Witam
Od niedawna jestem posiadaczem d 70 i mam takie pytanie,pewnie banalne.Czy po ustawieniu ostrości np. na twarz i zablokowaniu ostrości a potem przekadrowaniu (zmiana ogniskowej) zdjęcie powinno być ostre?
Szukaj
Witam
Od niedawna jestem posiadaczem d 70 i mam takie pytanie,pewnie banalne.Czy po ustawieniu ostrości np. na twarz i zablokowaniu ostrości a potem przekadrowaniu (zmiana ogniskowej) zdjęcie powinno być ostre?
No to u mnie niestety tak nie jest. Co może być przyczyną?Wada obiektywu czy korpusu? Posiadam obiektyw kitowy.
blokujesz ostrosc na czyms, zmieniasz ogniskowa lub przesuwasz aparat zmieniajac kadr, a ostrosc pozostaje na obiekcie na ktorym ustawiles......
blokujesz trzymajac wcisniety spust do polowy
Zmiana ogniskowej w wiekszości obiektywów powoduje zmiane ostrości - dotyczy to m.in. Nikkora 18-70. W obiektywach tych nalezy najpierw ustawić odpowiednią ogniskowa, a dopiero wtedy ostrośc. Przekadrowywanie to nie jest zmiana ogniskowej - to ustawienie ostrości na jakiś punkt, a nastepnie skierowanie aparatu przy ustawionej i zablokowanej spustem ostrości na inny bez zmiany ogniskowej.
Są obiektywy, które "trzymają" ostrość niezależnie od ustawionej ogniskowej , ale są to z reguly starsze konstrukcjie bez wewnętrznego ogniskowania np. wszystkie obiektywy serii ATX firmy Tokina ( w niektorych reklamach podaje sie, że Tokina posiada wewnetrzne ogniskowanie, ale to nieprawda Tokina posiada specyficzna budowe, która pozwala na stosowanie filtrow połowkowych i profilowanych oslon przeciwsłonecznych - swego rodzaju "dodatkowa obudowa")
Pozdrawiam:
Andrzej
tak własnie robie ale po zmianie ogniskowej fotki sa nieostre
18-70 bez problemu trzyma ostrosc na obiekcie.....a zmiana ogniskowej powoduje przekadrowanie, robi sie szerzej lub wezej, co oznacza ze kadr sie zmienil....ale nie ma najmniejszego problemu z utrzymaniem ostrosci i przekadrowaniem
Obiektyw i aprat jest absolutnie w porzadku. Tak musi być. Przeczytaj co napisalem wyżej.Zamieszczone przez tomano20
Pozdrawiam:
Andrzej
Andrzej100 nie opowiadaj takich rzeczy, u mnie to dziala bez problemu....
jesli tak ma byc to mnie to bardzo cieszy
Skontaktuj się z nami