Czy ktoś posiada? Jak to działa, jakieś sugestie, opinie. Tylko serwer pod zdjęcia ew serwer FTP. Chcę 4 dyski po 2TB w Raid 1 po dwa. 4TB dodatkowo wystarczy mi.
Szukaj
Czy ktoś posiada? Jak to działa, jakieś sugestie, opinie. Tylko serwer pod zdjęcia ew serwer FTP. Chcę 4 dyski po 2TB w Raid 1 po dwa. 4TB dodatkowo wystarczy mi.
Mam w firmie ReadyNAS NVX Business Edition z 4 dyskami po 2TB - działa wyśmienicie, bez zarzutu. Korzysta z tego jednocześnie ~20 osób i nie ma porównania jesli chodzi o prędkość działania w porównaniu ze zwykłym serwerem plików Postawionym na linuxowej sambie. (oczywiście NAS działa szybciej)
Dzięki za te info musiałem się wesprzeć czymś przed zakupemJak by ktos miał ochote napisania do czego jeszcze wykorzystuje te urządzenie chętnie poczytam. Myślę tez że każdy pracujący z dużą ilością plików też chętnie zajrzy i poczyta.
NV+ jest masakrycznie wolny. Średnia prędkość transferu nie przekracza ok 15MB/s. Dla porównania Synology za te same pieniądze, tyle że dwudyskowy a nie cztero, osiąga ok 30MB/s. Linuxowy serwer plików Samba z kolei 50-60MB/s. Oczywiście na sieci gigabitowej.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 19-02-2011 o 15:12
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało
tyle że samba działa w miarę OK tak do 10 userów. Powyżej jak nie jest posadzona na serwerze za 5-6 kPLN zaczyna zamulać. Więc lepiej jest zakupić coś co działa na domenie, i nie zwalnia nawet przy kilkudziesięciu klientach naraz.
NV+ dostanę za jakies 2300pln z 4 dyskami 2TB WD i potrzebny mi bedzie tylko do magazynowania materiału zdjęciowego. Nie wystarczy to do tych celów? Czyli zrzut z karty do lightrooma który tam puszcza dane. Potem ew przeglądanie edycja. Nie będzie to śmigać tak jak należy? Nie wymagam mega prędkości no ale jak to się będzie ładować wieki.
będziesz to zrzucał po sieci (jaka to sieć - wifi, 100mb, 1Gb ethernet?) czy będziesz miał to na biurku i zrzucał przez USB (Nie wiem czy NV+ ma złącze USB - mój firmowy NVX ma USB) Jeśli pójdzie to po sieci to jeśli transfery przytoczone przez Tommy są prawdziwe to zrzucanie 4 czy 8 GB karty potrwa wieki....
Tak to ma stać na biurku, służyć jako serwer plików nic więcej praktycznie, po sieci komp - router - serwer będzie aż tak wolno?
Zależy ile i jakie pliki będą przewalane.
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało
Skontaktuj się z nami