Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Domyślnie

no ja traktuje stabilizacje jako wartosc dodane, ze pozwoli focic z reki w pewnych sytuacjach, gdy bez statywu byloby to nie do zrobienia... focac to co foce raczej czesciej mam takie sytuacje niz rzadzie (uzywanie i branie statywu nie wchodzi w gre)

Domyślnie

zgadza się.... To właśnie punkt, w ktorym osoba kupująca się zatrzymuje: czy kupować tańsze bez stabilizacji, czy droższe, ale ze stabilizacją obrazu
    NIKON SYSTEM

Domyślnie

No to jak już opiniujemy i mówimy subiektywnie
    Ja osobiście jak gdzieś jadę zawsze biorę statyw, bo na szerokim kącie poluję na ujęcia o jak najdłuższym czasie naświetlania,
    po kilka-kilkanaście sekund. Tu VR niepotrzebny.
    Ostrość oczywiście to podstawa, dlatego pomimo, iż mam f/2.8 najczęściej używam f/8-11.
    Sytuacja zmienia się w reportażu i dynamicznych sytuacjach, ale tu VR nie pomoże ... za to f/2.8 już tak.
    To tak okiem praktyka... i subiektywnie.

Zastosowanie VR dla ogniskowych 16-20mm na FX widzę jedynie dla czasów 1/2-1/8s. (2eV)
    Poniżej tylko statyw... powyżej można utrzymać z ręki.
    Parę słoików + głowa na karku...

Domyślnie

Sytuacja zmienia się w reportażu i dynamicznych sytuacjach, ale tu VR nie pomoże ... za to f/2.8 już tak.
    No wlasnie odpowiedz na to pytanie nie jest taka jednoznaczna. Sa sytuacje, gdzie ciemniejszym szklem z VR zrobisz fotke, a jasniejszym juz nie bardzo. Sa sytuacje, gdzie VR zastapi swiatlo, a sa takie, gdzie nie, bo f2.8 vs f4 to tylko jedna dzialka przeslony, natomiast stabilizacja kupuje nam 3-4 dzialki. Moze to mniej jest widoczne przy szerokim kacie, a czesciej przy tele, ale moze byc np. tak ze moze byc tak ze bedziesz mial warunki f2.8 - 1/160 na 200mm i szklem f2.8 foty nie zrobisz - bo wyjdzie poruszone, a szklem f4 ze stabilizacja - w tych samych warunkach - zrobisz fote na 1/80. Oczywiscie osobna sprawa jest czy ten czas pozwoli nam na zatrzymanie ruchu obiektow - tu z kolei tez nie ma jednoznacznej odpowiedzi -bo zalezy co focimy - na ludzi ta 1/80 moze starczyc, na jadacy samochod juz nie (ale jak go bedziesz panoramowal to starczy) itd.

Oczywiscie w tym watku rozmawiamy o szerokim kacie, natomiast kwestia VR vs swiatlo nie jest tak jednoznaczna moim zdaniem jak kolega sugeruje... zaleznosci jest jednak troche wiecej.

Majac D3s i uzywalne naprawde wysokie ISO kwestie jednej dzialki miedzy f2.8 a f4 jestem w stanie w wiekszosci sytuacji spokojnie zniwelowac, natomiast mozliwosci focenia szklem z VR na czasach, ktore bez niego sa nieosiagalne niczym nie zastapie.

Statyw w mojej fotografii na ogol odpada, bo albo nie ma na to czasu, albo chwila ktora mnie interesuje trwa na tyle krotko, ze tym bardziej nie ma takiej opcji.
    Ostatnio edytowane przez kichu ; 09-03-2011 o 21:05

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu Zobacz posta
    moze byc tak ze bedziesz mial warunki f2.8 - 1/160 na 200mm i szklem f2.8 foty nie zrobisz - bo wyjdzie poruszone,
    Przepraszam, że się wtrącę, ale utrzymanie czasu 1/160s przy 200mm to nie jest jakaś magia.
    pod linkiem masz kropa 100% z centrum kadru. Sigma EX70-200/2.8II - 200mm f2.8 1/60s z ręki, bez stabilizacji. Zdarzało mi się schodzić do 1/30s.
    D814 | 12-300/1.4-4

Domyślnie

tylko co to ma do rzeczy w/w czasy byly podane przykladowo... jedyne na co chcialem zwrocic uwage to fakt, ze nie zawsze VR zastapi nam swiatlo i nie zawsze tez swiatlo zastapi nam VR w obiektywie.. a nie na licytowanie sie czasami, kto ile moze

to kto ile utrzyma z reki jest sprawa baardzo osobnicza (kwestia indywidualnej techniki)... inaczej tez np. kwestia utrzymania tego czasu bedzie wygladalo jak bedziesz focil cos stacjonarnego a inaczej jak bedziesz np. panoramowal startujacy mysliwiec stojac przy pasie startowym... w tym pierwszym przypadku bedziesz sie staral nie poruszyc, w tym drugim wrecz przeciwnie, bedziesz sie musial ruszyc...

Domyślnie

To trzeba było podać realny przykład poruszonego czasu , bo inaczej niektórzy bedą ślepo wierzyć, że reguła czas - odwrotność ogniskowej jest jedynie słuszna i prawdziwa.
    D814 | 12-300/1.4-4

Domyślnie

Na szerokim kącie o jakim tu mówimy VR daje (praktycznie ; empirycznie sprawdzone) max 2eV zysku.
    Czy dużo, czy mało każdy musi sam ocenić.
    Parę słoików + głowa na karku...

Domyślnie

Swojego czasu miałem 16-85 VR. Nigdy nie skożystałem z VR-u, udało się osiągać czasy 1/8s, 1/3s z ręki. Tak jak to kolega partyman mówi - do długich czasów naświetlania jest statyw i masz wtedy 100% gwarancję, że wyjdą nieporuszone. Chyba, że ktoś niechcący uderzy w statyw
    NIKON SYSTEM

Domyślnie

Ale są momenty gdzie statywu nie masz. I co wtedy?
    Pozdrawiam
    Jacek
    "Skądkolwiek wieje wiatr, zawsze ma zapach Tatr"

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów