Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Domyślnie Jasny zoom do DX

Witam, chciałbym poradzić się w sprawie zakupu jasnego zooma pod DX (dokładnie do D90, więc silnik jest). Zakres ogniskowych, jaki mnie interesuje to 24(28 ) - 70(75)mm, światło f/2.8. Obiektyw byłby wykorzystywany do takiego typowego, codziennego pstrykania w mieście - street, ludzie, jakieś detale architektoniczne, itp.

Wiem, że jest niżej podobny wątek dla FX, ale mi zależy na możliwie najlepszej jakości obrazu w zakresie 50-70mm na f/2.8 (więc proszę o opinie na ten temat) - wiem, że cudów nie będzie, ale chciałbym od czasu do czasu móc zrobić tym obiektywem jakiś portret, który będzie się dało później oglądać. Generalnie bardziej zależy mi na jakości dla wyższych ogniskowych, obiektyw byłby uzupełnieniem do Sigmy 10-20 i Nikkora 35/1.8.

W grę wchodzą 'budżetowe' szkiełka, także konstrukcje Nikkora odpuszczam. Znalazłem kilka propozycji firm niezależnych i proszę o opinie, którymi z tych obiektywów warto się zainteresować:

1. Sigma 24-70mm f/2.8 EX DG MACRO
    2. Sigma 28-70mm f/2.8 EX DG
    3. Tamron 28-75mm f/2.8 XR Di Macro
    4. Tokina 28-70 f/2.8 PROSV AF
    5. Tokina 28-70 f/2.6-2.8 PRO AF-II
    6. Tokina 28-80 f/2.8 PRO AF
    Ostatnio edytowane przez drdln ; 19-02-2011 o 23:10
    to be a rock and not to roll

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

Wybralbym Tamron 28-75mm f/2.8 XR Di Macro ale bez silnika, czyli niestety uzywka.

Domyślnie

Używki jak najbardziej wchodzą w grę.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Photoartbox Zobacz posta
    Wybralbym Tamron 28-75mm f/2.8 XR Di Macro ale bez silnika, czyli niestety uzywka.
    ja również
    a tu znajdziesz zdjęcia z tego szkła http://pl.pixel-peeper.com/lenses/?lens=6

Domyślnie

Ok, dzięki za opinie, ale jak możecie, uzasadnijcie je. Pixel-peeper znam, stronka pomocna przy ocenie bokehu, ale nie ostrości. Zdjęcia tam wrzucone to przeważnie wychuchane i wyostrzone w postprocesie obrazki. Będę wdzięczny za jakieś rawy, albo jpgi w pełnej rozdzielczości z wymienionych obiektywów, pozdrawiam.

Domyślnie

Rozważ jeszcze Nikkora 35-70/2,8. Rewelacyjna jakość obrazu za cenę 800-1200PLN. I brak problemów z AF, czego o sigmach i tamronach niestety powiedzieć się nie da.
    D850 | D780 | N80 | S 24-105/4 | N24-85 3,5-4,5 VR | N28-105 3,5-4,5 | N 50 1,4D | N 85 1,8G | T 17-35 2,8-4 | S C100-400/5-6,3 | SB-600 | SB-800

Domyślnie

jak ma być w miarę ostro i tanio to tamron
    jak ostro to nikkor 24-70/2.8

http://fotogalerie.pl/forum/mvnforum...ad?thread=1322

wybór jest prosty
    tanio niestety znaczy gorzej
    z tanich tylko ten tamron i to nie każdy, bo musi być przebrany
    nie będzie też zawsze ostro, celnie, kontrastowo i z tą sama rozdzielczością w całym kadrze
    osobiście wolałbym dobrać 85/1.8 D lub 50/1.4 niż słabego zooma

po co ci na ulicy 2.8? wystarczy 4 i wspaniale sprawdzi się nikkor 18-105 i nikkor 16-85
    będzie stabilizacja, krótkie czasy, dobry obrazek
    oba te szkła są mocno niedoceniane i przeceniamy 2.8 z tamronów i sigm
    jeśli chodzi o street foto to nie widzę potrzeby kupna kundla i wybrałbym ciemniejsze ale firmowe szkło
    nie licz na super bokeh z tamrona
    nawet nikkor 70-300 VR na 5.6 daje lepszy niż tamron
    Ostatnio edytowane przez cheyenne ; 19-02-2011 o 23:46

Domyślnie

Faktycznie, jakoś przegapiłem Nikkora 35-70, a z tego co czytam, prezentuje się całkiem nieźle, dzięki.

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez brzezior Zobacz posta
    Rozważ jeszcze Nikkora 35-70/2,8. Rewelacyjna jakość obrazu za cenę 800-1200PLN. I brak problemów z AF, czego o sigmach i tamronach niestety powiedzieć się nie da.
    Jesli drdln, zaakceptowalby 35mm zamiast 24(28 ), podpisuje sie pod tym w calej rozciaglosci. Ale jest jak zwykle male "ale", ciezko jest znalezc dobry egzemplarz (czeste problemy z wyciekajacym klejem w tylnej grupie soczewek). Z wypowiedzi uzytkownikow wynika rowniez wyzszosc wersji z "D", nad wersja bez "D". Jesli autor watku sobie zyczy, moge wstawic troche sampli z tego szkla.
    Ostatnio edytowane przez Photoartbox ; 19-02-2011 o 23:58

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cheyenne Zobacz posta
    po co ci na ulicy 2.8? wystarczy 4 i wspaniale sprawdzi się nikkor 18-105 i nikkor 16-85
    2.8 jako kompromis street + portret. Wiadomo, że lepiej byłoby zainwestować w zooma + stałkę 85/1.8, ale póki co, to przerasta mój budżet. Przez jakiś czas byłem zdecydowany na zakup stałki 50/1.4 lub 85/1.8, ale chyba wolę coś bardziej uniwersalnego. Jeśli chodzi o codzienne pstrykanie, to ogniskowa 50mm w ogóle mi nie podchodzi, a z kolei 85 to już na DX bardzo wąsko. Do portretu obie byłyby OK, ale portret to będzie powiedzmy 20% moich zdjęć.

Chodzi mi o kompromis jakość-jasność-uniwersalność. Wiadomo, że za ok. 1000zł cudów nie będzie, ale chcę te pieniądze wydać jak najlepiej.

Cytat Zamieszczone przez Photoartbox Zobacz posta
    Jesli autor watku sobie zyczy, moge wstawic troche sampli z tego szkla.
    Bardzo bym prosił. A początek zakresu od 35mm mi odpowiada, mam Sigmę do szerokiego kąta.
    Ostatnio edytowane przez drdln ; 19-02-2011 o 23:59

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów