Ustawiłem sobie dzisiaj prowizoryczne studio w domu i efekt przedstawiam na poniższym zdjęciu. Opinie mile widziane.
1.
Szukaj
Ustawiłem sobie dzisiaj prowizoryczne studio w domu i efekt przedstawiam na poniższym zdjęciu. Opinie mile widziane.
1.
FX D4s || D700 || 16mm f2.8 || AF 50mm f1.8 || AF-S 70-200 f2.8 VR || AF-I 300mm f2.8 || SB-800
No niestety widać, że było prowizoryczne
Ogólnie wszystko jest zabarwione na zielono, łącznie ze skórą.
Trochę za dużo góry.
No i sprawia ogólnie wrażenie bałaganu. Zbyt dużo wszystkiego. Kolor tła, w połączeniu z paskami, czerwoną chustą i kamizelką jakoś nie zagrało za bardzo.
Szczerze to wyszło raczej średnio.
pozdrawiam
Tomek
PS konwersja strasznie popsuła jakość jak się teraz przyglądam.. zdjęcie w rzeczywistości jest ostrzejsze
FX D4s || D700 || 16mm f2.8 || AF 50mm f1.8 || AF-S 70-200 f2.8 VR || AF-I 300mm f2.8 || SB-800
okdzięki za opinie postaram się robić więcej i lepiej
Tak jeszcze się jeszcze przyglądam... spróbuj może skadrować to inaczej, tzn. obciąć górę i dół też, bo ręce i tak uciąłeś. Jak zostawiałeś tak dużo dołu, to mogłeś postarać się żeby ręce też znalazły się na zdjęciu całe.
pozdrawiam
Tomek
dzięki jeszcze razszczerze mówiąc najbardziej cenie uwagi na temat kadrowania bo to najbardziej u mnie leży
Dodatki, tj. kamizelka i chustka przysporzyły Ci dodatkowych cieni w nietypowych miejscach. Prócz tego świeciłeś dość agresywnie. Albo nie użyłeś żadnego rozpraszacza, albo światło było zbyt daleko, co dało dość mocne cienie. Niewykluczone też, że świeciłeś na złej wysokości i chyba centralnie w cel (tj. okolice ramion, karku, twarzy). Spójrz też na kolory skóry - ręce/twarz. Również przysłonięte i zacienione oczy, wpływają na odbiór zdjęcia.
Polecam pozycję multimedialną (cienka książeczka + dvd) "Światło w fotografii. Warsztaty ze Scottem Kelbym". Naprawdę ciekawa pozycja w zakresie podstawowego oświetlenia naturalnego/sztucznego, ciągłego/błyskowego w fotografii m.in. portretowej.
Ustawienie oświetlenia:
Skontaktuj się z nami