Porównaj sobie niebo w wersji 1 i 1a. Teraz wiesz co miałem na myśli mówiąc o "zbeszczeszczonym" niebie.
Szukaj
Porównaj sobie niebo w wersji 1 i 1a. Teraz wiesz co miałem na myśli mówiąc o "zbeszczeszczonym" niebie.
LED ZEPPELIN
Dobra jeszcze zdaze.
WB 6500 i -4 na osi megenty. Bylo raczej pochmurno, poza tym tak sobie wymyslilem ze troche ocieple.
EV -0,25
Kontrast +45
Przejrzystosc +30
Jaskrawosc/ nasycenie po +20 (tak w miare naturalnie mialo wyjsc)
Swiatla na krzywych +15
Ciemne na krzywych -10
Reszta nieruszana, ustawienia domyslne z ACR w CS5 (w exifie jest PSE7, bo pozniej do niego wrzucam Nefy, do drobnych wykonczen i ogolnie traktuje go jako katalog).
Zielonego tez nie ruszalem, troche draznila mnie "sztucznosc" zielonego koloru na tym zdjeciu, szczegolnie w prawym dolnym rogu.
Kombinowalem z WB i selektywnie z zielonym...ale potem zauwazylemze to nie trawa tylko te rolosy sa zwiniete sztuczna siatka
, wiec taki kolor chyba akurat jest.
Zabawa na krzywych miala na celu dodatkowe skontrastowanie fotki, coby bylo mniej plasko...choc jakies fajne zlote swiatelko lekko z boku by sie przydalo na miejscu.
Z ostrosci nie do konca jestem zadowolony, ale juz niestety nie mam czasu na eksperymenty. W kazdym razie bylo w ACR :
Ostrosc 32
Promien 0,8
Szczegol 10
Maskowanie 0 (nie ma co maskowac), po zmniejszeniu JPG dodatkowo podostrzylem go +10% w zakladce dopasuj ostrosc, rowniez promien 0,8.
A ogolnie, to nienawidze ostrzyc traw, jak sie robia schodki. Gorzej chyba tylko jest z ostrzeniem sniegu zeby wydobyc jego fakture...a gdzieniegdzie stercza kepy traw i tylko czekaja zeby sie na nich porobily schodki
.
Ostatnio edytowane przez krzysztofz24 ; 24-02-2011 o 17:40
Fuji S5Pro / F801 / Reflecta / N16-85VR / N50f1.4G / T70-300 / S24-70HF / H50f2 / Benro A-198n6 / Triopo B3 /
Pozdrawiam, Krzysiek.
Podoba mi sięDziękuję, za wskazówki
![]()
2 jakby troche przeostrzona?
ogólnie fajne obydwie foty![]()
d300s t1750vc 35/1.8 70-300vr sb900 o55xprob wężyk
Obydwa zdjęcia mi się podobająZostawię sobie b/w i kolor
Dziękuję za wskazówki
Post scriptum: Mogę prosić mały tutorial do b/w ??![]()
Skontaktuj się z nami