno kopiować porad nie patrząc na kontekst. On napędza swoje modyfikatory lampami systemowymi, więc nie ma dobrego rozłożenia światła na dużej powierzchni softboxu. By mieć miękko musi dostawiać blisko. Ponadto on generalnie mówi o pracy w terenie, gdzie też jest spory udział światła zastanego. To też ma swoje znaczenie.

Jeden pisze, że okta 4-6m, drugi że blisko bo tak mówi Mc Nally. Mam coraz większe obawy co do porad zawartych w tym dziale (nie tylko w tym wątku).
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów