Close

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 55
    Anonymous
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez icemaster
    18-70 bez problemu trzyma ostrosc na obiekcie.....a zmiana ogniskowej powoduje przekadrowanie, robi sie szerzej lub wezej, co oznacza ze kadr sie zmienil....ale nie ma najmniejszego problemu z utrzymaniem ostrosci i przekadrowaniem
    Bzdury - nie wprowadzaj innych w błąd.
    pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

18-70 bez problemu trzyma ostrosc na obiekcie.....
    Nie wiem nie sprawdzałem.

a zmiana ogniskowej powoduje przekadrowanie, robi sie szerzej lub wezej, co oznacza ze kadr sie zmienil....ale nie ma najmniejszego problemu z utrzymaniem ostrosci i przekadrowaniem
    A to nie jest do końca prawda, bo to czy szkło "trzyma ostrość" czy nie, zależy od kostrukcji optycznej szkła. P przeważnie jest tak ze im taniej, tym gorzej niestety pod tym względem.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Anonymous
    Gość

Domyślnie

Andrzej100 nie opowiadaj takich rzeczy, u mnie to dziala bez problemu....
    To znaczy, że albo masz coś ze wzrokiem, albo jesteś bliski wynalezienia perpetum mobile. Żaden obiektyw z wewnętrznym ogniskowaniem nie trzyma ostrości przy zmianie ogniskowej to cecha charakterystyczna tego typu układów optycznych i nic tego nie zmieni.

Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

nie rozumiem was, gdyby tak bylo jak mowicie, to nie mozna by bylo robic innych kadrow niz centralne lub w punktach ustawiania ostrosci, a mozna przeciez robic rozne kadry z ostrym obiektem w dowolnym miejscu kaddu....

[ Dodano: Pon Maj 16, 2005 10:57 pm ]
    Andrzej100, wg ciebie jak ustawie sobie ostrosc na czyjejs twarzy na 70mm, zlapie ostrosc i zablokuje i zmienie na 18mm to juz ostrosc nie bedzie na tej twarzy????

Domyślnie

można, pod warunkiem że wpierw wybierzemy ogniskową.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Anonymous
    Gość

Domyślnie

nie rozumiem was, gdyby tak bylo jak mowicie, to nie mozna by bylo robic innych kadrow niz centralne lub w punktach ustawiania ostrosci, a mozna przeciez robic rozne kadry z ostrym obiektem w dowolnym miejscu kaddu....

[ Dodano: Pon Maj 16, 2005 10:57 pm ]
    Andrzej100, wg ciebie jak ustawie sobie ostrosc na czyjejs twarzy na 70mm, zlapie ostrosc i zablokuje i zmienie na 18mm to juz ostrosc nie bedzie na tej twarzy????
    Przeczytaj uważnie co napisałem wyżej.
    Zreszta powtorzę - przekadrowywanie to skierowanie np. środkowego czujnika AF na wybrany punkt leżący np. na skraju kadru ustawienie ostrości, zablokowanie spustem, przesunięcie aparatu na inny motyw - ostrość utrzymana jest na pierwotnie ustalony punkt.
    Gdy zmienimy ogniskową w obiektywie z wewnetrznym ogniskowaniem ostrość należy ustawić od początku - czasami moga to być niewielkie roznice, ale na pewno widoczne.

odnośnie drugiego zdania - ostrości może nie być w ogóle "na niczym" - zdjęcie będzie po prostu nieostre.

Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

to macie dziwne obiektywy, u mnie mozna zmienic po zablokowaniu, ostrosc jest tam gdzie byla....

Anonymous
    Gość

Domyślnie

to macie dziwne obiektywy, u mnie mozna zmienic po zablokowaniu, ostrosc jest tam gdzie byla....
    A może masz obiektyw free focus, choć nie slyszałem, żeby Nikon aż tak mocno upadł.
    Jeżeli zaś sam tak udoskonalileś kita to zgłoś sie do Nikona- wysoko płatny etat masz w kieszeni.

Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

Ja nie mam, bo korzystam przeważnie z stałek
    Przestań ostro przymykaćszkło to zobaczysz.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

powiem jeszcze raz bo nie rozumiecie chyba......

ustawiam ostrosc na obiekcie na 70mm........wciskam do polowy spust blokuje ostrosc, trzymam caly czas wcissniety spust i cofam sie do 18 mm i wciskam spust od polowy do konca
    robie zdjecie i wychodzi ostrosc tam gdzie byla.....
    gdyby tak nie bylo, wciskanie spustu dopolowy nie mialoby najmniejszego sensu.....

[ Dodano: Pon Maj 16, 2005 11:18 pm ]
    ostrosc zablokowalem na literkach OK na butelce na 70mm, wcisnalem dopolowy, trzymajac wcisniety zmienilem na 18mm i zrobilem zdiecie, ostrosc zostala na tych literkach....

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów