Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 24 z 24

Domyślnie

tak wlasnie to ten soft
    probowalem go kila tygodni temu - wrocilem jednak do normalnego moda 1.04 - zaliczylem kilka zwiech podczas czytania i pomagal tylko twardy reset
    co do dotyku :
    tak - bo kursorami musisz ustawic sie na slowie - wyswietlacze w czytnika zwykle odswiezaja cala strone (robi sie negatyw jakby (tzn nastepuje zaczernienie wszystkiego i od nowa strone sie wyswietla

co prawda sa rozne sztuczki - czyli zamiast negowac caly ekran podaje sie ten sam obraz + roznice - dlatego ekran nie miga wtedy
    caly czas jednak trzeba odswiezyc ekran - dziala to jak nokia na symbianie - troche nie wyobrazam sobie jakbys mial przecykac cala strone tekstu :/

najczesciej slowniki w bezdotykowych sa uruchamianie jako aplikacja i slownik wtedy pyta sie o fraze - po zatwierdzeniu podaje wynik
    ponoc modele z wifi/3g sa w stanie z wikipedii siorbac pojecia

wydaje mi sie ze to jednak klawiatura jest konieczna

ja uzywam tylko do beletrystyki - na programistyczne jest za maly 5" ekran - raczej 9"-10" musialby byc
    no i dla mnie 5" to zaleta - miesci sie w kieszeni - a po obroceniu o 90st jest ok - choc trzeba czesciej strone przewijac

za to samo czytanie miodzio - bateria starcza na jakies 2-5tys stron (w trybie Medium to jakies 500-2000str normalnej ksiazki - przy duzym powiekszeniu zmieniasz strone szybciej niz urzadzenie zdazy wlaczyc oszczedzanie energii

a tak BTW - do komiksow to jednak Ipad - aplikacja do komiksow Marvella jest po prostu rewelacyjna
    choc wkrotce wchodza e-inki z kolorowymi ekranami zdolne do animacji do 15FPS
    Ostatnio edytowane przez madburn ; 25-02-2011 o 21:05

Domyślnie

do komiksów to do mangi więc i tak czarno białe i rozmiar niewiele mniejszy od 6'.
    Dzięki za info
    D200, T12-24/4, N35,50,85/1.8, N60/2.8D, SY85/1.4, S70-210/2.8, TC16A, SB-800
    Soligor 28/2.8, MIR 35/2, Helios 50/2, Jupiter 135/3.5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michał Jędrak Zobacz posta
    Może trochę popsuję temat, ale jakbym miał wybrać jakiś czytnik za 1000-1700zł to wolałbym trochę dołożyć do ipada wifi+3g. Po prostu czytniki ebooków to jakieś ździerstwo, gdyż są to urządzenia o małej funkcjonalności, bez powalającej technologii a jednak bardzo drogie. Za 200-300zł bym się zastanowił, ale wydanie ponad 1000zł na coś co wygląda jak komputer sprzed 20 lat mnie przeraża A poza tym od czasu do czasu może się przydać przeglądarka, mail, odtwarzacz muzyki, filmy, tysiące aplikacji, GPS i może jakieś niezłe gry. Wszystko to ma ipad
    Heh, równie dobrze można w ten sposób skrytykować kupowanie obiektywów stałoogniskowych - w końcu można dołożyć trochę i mieć zmiennoogniskowe, gdzie mamy zoom nienożny Prawda zaś jest taka, że jeśli się czyta (i to więcej niż parę stron na miesiąc) to znacznie lepiej wybrać eCzytnik. A jak chce się tablet, bo do gier/aplikacji/kolorowej przeglądarki/GPS/filmów - to się kupuje takie urządzenie i tyle (za to czyta się mniej przyjemnie, a w słońcu to w ogóle można się w nim przeglądać jak w lustrze). Każdemu według potrzeb.

Cytat Zamieszczone przez mibartek Zobacz posta
    do komiksów to do mangi więc i tak czarno białe i rozmiar niewiele mniejszy od 6'.
    Dzięki za info
    Dla mnie osobiście 6" jest nieco za małe na mangę - po prostu dymki się często robią nieczytelne, a podwójne strony to masakra. Są jednak i tacy, co czytają choćby i na Kindle 3 - korzystając z Mangle.

No i jeśli ktoś zastanawia się, jaki czytnik 6" sobie kupić - to polecałbym albo Kindle 3 albo Onyx Booxa 60S/60 (w zależności od budżetu i tego, czy trzeba nam rysika + WiFi). Zaletą Booxa jest wsparcie dla ADEPTa (czyli DRM od Adobe - można kupować eBooki w polskich księgarniach i czytać bez kombinowania) i polski TTS (Ivona).

Obsługi różnych formatów bać się raczej nie należy - wystarczy pobrać Calibre i konwertować - to kwestia paru kliknięć. A PDF naprawdę nadaje się dopiero na urządzenia duże (czyli 9.7"+) i ogólnie źle, że myśli się o nim jako o podstawowym formacie, w jakim są/powinny być eBooki.
    I <3 Canon

Oszczędny w słowach Awatar Wiewioor
    Miasto
    Gdańsk, PL / Floryda, USA

Domyślnie

Witam,

Ebooki czytam od 2004 roku - najpierw jakieś palmptopy, potem komórka (Nokia 9300i). W 2009 w ręce wpadł mi Soniak 505, ale po głębokiej lekturze forów i wzmianek o problemach z polskimi znakami odpuściłem sobie zakup. Dalej czytałem na komórce.

W grudniu do domu zawitał iPad i o ile jest to "gadżet" do swobodnego internetowania na kanapie i w miarę komfortowego czytania komiksów, to czytanie prozy nie jest nazbyt komfortowe. Jeszcze 1 godzinkę to można, ale po czterech godzinach czytania ciurkiem to myślałem, że oczy mi wypłynął. A lektura wciągająca i szkoda przerywać. Jednak ekran 10" ma zbyt dużą powierzchnię "świecenia" - to już na komórce czytało się z mniejszymi objawami przemęczenia oczu.

W końcu nie wytrzymałem i kliknąłem na Amazonie Kindle WiFi - od momentu gdy do mnie dotarł (zakup w sobotę, wysyłka w poniedziałek, w domu Kundelek pojawił się w czwartek) przestałem czytać na LCD. E-ink jest super, a ten z Kundla przewyższa jakością i kontrastem ten z Soniaka 505. Nie wiem jak wygląda ten nowy Soniak, ale ja z Kindle jestem bardziej niż zadowolony. Właśnie kończę czytać drugą książkę i następna już jest "w kolejce".

Ebooki konwertuję Calibre - polskie znaki wyświetlają się bez problemu. WiFi wyłączyłem bo nie do internetowania kupowałem czytnik. Strony odświeżają się błyskawicznie, kontrast jest ok. Oczy nie bolą. Cena to 139$ plus koszty przesyłki 20$. Gwarancja realizowana przez Amazon. DRM można zdjąć przy pomocy Calibre i plugina do niego.

Prawie zapomniałem - Kundel ma wgrane dwa słowniki ang-ang:
    - Oxford Dictionary of English
    - The New Oxford American Dictionary

Korzystanie ze słownika w trakcie lektury jest bardzo proste i intuicyjne.

PS. Siostra już czeka na swojego Kundelka
    Ostatnio edytowane przez Wiewioor ; 02-03-2011 o 18:40
    Brak stopki

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów