Cytat Zamieszczone przez jakubs Zobacz posta
Pojechałeś... Nawet podoba mi się Twoje podejście, bo faktycznie jest pokusa żeby ulegać podejściu polegającemu na przecenianiu geometrii, plastyki, tonalności, perspektywy.
Geometria, plastyka czy perspektywa akurat to są fundamentalne pojęcia nawet w zdjęciach nastawionych wyłącznie na artystyczny efekt i niekoniecznie technicznie poprawnych. To one decydują o odbiorze i nie o te pojęcia mi akurat chodziło.
Problem jest taki że owa grupa zawodowych portrecistów żyje po uszy w marketingu. Marketing narzuca im bardzo sztywne ramy, a żeby zaistnieć i odnieść sukces nie dziwota że w tych drętwych i matematycznych marketingowych ramach muszą się oni pomieścić. Każdy z czegoś żyje, i bardzo dobrze.
Jednak oni przenoszą te zawodowe zboczenie na to forum, które akurat powinno być ukierunkowane w kompletnie przeciwnym kierunku, w kierunku nieskrępowanej twórczości i całkowitym puszczeniu cuglów. I to właśnie zboczenie na tym forum mnie wkurza. Powinni sobie założyć własne zawodowe forum, gdzie zaproszeni uczestnicy by umieszczali swoje prace i by sobie zawodowo te prace omawiali. Tymczasem to forum jest mieszanką całego kosmosu różnych osób, o różnym zaawansowaniu, różnych celach i różnych poglądach na sztukę. I na kątomierze, linijki, na techniczno-inżynieryjną analizę oświetlenia, czy noga bardziej w lewo czy w prawo, na jakieś rembrandty, czy fachowe trójkąciki pod okiem, itd. itp. nie powinno być tutaj miejsca. Chyba że ktoś sam o o to poprosi.
A przynajmniej tak powinno być moim zdaniem. Może się mylę...