Cytat Zamieszczone przez swiatlo Zobacz posta
Nie przejmuj się. Wszysto jest dobrze. Tylko Twoim kosztem postanowiłem się przejechać po pewnej grupie która foci portrety za pieniądze, i krytykuje wszystkie tutaj zdjęcia za pomocą kątomierza i linijki. Oni niszczą piękno fotografii, oni są zakałą sztuki. Moją misją jest tych ludzi tępić, więc sorry że się doczepiłem do Twojego postu. Mea culpa..
Pojechałeś... Nawet podoba mi się Twoje podejście, bo faktycznie jest pokusa żeby ulegać podejściu polegającemu na przecenianiu geometrii, plastyki, tonalności, perspektywy. Taki nacisk na mocne punkty, skosy, napięcia i inne zagadnienia techniczne wymyślili w końcu ludzie, żeby fotografia czy malarstwo było łatwiej przyswajalne. Jednak użyłbym takiego porównania: hydraulik może przykręcać zawór zębami, jednak żeby go dokręcić potrzebuje wiedzy o tym do czego służy klucz. Owszem niektórzy mają strasznie mocne zęby, ale to są tak zwani geniusze. Ja osobiście lubię słyszeć krytykę pod swoim adresem, bo geniuszem nie jestem. Ale rozumiem, ze trzeba też walczyć, jak to mówią 'o siebie'.