Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: BC-900 pada?

Domyślnie BC-900 pada?

Właśnie straciłem możliwość regulacji prądu ładowania/rozładowanie - przycisk CURRENT nie działa. Nie pomogło przeczyszczenie styków. Pozostało mi tylko ładowanie prądem 200mA. Czy już ją wyrzucić?
    D70s + D300 + D700 + D750 + S 14-24/2,8 + S35/1,4 + N50/1,8 + N24-70/2,8 + N70-200/2,8 VRII + SB-800 + SB-900 + Zenit 122 + SLIK PX RO 500D

Domyślnie

Witam.

Może padł tylko przycisk? Proponuję zdemontować obudowę, następnie sprawdzić miernikiem uniwersalnym ustawionym na test ciągłości obwodu, lub pomiar rezystancji, czy przycisk zwiera styki po naciśnięciu.

Pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jolania Zobacz posta
    Właśnie straciłem możliwość regulacji prądu ładowania/rozładowanie - przycisk CURRENT nie działa. Nie pomogło przeczyszczenie styków. Pozostało mi tylko ładowanie prądem 200mA. Czy już ją wyrzucić?
    A znasz dobrze tę ładowarkę?
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ekonet Zobacz posta
    A znasz dobrze tę ładowarkę?
    Znajomość trwa już ładych kilka lat. Wiem jakie ma tryby pracy i umiem je włączyć.
    Kazwita, styk przeczyściłem, co oczywiście nie znaczy, że powinien działać. Miernika nie mam, ale jakoś sprawdzę czy przewodzi. Tylko co pocznę, gdy okaże się, że nie przewodzi..?
    ...mieć tylko takie problemy.
    D70s + D300 + D700 + D750 + S 14-24/2,8 + S35/1,4 + N50/1,8 + N24-70/2,8 + N70-200/2,8 VRII + SB-800 + SB-900 + Zenit 122 + SLIK PX RO 500D

Domyślnie

Może ktoś ze znajomych Kolegi ma miernik, jeżeli nie to najtańsze można kupić za ok. 10 zł. Za typowy mikroprzełącznik trzeba dać ok. 1 zł. Pozostaje jeszcze kwestia przelutowania. Chyba, że w tej ładowarce są przyciski wykorzystujące przewodzące gumki - takie ja na tych zdjęciach?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kazwita Zobacz posta
    Może ktoś ze znajomych Kolegi ma miernik, jeżeli nie to najtańsze można kupić za ok. 10 zł. Za typowy mikroprzełącznik trzeba dać ok. 1 zł. Pozostaje jeszcze kwestia przelutowania. Chyba, że w tej ładowarce są przyciski wykorzystujące przewodzące gumki - takie ja na tych zdjęciach?
    To pewnie mikroprzełącznik "niegumkowy". Ma postać takiej trójkątnej wybrzuszonej blaszki. To ją wymontowałem (zamocowana dwoma nóżkami wchodzącymi w płytke i tylko zagiętymi po jej drugiej stronie) i przeczyściłem spirytusem - nie było widać oznak zużycia. Skoro mozna to dostać w razie konieczności dam radę i przelutuję. Dziękuję
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 20-02-2011 o 17:27 Powód: orto. ("nużkami")

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jolania Zobacz posta
    To pewnie mikroprzełącznik "niegumkowy". Ma postać takiej trójkątnej wybrzuszonej blaszki. To ją wymontowałem (zamocowana dwoma nóżkami wchodzącymi w płytke i tylko zagiętymi po jej drugiej stronie) i przeczyściłem spirytusem - nie było widać oznak zużycia. Skoro mozna to dostać w razie konieczności dam radę i przelutuję. Dziękuję
    Wyprowadź w takim razie dwa druciki i spróbuj je zwierać zamiast naciskać klawisz - będziesz wiedział, czy wymiana przełącznika ma sens, czy może wykopała się logika.
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Można też dodatkowo podlinkować fotki tej części płytki drukowanej (najlepiej z obu stron), zobaczy się jak wygląda przycisk, które ścieżki zwiera. Potem, jak już pisał Kolega Ekonet, wystarczy je łączyć choćby kawałkiem drucika, pęsetką czy też czymś podobnym.

Ps. Tak kombinuję, jeżeli blaszka jest tylko wkładana w otworki (bez lutowania), to może po naciśnięciu zwiera środkową częścią dwie ścieżki - bo puszczanie sygnału przez niezalutowane wyprowadzenie jest raczej średnim pomysłem. Dlatego bardzo chętnie zobaczę jak to wygląda (również po zdemontowaniu blaszki).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kazwita Zobacz posta
    jeżeli blaszka jest tylko wkładana w otworki (bez lutowania)
    ...to może mamy do czynienia z niedoróbką...
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ekonet Zobacz posta
    ...to może mamy do czynienia z niedoróbką...
    Nie, no - bez żartów !
    Takie są membrany, do niedawna stosowane we wszystkich klawiaturach telefonicznych - co związane jest z kolei z rodzajem wejścia w scalaku sterującym (eliminacja drgań).

Kiedyś tu na Forum już pisałem co myślę o wykonaniu tych ładowarek z Technoline. Swoją musiałem 'przelecieć' lutownicą po swojemu - całą ! Działa bezawaryjnie.

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów