Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Torba w góry

Domyślnie

A może Vanguard z serii Oregon lub Kenline. Polecam torby tej firmy. Posiadam Kenline 23 - poprostu super. Jeżeli chodzi akcesoria to można dokupić pas biodrowy jak i przyczepiane na troki pokrowce na obiektywy. W nózkach troki do mocowania statywu . Rewelacja

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myotis Zobacz posta
    A może Vanguard z serii Oregon lub Kenline. Polecam torby tej firmy. Posiadam Kenline 23 - poprostu super. Jeżeli chodzi akcesoria to można dokupić pas biodrowy jak i przyczepiane na troki pokrowce na obiektywy. W nózkach troki do mocowania statywu . Rewelacja
    Właśnie przeglądnąłem ofertę tej firmy i wydaje się być bardzo atrakcyjna, jednak ceny mają dosyć zaporowe. Sam toploader to prawie max mojego budżetu. Chyba jednak nie stać mnie na taką jakość

Domyślnie

Aby zakończyć to co zacząłem napiszę, że zdecydowałem się na Oriona. Właśnie wczoraj do mnie dotarła. Rozmiarowo jest w porządku. Zmieści bez problemu D50 z podpiętym szkłem S 18-50, 2 obiektywy (co prawda jest to przypuszczenie, bo mam na razie tylko Pancolara, ale wydaje mi się że miejsca starczy) i cosik jeszcze (ja mam na razie wpakowane kable i ładowarkę). Sprawdzałem też czy zmieści się D50 z podpiętym Pancolarem z pierścieniami pośrednimi (obiektyw o dł. ok. 10 cm) i klapa zamknęła się bez problemu. Oprócz pasa biodrowego, ma też pas naramienny i w zasadzie da się tą torbę traktować również jako naramienną (pasek nie jest szeroki bo ma jakieś 2 cm i nie posiada osłony jaka zazwyczaj jest w torbach naramiennych), ale może trochę się bujać. Co mnie trochę zdziwiło, to "uszy" i zapięcia od paska naramiennego, zrobione są z plastiku. Nie wydaje mi się, żeby plastik był tandetny, ale w mojej małej torbie TLZ 20 te elementy były metalowe.

Jeśli chodzi o ergonomię, to torba wydaje się sprawować całkiem nieźle. Wieko odpina się "od brzucha" i nie przeszkadza w wyciąganiu aparatu lub filtrów spod klapy. Pod spodem torby są troki na statyw. Podpiąłem sobie na szybko Velbona CX-440 i moje odczucia były trochę mieszane. Statyw obijał się trochę o uda, ale być może to kwestia przyzwyczajenia lub też dokładnego ściśnięcia torby (przyznam że nie chodziłem w takim zestawie i moje odczucia nie są miarodajne nawet dla mnie). Na pasie biodrowym torba posiada specjalne odciągi do poprawy stabilności (coś jak w plecakach wyprawowych). Trzeba przyznać, że gdy zaciągnąłem te paski, to torba przywarła do mnie jakby była częścią mojego ciała. To tyle tak na szybko. Niestety nie da się za wiele napisać mając torbę zaledwie dzień. Wszystkie mankamenty na pewno wyjdą w praniu.

Aha no i zapomniałbym o najważniejszym. Przymierzałem torbę z dużym plecakiem (65l.) na plecach(niestety na razie z pustym). Wydaje się być całkiem spoko. Torbę umieszczam nad pasem biodrowym plecaka i ląduje ona przede mną na tyle wysoko, żeby nie obijać się o uda (oczywiście może być inaczej jak się będzie chodziło po skałkach). Niestety z tego co zauważyłem, to nie opiera się ona na biodrach z tyłu, tylko trochę wyżej, co może (aczkolwiek nie musi) mieć wpływ na kręgosłup przy długich wędrówkach. Podejrzewam, że ułożenie tej torby zależy od systemu nośnego plecaka.
    Ogólnie mówiąc, torba robi na mnie bardzo pozytywne wrażenie i jak na razie jestem z niej zadowolony. Dzisiaj była nawet ze mną na małym spacerze. Trochę na nią nasypało śniegu, ale nie przemokła. Szło mi się z nią bardzo wygonie. To tyle na razie. Jak będą jakieś pytania to chętnie na nie odpowiem jak tylko będę umiał.
    Ostatnio edytowane przez Grzybu ; 28-01-2007 o 00:45

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bradley Zobacz posta
    Obawiam się jednak, że D50 mógłby nie wytrzymać takiego traktowania jak stary, poczciwy F90 i dlatego zamierzam zakupić niewielką kaburę Tamraca
    Nie wiem co robiles z tym F90, ale D50 daje radę. Zwykle zabieralem go z Sigma 24-70, w małej torbie Hama, akurat na body i szkło. Po dotarciu na miejsce torbe przypinałem do plecaka, a aparat trzymałem w ręku przez całą wycieczkę. W tym roku doszła jeszcze T12-24, ale ponieważ Sigma ma swój pokrowiec, do którego wejdzie też Tokina, to nie ma problemu.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów