E no ale dramatu w S15-30 też nie ma a cenowo pół darmo w porównaniu z N16-35 czy już nie mówiąc o N14-24![]()
Szukaj
E no ale dramatu w S15-30 też nie ma a cenowo pół darmo w porównaniu z N16-35 czy już nie mówiąc o N14-24![]()
Dawniej system N - obecnie L(M) + F
ja do Sigmy jestem lekko zdystansowany, szkla ktore mialem miewaly dziwne problemy
jednak niezaleznie od tego biore opcje z VR ze wzgledu na mozliwosc zabawy dosc dlugimi czasami z reki
Upodobałem sobie w 16-35f4VR czas 1/10s. Wychodzi to idealnie wręcz.![]()
Pozdrawiam
Jacek
"Skądkolwiek wieje wiatr, zawsze ma zapach Tatr"
1/10s trzymam z ręki na 17mm z S17-35.
Jak testowałem N16-35 VR to z trudem ale udawało się otrzymać ostre 1/2s, bez problemów natomiast 1/5s.
Szkło genialnie ostre od brzegu do brzegu na f/4. Ale już na f/8-11 różnic wielkich nie widać pomiędzy nim a moją S17-35.
AF też podobny.
Przewaga f/2.8 - no czasem się przydaje, ale winieta (kto co lubi) monstrualna na FX praktycznie na większości tego typu szkieł.
(pomijam w moich rozważaniach N14-24). Więc jak dla mnie i tak trzeba domykać minimum do f/5.6
Parę słoików + głowa na karku...
wlasnie, to zupelnie inna ogniskowa
Osobiście nie płaczę z powodu braku stabilizacji. Grunt to ostre obrazy, a 15-30 pozwala zrobić naprawdę super zdjęcia. Wg. mnie brak dystorsji, co pozytywnie zaskakuje. No i ta plastyka obrazu oferowana przez Sigmę.....![]()
NIKON SYSTEM
Skontaktuj się z nami