Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysztofz24 Zobacz posta
    1 jest bardzo fajna. Az mnie zacheciles zeby samemu sprobowac z moim 70-300. Naprawde jest ok.
    Krzysztof to śpiesz się, nie wiem jak u Ciebie ale u mnie noce bardzo mroźne, przejrzyste powietrze, księżyc jest lekko po pełni, to idealne warunki
    Gdzieś znalazłem w necie taką tabelkę z wyliczeniem czasu dla zadanej przysłony i ISO w zależności od położenia księżyca i jego fazy - bardzo przydatna rzecz, ja robiłem w/g tych ustawień (na manualu) i jak widać na załączonym obrazku efekt jest super. Ja jestem bardzo zadowolony. Tak czasami człowieka nachodzi na ten księżyc w kadrze, nie powiem parę razy próbowałem, ale nigdy nie byłem zadowolony z efektów i jak wcześniej wspominałem obiektyw tele, żadna rewelacja
    Może zaraziłem parę osób Miłej zabawy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacekz40 Zobacz posta
    Trochę się zdziwiłem jak ostatnio przeglądałem zdjęcia księżyca i trafiłem na przepiękną fotę gdzie w exif ogniskowa wynosiła 200 mm, wydawało mi się to zdecydowanie za mało na dobre zdjęcie, no chyba, że doszły jakieś konwerterty.
    A możesz podlinkować, gdzie to takie cuda?
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ekonet Zobacz posta
    A widzisz akurat przekopuje neta, bo chciałem Wam to pokazać, no i jak zwykle jak się chce znaleźć to nie można
    Zastanowiło mnie jeszcze coś, bo gdzieś wyczytałem, że można zastosować dla wydłużenia ogniskowej do zdjęć nieba, księżyca czy planet sprzęt typu lornetka czy teleskop ale nie wiem jaki to da efekt na matrycy aparatu. W lornetce z tego co kojarzę to obrazek nie jest taki malutki ale w teleskopie amatorskim obraz to drobinka Kiedyś takie pomysły sam miałem z lornetka, ale jeszcze nie wypróbowałem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ekonet Zobacz posta
    Pewnie u nas w dziale z astrofotografią; z tego, co pamiętam, ktoś dostał bana za plagiat zdjęcia księżyca ponoć 200setką.

Jest jeszcze możliwość, że ta ogniskowa 200mm w exifie to z jakiegoś Olympusa (mnożnik 2x), wtedy rezultat mógłby być ciekawy...

Edit: a nie, to petrus33 dostał bana za plagiat, ale ogniskowa była 300 jednak
    Ostatnio edytowane przez atrem_foto ; 21-02-2011 o 14:13

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez atrem_foto Zobacz posta
    Pewnie u nas w dziale z astrofotografią; z tego, co pamiętam, ktoś dostał bana za plagiat zdjęcia księżyca ponoć 200setką.

Jest jeszcze możliwość, że ta ogniskowa 200mm w exifie to z jakiegoś Olympusa (mnożnik 2x), wtedy rezultat mógłby być ciekawy...

Całkiem możliwe
    Ok a teraz namierzyłem ten kalkulator dla zdjęć księżyca dla wszystkich zainteresowanych załączam link:
    http://www.adidap.com/2006/12/06/moo...re-calculator/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez atrem_foto Zobacz posta
    Właśnie to miałem na myśli.
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Ja ostatnio testowałem 300mm z księżycem.
    300 + tc 2x http://img824.imageshack.us/img824/4...34600mm900.jpg
    300 + tc 2x + tc 1.5x http://img208.imageshack.us/img208/7...38900mm900.jpg
    To są pełne kadry z pełnej klatki Oba z ręki, bardzo testowo.

Domyślnie

no ładne Jacku go złapałeś, aż chyba sam spróbuję

Oszczędny w słowach Awatar BUNCOL7
    Miasto
    Piotrków Tryb.

Domyślnie

Jak znajdę drabinę w piwnicy to moje będzie górą Ale tak na poważnie kumpel ma teleskop przez który widać kratery na księżycu, pierścienie jowisza czy saturna (sam nie wiem). Cały łysy w kadrze się absolutnie nie mieści. Trzeba by tylko podłączyć go pod jakąś puchę kumpel myślał o nokii 8 megapixeli.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BUNCOL7 Zobacz posta
    Jak znajdę drabinę w piwnicy to moje będzie górą Ale tak na poważnie kumpel ma teleskop przez który widać kratery na księżycu, pierścienie jowisza czy saturna (sam nie wiem). Cały łysy w kadrze się absolutnie nie mieści. Trzeba by tylko podłączyć go pod jakąś puchę kumpel myślał o nokii 8 megapixeli.
    Ale takie fragmenty księżyca, gdzie widać poszczególne kratery to też piękna sprawa, takie fotki też mi się marzą

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów