Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Cool syf w wizjerze d80

Witam ! Mam problem otóż jak patrze przez wizjer w lewym dolnym rogu widze czarnego syfa kropę .Myślę sobie , no tak jakiś syf na matrycy , robie zdjęcie ściany- nie ma , brak syfa , 2 brak , soczewki obiektwu czyste , filtr czysty , dla pewności wszystko przeczyściłam - brak na zdjęciach , jest w wizjerze , czyszcze wizjer , dokładnie ściereczką , patrze nadal jest , szyszcze tak 10 minut , nadal jest. To sie robi wkurzające ! I tu pytanie : jak to cholerstwo usunąć , serwis ? samemu i jak ? Dzięki Proszę moderatorów o usunięcie wątku jak dostane odpowiedź
    D80, S10-20, S30/1.4,N50/1.4G, N80-200, sb-800,bronica ec-tl, nova 5,mini trekker aw
    http://szuwar.deviantart.com/

Domyślnie

A zdjęcia rób i się nie przejmuj... z czasem dojdzie paprochów do wyczyścisz...
    Fajne te kociaki....

Pozd
    Grzegorz
    Teraz Lady Ku

Domyślnie

Jak patrzysz w wizjer, to nigdy nie zobaczysz paprochów na matrycy. Masz lustrzankę...
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

fajnie focisz!
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Dmuchnij gruszka na lustro w aparcie (skieruj go podczas tej czynnosci bagnetem w dol). Jesli nie pomoze, skieruj gruszke na matowke i dokladnie wydmuchaj komore.

Domyślnie

bardzo dziękuję zaraz będę próbować
    D80, S10-20, S30/1.4,N50/1.4G, N80-200, sb-800,bronica ec-tl, nova 5,mini trekker aw
    http://szuwar.deviantart.com/

Domyślnie

ja mam pełno paprochów i już jakoś się przyzwyczaiłem... ps... po kilkudziesieciu zdjeciach przestaniesz go wiedziec
    2xD700, 2xSB910, Z 16 2.8, S20 1.8, T28-75 2.8,N 35 1.8, N50 1.4, 85 1.8, S 150 2.8
    NAKMUAY BLOG

Domyślnie

ja też mam trochę syfu ale się nie przejmuje- nie widać go przecież na zdjęciach. psuje to jedynie nasze estetyczne odczucie podczas patrzenia. a chyba liczy się rezultat
    D50, 18-55, 55-200, 2* Kingston Sd Elite Pro 1 Gb, Lowepro Micro Trekker 200, fltry hoya 2*UV(O) i połówkowy szary, dużo zapału.

Domyślnie

Tak jak napisał admin, to najprawdopodobniej jest paproch na matówce, jeśli wiesz gdzie ona jest i się nie boisz - zdejmij obiektyw i trzymając bagnetem w bok a matówką do góry dmuchnij (tylko gruszką!) kilka razy na nią - uważając aby jej nie dotknąć.

-pozdrawiam

Domyślnie

Jest taki patent na paprochy w wizjerze, jeszcze zenitowych czasów.
    Soczewkę wizjera zasysa się mocno ustami. Może d80 jest już super szczelny ale w moim d70s dotąd się sprawdzało.
    Przy paprochach w obiektywie też.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów